Π.Προδρόμου: «Θεσμικές αλλαγές θα εμβαθύνουν το θετικό αναπτυξιακό κλίμα»

Το θετικό αναπτυξιακό κλίμα θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί με την εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών αλλαγών, που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή το οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας για τον Δεκέμβριο του 2018.


Το δελτίο της ΚΤΚ αναφέρεται στην σταθερή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα, σημειώνει ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι το δελτίο επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια και υπογραμμίζει την έντονη επενδυτική δραστηριότητα και την εισροή ξένων κεφαλαίων, η οποία συνάδει με τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην καταγραφή συνολικών επενδύσεων τριών δισεκατομμυρίων μέχρι το 2021, σε τομείς παραγωγής ενέργειας, σημαντικές τουριστικές υποδομές (καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ), εμπορικές, οικιστικές και άλλες αναπτύξεις, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλους τομείς, ο κ, Προδρόμου σημειώνει πως «αυτή μπορεί να είναι η βάση για ένα διαφοροποιημένο οικονομικό πρότυπο, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας».

«Αναφερόμενοι στις πολιτικές της Κυβέρνησης», συνεχίζει ο Εκπρόσωπος, «υπογραμμίζουμε ότι αυτό το θετικό αναπτυξιακό κλίμα θα ενισχυθεί και θα εμβαθυνθεί με την εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή στρατηγική, όπως η λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η εφαρμογή αναπτυξιακών προνοιών του επενδυτικού νόμου, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρύτερα του δημοσίου τομέα και η συστηματική προώθηση πρωτοβουλιών έρευνας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ακόμη πως η προβλεπόμενη συνεχής αναπτυξιακή πορεία έχει «ως αντίκρυσμα και την πρόβλεψη για συνεχόμενη μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται από την ΚΤΚ ότι θα περιοριστεί σε ύψος 5,4% μέχρι το 2021».

«Ότι δηλαδή μέχρι τότε θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην Κύπρο. Τέτοιες προβλέψεις βασίζονται στο ότι η απασχόληση που αυξήθηκε κατά 3,7% το 2017 συνεχίζει αυξανόμενη κατά 4,3 % στην πρώτη εξαμηνία φέτος. Αυτή η εξέλιξη στον τομέα της απασχόλησης ευτυχώς διαψεύδει δυσοίωνες πολιτικές προβλέψεις που είχαν έντονα προβληθεί στο παρελθόν», προσθέτει.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει πως οι εκτενείς αναφορές και ανάλυση που γίνονται από το Δελτίο για τη συνολική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα «αναδεικνύουν τόσο την υγιέστερη βάση που έχει δημιουργηθεί όσο και την ανάγκη να συνεχισθεί η προσπάθεια για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι οποίες παρά τις δραστικές εξελίξεις με σχετική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών εξακολουθούν να βαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την ευρύτερη οικονομία».

«Το σημαντικό είναι πάντως ότι μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια και με την Κυβέρνηση να συνεχίζει με χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και πλεονασματικά αποτελέσματα, υπάρχουν τα περιθώρια για να στηριχθεί και να εμπλουτίζεται διαρκώς η αναπτυξιακή έφεση της χώρας μας», καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ