Έκαψαν ζωντανή μητέρα δύο παιδιών – Το «σατανικό σχέδιο» του ζεύγους Γκεσόπουλου (Εικόνες & Βίντεο)

  Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003. Στην εθνική οδό Εδέσσης-Φλώρινας βρίσκεται καμμένο ένα αυτοκίνητο. Μέσα σε αυτό απανθρακωμένο το πτώμα μίας γυναίκας. 

  Πρόκειται για την 46χρονη Βιολέτα Βελιανόφσκα, από το Μοναστήρι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μητέρα δύο παιδιών. Ωστόσο στην Αστυνομία δίνεται το όνομα μιας άλλης γυναίκας.. Της 51χρονης Μαρίας Γκεσοπούλου. Ο σύζυγός της Αλέκος (Αλέξανδρος) Γκεσόπουλος αναγνώρισε στο νεκροτομείο το πτώμα της, μαζί με τον 17χρονο γιο τους και υποστήριξε πως η σύζυγός του έπεσε θύμα τροχαίου.

  Της Μαριλούς Χατζηκλεάνθους

  Τελικά ποιανής ήταν το πτώμα; Ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέμματα.. Οι αστυνομικές αρχές ξεδιάλυναν το μυστήριο.. Ας δούμε την ιστορία από την αρχή.

  Ζεύγος Γκεσόπουλου
  Ο Αλέκος και η Μαρία Γκεσόπουλου ήταν Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μία οικονομική καταστροφή, που είχαν και εγκαταστάθηκαν στην Πέλλα, μαζί με τους δύο γιους τους Ηλία και Τριαντάφυλλο (17 και 19 ετών αντίστοιχα). Το ζευγάρι, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, επί χρόνια προσπαθούσε να «πιάσει την καλή» με διάφορες μικροαπάτες, ενώ είχαν διάφορα χρέη, τα οποία δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Έπρεπε, λοιπόν, να βρουν ένα τρόπο να κερδίσουν λεφτά..  Το σατανικό σχέδιο και το κίνητρο

  Μετά από διάφορες αποτυχίες «συνέλαβαν» το σατανικό τους σχέδιο. Θα έβρισκαν μία οικιακή βοηθό, που να μοιάζει στα χαρακτηριστικά της συζύγου, η οποία δε θα είχε συγγενείς στην Ελλάδα, θα τη δολοφονούσαν και στη συνέχεια θα παρουσίαζαν το πτώμα της ως αυτό της Μαρίας Γκεσοπούλου, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από την ασφάλεια ζωής της.

  Tην «έσωσαν» τα τηλεφωνήματα

  Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια είχε παρ’ ολίγον θύμα τη 48χρονη Φωτεινή από τη Ρωσία. Η γυναίκα εργαζόταν σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Σκύδρα. Αυτήν επέλεξε αρχικά το ζεύγος ως υποψήφιο θύμα. Η Μαρία Γκεσοπούλου συστήθηκε στη Φωτεινή ως ”Μαρία Σιδηροπούλου” από τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και επί ένα μήνα φρόντιζε να έρχεται σε συχνή επαφή με τη γυναίκα, έτσι ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της.

  Στις 27 Οκτωβρίου 2003 το ζεύγος Γκεσόπουλου, μαζί με τον 17χρονο γιο τους παραλαμβάνουν την Φωτεινή, με την πρόφαση ότι θα πάνε στη Γερμανία, και της κάνουν την πρόταση να εργαστεί ως σερβιτόρα στο κατάστημά τους. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της διαδρομής ζαλίστηκε και τότε το ζεύγος, «άρπαξε» την ευκαιρία. Της δίνουν τρία χάπια, τα οποία την ναρκώνουν..

  Ωστόσο, η 48χρονη, μέσα στην ατυχία της, στάθηκε τυχερή, αφού το κινητό της τηλέφωνο χτύπαγε συνεχώς. Την αναζητούσαν κάποιοι από τους φίλους της. Συγκεκριμένα ήταν οι Έλληνες φίλοι της Σοφία Αλεξανδρίδου και Νίκος Βλάχος. Το ζεύγος θορυβήθηκε από τα πολλά τηλεφωνήματα και καθώς αντιλήφθηκε ότι το σχέδιο τους εξελίσσεται με άλλον τρόπο από αυτόν, που ήθελαν, το αναβάλλουν.

  Το σχέδιο ολοκληρώνεται

  Με παρόμοιο τρόπο, λίγο καιρό μετά, στις 20 Νοεμβρίου 2003 το σατανικό ζευγάρι καταφέρει να παραπλανήσει την 46χρονη Βιολέτα Βελιανόφσκα. Η πρόφαση παραμένει ίδια. Να τους ακολουθήσει στην Γερμανία, για να δουλέψει στο εστιατόριο τους στη Στουτγάρδη. H ανυποψίαστη γυναίκα, συμφωνεί και επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό τους. Λίγο έξω από την Έδεσσα, στην εθνική οδό Έδεσσας – Φλώρινας, αφού την νάρκωσαν, την περιέλουσαν με βενζίνη και την πυρπόλησαν μέσα στο αυτοκίνητο τους. Η γυναίκα κάηκε ζωντανή, με τον 17χρονο γιο τους να είναι μάρτυρας… Παράλληλα σκηνοθετούν και τροχαίο δυστύχημα.

  Το ψέμα και η ανατροπή
  Η συνέχεια γνωστή, βάσει σχεδίου. Στην Αστυνομία ο Αλέκος Γκεσόπουλος θρηνεί για τη νεκρή γυναίκα του, την οποία αναγνωρίζει τόσο ο ίδιος, όσο και ο γιος του στο νεκροτομείο.

  Όμως ένας από τους αστυνομικούς παρατηρεί κάτι, το οποίο τον βάζει σε υποψίες. Τα χέριου του συζύγου είχαν εγκαύματα..

  Στις σχετικές ερωτήσεις των αστυνομικών ο Γκεσόπουλος δεν απάντησε πειστικά. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ήρθε στο φως η φρικτή αλήθεια.. Ο ίδιος παραδέχεται το αποτρόπαιο έγκλημα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες του σχεδίου στη γυναίκα του.

  Το κίνητρο; Οι αρχές ανακάλυψαν χρέος του ζεύγους προς την Εφορία ύψους 25.000 ευρώ. Ο Γκεσόπουλος είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να εξασφαλίσει πλαστό πιστοποιητικό θανάτου της συζύγου του, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ζεύγος δολοφόνησε την αλλοδαπή γυναίκα με σκοπό να παραπλανήσει τις Αρχές και την Γερμανική ασφαλιστική εταιρεία και να εισπράξουν τα ασφάλιστρα ύψους 1.500.000 ευρώ, για τα οποία ήταν ασφαλισμένη η Μαρία Γκεσοπούλου. Η ίδια είχε κρυφτεί στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στους Λόφους της Φλώρινας, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και να γίνει η καταβολή των χρημάτων από τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία.

  Ποιος φταίει;
  Μετά την αποκάλυψη του σατανικού σχεδίου, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Γκεσόπουλος ανέλαβε την ευθύνη της στυγερής δολοφονίας. Η Γκεσοπούλου και οι δύο γιοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία ιδέα σχετικά με το έγκλημα.

  Το γεγονός ότι έπεσαν σε αντιφάσεις ήταν αυτό που τους πρόδωσε. Μετά τη σύλληψή τους στην Ασφάλεια Έδεσσας παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν στο έγκλημα.

  Οι δράστες προφυλακίστηκαν. Ο Εισαγγελέας Έδεσσας, Βασίλης Χαλντούπης, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του 50χρονου Αλέξανδρου Γκεσόπουλου και του 17χρονου γιου του, Ηλία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Κατά της 45χρονης Μαρίας άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια, ενώ στο 19χρονο Τριαντάφυλλο, είχε ασκηθεί δίωξη για αποσιώπηση εγκλήματος. Ο 19χρονος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος.

  Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη
  Στις 23 Μαρτίου του 2005 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, επέβαλλε στον Αλέκο Γκεσόπουλο ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη, στη Μαρία Γκεσόπουλου κάθειρξη 25 ετών, ενώ ο γιος τους Ηλίας καταδικάστηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Έδεσσας, σε κάθειρξη 26 ετών και τριών μηνών.

  Κατά τη διάρκεια της δίκης κάποιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι ο Γκεσόπουλος «φαινόταν να ασκεί ψυχολογική βία στη γυναίκα του. Όταν εκείνη αποφάσισε να πάψει να τον υποστηρίζει, εκείνος της επιτέθηκε και άρχισε να προβάλλει διαφορετικό σενάριο, προκειμένου να της φορτώσει όλη την ευθύνη, αφού την υποδεικνύει ως φυσικό αυτουργό του εγκλήματος».

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μαρτυρία της 48χρονης Φωτεινής, του πρώτου παρ’ ολίγον θύματος, η οποία είχε πει πως «Όλος ο σχεδιασμός άνηκε στη γυναίκα, αυτή ήταν που μιλούσε και κανόνιζε, ο άντρας της δεν έλεγε τίποτα».

  Η έφεση
  Το ζευγάρι φυλακίζεται και κρατείται σε διαφορετικές φυλακές. Η κοινή πορεία τους έχει φτάσει στο τέρμα.

  Στις 12 Ιανουαρίου του 2010 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ο Γκεσόπουλος αλλάζει λίγο τα δεδομένα, προσπαθώντας να παρουσιάσει μία διαφορετική εκδοχή από την αρχική. Όπως είχε ο ίδιος πει: «Είχαμε προβλήματα στη σχέση μας, οι δύο γυναίκες ήταν ερωμένες μου. Όταν το έμαθε η γυναίκα μου, έκαψε τη Σκοπιανή, εγώ δεν πρόλαβα να την αποτρέψω».

  Οι ισχυρισμοί του δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές. Έτσι ο ίδιος καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και η σύζυγος του Μαρία σε κάθειρξη 25 ετών.

  Η υπόθεση τελεσιδίκησε μετά από 7 σχεδόν χρόνια, αφού το έγκλημα έγινε στις 18-11-2003 και η δίκη σε πρώτο βαθμό στις 23-3-2005.

  Έγιναν «διάσημοι»
  Το σατανικό σχέδιο του ζευγαριού λίγα χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αφού η ιστορία τους ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο.

  Ακολουθεί το επεισόδιο της σειράς «10η Εντολή», με τίτλο «Ασφάλεια Ζωής» και θέμα την ιστορία του ζεύγους Γκεσοπούλου:

  – – – – – –

  Με πληροφορίες από: volvipress.gr, crimestories.gr, tanea.gr