Σύγκρουση των δύο σχολών σκέψεων στα κατεχόμενα για το Κυπριακό

Το Κυπριακό απασχόλησε χθες την επικαιρότητα στην τ/κ πλευρά σε συζητήσεις εντός και εκτός «βουλής», όπου γίνεται συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κάθε «υπουργείο» και «τμήματος» χωριστά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν πιστεύει πλέον σε μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο και πρέπει να συζητήσουν με τους Ε/κ πλέον εναλλακτικούς τρόπους λύσης. «Εμείς αυτό υπερασπιζόμαστε και αυτό ζητούμε».
Η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, πρόσθεσε, τέλειωσε στο Κραν Μοντάνα και αυτό το είχε πει από τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να πουν «ναι» σε μια λύση όπως τη θέλουν οι Ε/κ και επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί για την δήλωση ότι θέλει να δοκιμάσει άλλη μια φορά, λέγοντας πως χάνει τον χρόνο των Τ/κ.

Αμφισβήτησε και το επιχείρημα του Τ/κ ηγέτη ότι έχει εκλεγεί με το 60% των ψήφων λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί ενεργεί ενάντια στο τί θέλει η «βουλή», ο «λαός» και η Τουρκία. Μετά από εκείνες τις «προεδρικές», είπε, έγιναν «βουλευτικές εκλογές» και υπάρχει μια νέα βούληση, εννοώντας το κόμμα του που βγήκε πρώτη δύναμη στις κάλπες.

Ακόμα και εάν ο Ε/κ ηγέτης συζητεί πίσω από κλειστές πόρτες τα δύο κράτη, ισχυρίστηκε ο Τατάρ, ο κ. Ακιντζί επιμένει – και δεν είναι σωστό, όπως είπε – να συζητά μόνο ομοσπονδία. Απευθυνόμενος προς τον Τ/κ ηγέτη είπε ότι δεν πρέπει να χάνουν κι άλλο χρόνο. «Εάν από δω και πέρα πας στο τραπέζι ακόμα και για συμφωνία, κάτι ακόμα θα πάρουν από σένα. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Πλέον πρέπει να έρθει στην ατζέντα το θέμα της συζήτησης άλλων εναλλακτικών λύσεων με τους Ε/κ».

Εάν αρχίσει μια νέα διαδικασία, είπε, ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να εξηγήσει τί ήταν αυτό που άλλαξε στην στάση των Ε/κ.

ΤΟΥΦΑΝ ΕΡΧΙΟΥΡΜΑΝ

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε στη «βουλή» απαντώντας σε επικρίσεις κυρίως της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παίζει με το χρόνο και τις λέξεις και πως η διαδικασία από δω και στο εξής θα πρέπει να έχει ένα τέλος.

Ως πρόεδρος ενός κόμματος που θέλει την λύση, είπε, «υπενθυμίζω ότι η κ. Λουτ είδε στην Άγκυρα τον κ. Τσαβούσογλου και όλοι ξέρουν ότι η συνάντηση ήταν πάνω στις παραμέτρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή». Δεν θα υπάρξει πλέον μια διαδικασία ανοικτού τέλους, δήλωσε λέγοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις της τ/κ πλευράς και αυτές είναι είτε να σταματήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο είτε να δημιουργηθεί ένα ταμείο μαζί με τους Τ/κ.

ΕΡΧΑΝ ΑΡΙΚΛΙ

Η έλευση της Λουτ μπορεί να ενεργοποιήσει την διαδικασία στο Κυπριακό και όλοι ανυπομονούμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η «κυβέρνηση», ήταν το σχόλιο του Ερχάν Αρικλί, προέδρου του κόμματος Αναγέννησης, λέγοντας ότι οδεύουμε προς το άγνωστο και ο μεγάλος εταίρος της «κυβέρνησης», το ΡΤΚ αλλά και ο Τ/κ ηγέτης, λένε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β.

Ο κ. Αρικλί μίλησε για εναλλακτικές λύσεις στις οποίες θα πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο, φέροντας ως παράδειγμα τα μοντέλα Ταϊβάν και Κοσόβου, το πρώτο κυρίως για τις εμπορικές συναλλαγές και το δεύτερο για το πολιτικό καθεστώς.

ΑΡΜΑΓΑΝ ΤΖΙΑΝΤΑΝ

Σημαντικές για τον Αρμαγάν Τζιαντάν «βουλευτή» του ΡΤΚ και γραμματέα διεθνών σχέσεων, θα είναι οι επαφές της Τζειν Χολ Λουτ στο νησί , όπως σημαντική – είπε – είναι και η προσπάθεια για να προκύψει ένας οδικός χάρτης.
Το ΡΤΚ ανέφερε εύχεται να είναι επιτυχής η προσπάθεια της κ. Λουτ και οι Τ/κ να βρουν τη θέση που δικαιούνται στην διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ