Πέθανε ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, ίσως ο σπουδαιότερος στην χώρα του και από τους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κόρη του. “Σε εκείνους που τον αγαπούν, σας ευχαριστώ”, έγραψε η Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twitter.

Τα έργα του Οζ έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει σε 47 χώρες.

Ο Οζ απέσπασε πολλά βραβεία ενώ είχε δεχτεί επικρίσεις καθώς ήταν υπέρμαχος της λύσης δύο κρατών για το Παλαιστινιακό και γνωστός φιλειρηνιστής.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε, ενώ είχε προταθεί επανειλημμένα και για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Από τα έργα του ξεχωρίζουν : Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Ειρήνη, Οι Εβραίοι και οι λέξεις, Η αρχή της Ιστορίας,  Ιστορία αγάπης και σκότους.

Ο Άμος Όζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, στη συνοικία Κερέμ Αβραάμ, το 1939, και το πραγματικό του όνομα ήταν Άμος Κλάουσνερ. Ηταν γιος Πολωνοεβραίων μεταναστών. Έχασε τη μητέρα του σε μικρή ηλικία και στα δεκαπέντε έφυγε από το σπίτι του για να πάει να ζήσει σε κιμπούτς όπου θα παραμείνει έως τα 47 του χρόνια.

Στο κιμπούτς θα αλλάξει και το επίθετό του σε Όζ που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη. Θα πάρει μέρος στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967 καθώς και σ’ εκείνον του Γιομ Κιπούρ, το 1973.

Πηγή: ΚΥΠΕ