Δημιουργία οικολογικού πάρκου από τους Οικολόγους και τον Δήμο Έγκωμης

Την αρχή για τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου στη Μνήμη του Σάββα Φιλίππου έκαναν σήμερα φυτεύοντας 35 δέντρα, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και ο Δήμος Έγκωμης.

Σε δηλώσεις του μετά την δεντροφύτευση, ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως με τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου, ο οποίος στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε ένα χώρο οικολογικής συνεύρεσης. Ο χώρος, όπως είπε, είναι αφιερωμένος στη Μνήμη του Σάββα Φιλίππου, ιδρυτικού στελέχους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και δημότη του Δήμου Έγκωμης.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου είπε πως ο αείμνηστος Σάββας Φιλίππου ήταν ένας αθόρυβος και δημιουργικός εργάτης, υπέρ της προστασίας τους περιβάλλοντος, υπέρ της οικολογίας, υπέρ της ενίσχυσης του πρασίνου. «Με τη ζωή και το έργο του μας έδειξε το πώς πρέπει να εργαζόμαστε για το κοινό καλό και αφιερώνουμε αυτό το χώρο στη μνήμη του με την υπόσχεση ότι θα τον συντηρούμε και θα τον διατηρούμε γιατί ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι θα διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη του Σάββα Φιλίππου», είπε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε πως σήμερα άρχισε η δεντροφύτευση του πάρκου εις μνήμη του Σάββα Φιλίππου και ο στόχος είναι σε συνεργασία με το Δήμο να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος σχεδιασμός για να αποτελέσει παράδειγμα πάρκου αειφόρου ανάπτυξης και σημείο λειτουργίας της Δημοκρατίας σε επίπεδο γειτονιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Παναγιώτου είπε πως υπάρχουν βασικοί κανόνες για σχεδιασμό των πάρκων με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη το νερό, την παραγωγή της ενέργειας, τα υλικά και την επαναχρησιμοποίηση και την ασφάλεια. Όπως είπε σήμερα φυτεύτηκαν 35 δένδρα ενώ θα υπάρξει σχεδιασμός για διαδρόμους, φωτοβολταϊκά, παγκάκια και άλλες εγκαταστάσεις. Το πάρκο βρίσκεται στην γωνιά των οδών Σπυρίδωνος Νομπέλη και Ανδρέα Αναστασοπούλου, πίσω από Γ’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ