Επίτροπος Αβραμόπουλος: “Oι Ελληνικές Αρχές έχουν την ευθύνη για το προσφυγικό στα νησιά”

“Είναι επιρρεπείς στην κριτική ή απλά δεν γνωρίζουν τα δεδομένα”, όσοι ασκούν κριτική στην Κομισιόν για την κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά την πρώτη για το 2019 συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι με την εκταμίευση των τελευταίων 289 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου, η χώρα έχει λάβει πλέον των 2 δισ. ευρώ για το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια και ξεκαθάρισε ότι εκ του νόμου, η επιχειρησιακή ευθύνη επί του εδάφους ανήκει αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές.

Κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διοικητική τους ικανότητα και την ταχύτητα των διαδικασιών της δικαιοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να βελτιώσει και να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, καθώς όπως είπε η ίδια η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί επιστροφές. Επιπλέον η Ελλάδα οφείλει να χτίσει κέντρα φιλοξενίας επαρκή για το χειμώνα και να στείλει στην ενδοχώρα, όλους σε όσους έχει αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός.

Ο Επίτροπος επέμεινε και σε δεύτερη συγκεκριμένη απάντησή του ότι “η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει” και “είναι έτοιμη να δεχθεί επιστροφές”, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να κάνουν και αυτές ό,τι τους αναλογεί για να πραγματοποιηθούν οι επιστροφές, δηλαδή να επιταχύνουν τις δικαστικές διαδικασίες.

Σε σχέση με το γενικό πλαίσιο του προσφυγικού και την συνολική ευρωπαϊκή αντίδραση, ο Επίτροπος είπε ότι “η Κομισιόν δεν είναι εδώ για να πιέζει, αλλά για συντονίζει και να πείθει”, σημείωσε ότι “δεν είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις με τα Κράτη Μέλη” και “κάποιες κυβερνήσεις έχουν διαφορετική άποψη”. Τόνισε όμως ότι “σιγά σιγά χτίζεται η συνεννόηση”, ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα “δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2015 και θυμάστε τότε που ήμασταν”. Σημείωσε ότι τότε όλοι αιφνιδιάστηκαν και “σε χρόνο ρεκόρ επετεύχθη κοινή πολιτική για τη μετανάστευση”. “Το συμπέρασμα είναι ότι ο ρόλος μας είναι αυτός που μας έχουν αναθέσει τα Κ-Μ”, δήλωσε ο Επίτροπος και προειδοποίησε: “φτάνει και τα Κ-Μ να κάνουν ό,τι συμφωνούμε”. Προειδοποίησε τέλος ότι “το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει”, εξηγώντας γιατί η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει την απάντησή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ