Ενημέρωση γιατρών από ΟΑΥ για ΓεΣΥ με επιστολές και συγκεντρώσεις

Επτασέλιδες επιστολές έχει αποστείλει από τις 9 Ιανουαρίου στους παιδίατρους ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενώ εντός των επόμενων ημερών αποστέλλονται παρόμοιες επιστολές στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άγγελος Τρόπης γιατροί έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον οργανισμό και ζητούν διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής θα βρεθούν την Πέμπτη τα τροποποιημένα κείμενα των κανονισμών που αφορούν τις καταβολές και τις συμπληρωμές για το ΓεΣΥ που αφορούν κατά κύριο λόγο τις αλλαγές που έγιναν στις τελικές προτάσεις του ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΑΥ ο κ. Τρόπης εξήγησε ότι «τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι υποβοηθητικά για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στο σύστημα για τους προσωπικούς γιατρούς», προσθέτοντας ότι θα γίνουν 17, 19, 24 και 26 ανά την Κύπρο. Η συμμετοχή μέχρι το τέλος της Παρασκευής ήταν γύρω στις 140 αιτήσεις», είπε.

Σε ερώτηση αν αφορά ιδιώτες γιατρούς ή και δημόσιους απάντησε ότι ήταν ένα μείγμα. Ανέφερε ότι υπάρχει και κόσμος ο οποίος προτίθεται να εγγραφεί στο ΓεΣΥ αλλά δεν αιτήθηκε να λάβει μέρος στα σεμινάρια. Είναι μια απλή διαδικασία, είπε, προσθέτοντας ότι «κάποιος που είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο δεν είναι δύσκολο να κάνει την εγγραφή του και να συμπληρώσει τα στοιχεία που χρειάζεται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι ήδη συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο Κανονισμός για τις συμπληρωμές και ο κανονισμός για την είσπραξη των εισφορών. «Θα γίνουν όμως κάποιες μικρές αλλαγές στον κανονισμό για τις συμπληρωμές εν όψει των πρόσφατων τελικών προτάσεων που έχουν γίνει για τις αμοιβές των γιατρών προς τον ΠΙΣ με σκοπό να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας των κανονισμών για τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς, για τα φάρμακα και για τα εργαστήρια και έτσι θα ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για την πρώτη φάση.

Ανέφερε επίσης ότι το κείμενο των κανονισμών για τους προσωπικούς γιατρούς βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Υγείας. Και εκεί, διευκρίνισε, πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις του ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ για να μπορέσουν να κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για συζήτηση.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Τρόπης «συνεχίζουμε τις επαφές μας με όλες τις επιστημονικές εταιρείες για τους καταλόγους των δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας». Ήδη, ανέφερε, «έχουμε στείλει επιστολές σε όλους τους παιδίατρους για όλα τα θέματα που θα πρέπει να γνωρίζουν, για το πως θα αμείβονται, πως θα λειτουργούν στο ΓεΣΥ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο κάθε παιδίατρος έχει λάβει μια επτασέλιδη επιστολή από τον ΟΑΥ στις 9 Ιανουαρίου γι αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει το ίδιο και για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση από παιδίατρους απάντησε: «έχουμε ναι. Τόσο εμείς όσο και το τηλεφωνικό κέντρο παίρνουν τηλέφωνα. Μιλούμε πολύ τακτικά με γιατρούς σε ατομικό επίπεδο, οι οποίοι τηλεφωνούν και θέλουν κάποιες διευκρινίσεις».

Αυτός, ανέφερε, «ήταν και ο σκοπός που στείλαμε την επιστολή, ακριβώς για να θέσουμε ενώπιον του κάθε γιατρού το πλαίσιο, να έχει μπροστά του τις πληροφορίες και ότι θέλει να διευκρινιστεί επιπρόσθετα να επικοινωνεί μαζί μας». «Έτσι θα λειτουργήσουμε με όλους τους γιατρούς», πρόσθεσε ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΑΥ θα γίνουν και ενημερωτικές συγκεντρώσεις για γιατρούς απάντησε καταφατικά. Βεβαίως, είπε, «θα γίνουν πολλές συγκεντρώσεις στα πλαίσια της υλοποίησης της επικοινωνιακής μας στρατηγικής». Διευκρίνισε ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω προσφυγής που έγινε στην αναθεωρητική αρχή προσφορών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «εμείς προσπαθούμε παράλληλα να βγαίνουμε με διάφορες δράσεις, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, για να μην καθυστερούν τα θέματα της ενημέρωσης, τόσο για τον κόσμο που θα αρχίσει να πληρώνει εισφορές από την 1η Μαρτίου, όσο και για τους παρόχους για να πάρουν την απόφαση να εγγραφούν στο σύστημα».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της αναθεωρητικής αρχής προσφορών εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».

Σε ερώτηση για το ζήτημα που προέκυψε με την αποκοπή που θα γίνεται από δημόσιους υπαλλήλους εξήγησε ότι η απόφαση αυτή αφορά το Υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά το ΓεΣΥ η νομοθεσία και η παρακράτηση των εισφορών πάνω στους μισθωτούς θα είναι το ίδιο για όλους τους μισθωτούς και ξεκινάει με 1,7%. Είναι κάτι που δεν μας αφορά εμάς, ούτε την νομοθεσία του ΓεΣΥ, ανέφερε.

Επικοινωνία είχε το ΚΥΠΕ και με τον Αναπληρωτή ΓΓ της ΣΕΚ ως εκπρόσωπο της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ Μιχάλη Μιχαήλ για τις δράσεις του φορέα.

«Εντός Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε με όλα τα πολιτικά κόμματα ως Κοινωνική Συμμαχία συναντήσεις με όλα τα κόμματα στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουν τα κόμματα συνεπή σε αυτά τα οποία δεσμεύθηκαν εν όψει και των αντιδράσεων που υπάρχουν από τον ιατρικό κόσμο», είπε.

Ήδη, ανέφερε, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ που ασχολείται με το θέμα της αυτονόμησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα.

«Η κάθε οργάνωση που συμμετέχει στην Κοινωνική Συμμαχία έχει δεσμευθεί να εξασκήσει την πίεσή της για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους γιατρούς. Να καταλάβουν οι γιατροί ότι το σχέδιο είναι προς όφελος τους. Δεν τους αδικεί. Να πληροφορηθούν σωστά», είπε ο κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης».

Σε ερώτηση εάν πραγματοποιούν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τους γιατρούς διευκρίνισε ότι στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για τις διαβουλεύσεις που γίνονται, συμμετέχουν και οι οργανωμένοι ασθενείς και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Μάριος Κουλούμας, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταθέσει υπόμνημα «με το οποίο θα ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα έτσι ώστε να είναι επιτυχής η εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Πηγή: ΚΥΠΕ