Έκκληση βουλευτών στην κυβέρνηση για αποζημίωση πατατοπαραγωγών

Εκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς μιλούσε ύστερα από περιοδεία που πραγματοποίησε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Επιτροπής, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιώργο Γεωργίου και Νίκο Κέττηρο, σε πατατοκαλλιέργειες στην Ξυλοφάγου, την Ορμήδεια και το Λιοπέτρι.

Στην περιοδεία συμμετείχαν επίσης η βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ και ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι «πραγματικά διαπιστώνουμε τη τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί οι παραγωγοί στις καλλιέργειες τους. Καλείται η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση να δράσει άμεσα και αμέσως αυτή τη φορά και να προχωρήσει στη διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων».

Αφού ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κουβαλά ένα βεβαρημένο ιστορικό» ο κ. Καυκαλιάς υπενθύμισε «τις καταστροφές που έπληξαν τους γεωργούς τον περασμένο Ιούνιο και τις ειδικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Εχει παρέλθει μια περίοδος 7-8 μηνών και οι παραγωγοί ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις».

Αυτή τη φορά, συνέχισε «καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα αποζημιώσουν τους παραγωγούς πραγματικά αμέσως γιατί δεν αντέχουν. Εχουμε επικοινωνήσει και με τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, λειτουργοί του οποίου θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές» είπε και επανέλαβε πως «αναμένουμε αυτή τη φορά ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει όπως πρέπει για να στηρίξει τους παραγωγούς».

Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Τρίτη το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «οι ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν το 80%, οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι και χρειάζονται τη στήριξη της κυβέρνησης για να μπορέσουν να συνεχίσουν το επάγγελμα τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ