Σύσκεψη στην Αθηένου την Πέμπτη για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σύσκεψη για συζήτηση του θέματος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιείται την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στην Αθηένου.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου που συστάθηκε σε σχέση με την προωθούμενη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις Δήμων.

Την επιτροπής προεδρεύει ο Δήμαρχος και μετέχουν τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, της Σχολικής Εφορείας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ “θα αποφασισθεί η ημερομηνία σύγκλησης Πανδημοτικής Συγκέντρωσης για διατράνωση της απόφασης των Αθηενιτών για μη συνένωση σε άλλο Δήμο, καθώς και η λήψη άλλων μέτρων”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Προστίθεται ότι τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου Αθηένου συμφωνούν με τις προτάσεις για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς. Ωστόσο δεν αποδέχονται συνένωση του ιστορικού Δήμου της Αθηένου με άλλο Δήμο της επαρχίας.

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων,  ότι ο Δήμος Αθηένου είναι ολόκληρος στη νεκρή ζώνη και ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι δεν θα συνενωθούν και ως εκ τούτου ούτε ο Δήμος Αθηένου πρέπει να συνενωθεί “για εθνικούς και ιστορικούς λόγους”.  Προστίθεται ότι η Αθηένου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και δεν νοείται να ενσωματωθεί σε Δήμο μικρότερο και ΄ότι η  πληθυσμιακή μάζα δεν πρέπει να είναι το βαρύνον κριτήριο στις συνενώσεις.

Αναφέρεται εξάλλου ότι οι κάτοικοι της Αθηένου δεν θα νιώθουν ασφάλεια για να παραμείνουν στην περιοχή σε περίπτωση συνένωσης του Δήμου με άλλο Δήμο, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ μακριά από την ακριτική περιοχή και τη γραμμή κατοχής.

Πηγή:ΚΥΠΕ