Σ. Κυριακίδου: Ο προϋπολογισμός δίνει περιθώριο να γίνουν σταδιακά αυτά που πρέπει για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και στα βήματα που έχουν γίνει στην Κύπρο, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2019. Όπως είπε πρέπει ακόμα πολλά να γίνουν.

«Για τους ασθενείς, τους μονογονείς, τους πολυτέκνους, για τα άτομα με αναπηρίες, για όλες τις ευάλωτες ομάδες. Και ο φετινός προϋπολογισμός, ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, χωρίς ελλείμματα, δίνει επιτέλους το περιθώριο να γίνουν σταδιακά όλα αυτά που γνωρίζουμε ότι πρέπει», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι καθίσταται επιτακτικό οι πολιτικοί να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία τους και να μην παρασύρονται στην επικίνδυνη δίνη του λαϊκισμού. Να μην φοβούνται, είπε να διατηρούν σταθερές θέσεις αρχών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προπαντός να μην οπισθοδρομούν. Σε μια, χώρα, ανέφερε, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται εδώ και 44 χρόνια δεν μπορούν να υπάρχουν επιλεκτικές ευαισθησίες ή να υποστηρίζεται η a la carte προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εύκολος δρόμος, σημείωσε, θα ήταν «να παρασυρθούμε από το ποτάμι του λαϊκισμού και να δίνουμε υποσχέσεις σε όλους για όλα». Ανέφερε παράλληλα ότι δεν είναι μέσα από εύκολες οδούς που κατακτούνται σπουδαία επιτεύγματα για το καλό της ανθρωπότητας.

Η κα. Κυριακίδου αναγνώρισε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις με τις θετικές εκθέσεις της Επιτροπής του ΣτΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων που διαπιστώνει πλέον θετικά βήματα από την πολιτεία στον τομέα αυτό. Έκανε επίσης λόγο για άλματα σε θέματα εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τη βελτίωση στα θέματα αντιμετώπισης εμπορίας προσώπων, την παροχή άδειας πατρότητας, την προώθηση νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση φύλου, το μηνιαία βοήθημα προς τα οροθετικά άτομα, τη διαπίστωση των βελτιώσεων των συνθηκών διαβίωσης των αιτητών πολιτικού ασύλου και στη δημιουργία ad hoc Επιτροπής για την ετοιμασία της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ