Δεύτερη δημοπρασία του «Βερεγγάρια» χαλάει τα σχέδια Ρώσου επενδυτή – Σφήνα Κύπριος εκατομμυριούχος (Εικόνες)

Αν και η πρώτη διαδικασία πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, που βγήκε σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Κύπρου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018 ήταν ανεπιτυχής αφού δεν βρέθηκε επενδυτής, εντούτοις όπως είχαμε δημοσιεύσει αποκλειστικά ενδιαφέρον είχε δείξει ένας Ρώσος εκατομμυριούχος.

Ο επενδυτής «φάντασμα» όπως τον χαρακτηρίσαμε τότε αφού ποτέ δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του και «κρυβόταν» πίσω από τους δικηγόρους του, περίμενε την επόμενη δημοπρασία, γνωρίζοντας βέβαια ότι η αξία του ακίνητου θα μειωνόταν κατά 30%, χωρίς “ανταγωνιστή”.

Η δημοπρασία είχε ανοίξει στα €2.360.000 και  δεν κατέστη τελικά δυνατό να πωληθεί έναντι του ποσού που ζητούσε η τράπεζα.

Την Κύπρο επισκέφθηκε ξανά αλλά σφήνα στα πλάνα του σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες αναμένεται να μπει Κύπριος εκατομμυριούχος που ζει στην Μεγάλη Βρετανία.

Ήδη βρέθηκε στο νησί τέλη Οκτωβρίου είδε το ξενοδοχείο από κοντά μίλησε με Αρμοδίους και στις 14 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Ύψωνα όπου εκεί θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του πλειστηριασμού, διεκδικώντας το ξενοδοχείο «Βεραγγάρια»,με την τιμή πώλησης να αρχίζει στο  €1.652.000.

Η αρχή και το τέλος…

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται στο χωριό Προδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.  Άρχισε  να κτίζεται το 1927. Εξαιτίας του βαρύ χειμώνα που επικρατούσε δημιουργήθηκαν ρωγμές στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα την κατεδάφιση του.

Το 1930 άρχισαν πάλι οι διαδικασίες κατασκευής οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1931, το ξενοδοχείο ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Βρετανού αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke. Χρειάστηκαν πάνω από 120 εργάτες για το κτίσιμο των τοίχων του Berengaria, πάχους ενός μέτρου και ύψους 25 μέτρων από πέτρα της περιοχής.

Το 1984 ο ΚΟΤ αναστείλε την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά. Το ακίνητο περιλαμβάνει 26.520 τ. μ γης και κτήριο που καλύπτει 4.980 τ.μ.

Αποκλειστικό:Της Νικολέτας Χρήστου