Φωτίου: ”Να σταματήσουν οι εκβιαστικές τακτικές της Τουρκίας και να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών”

Την θέση ότι οι εκβιαστικές τακτικές της Τουρκίας και οι απειλές που εκτοξεύονται από εκπροσώπους της, πρέπει να τερματιστούν και με πραγματική καλή θέληση και βούληση να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ετήσια συνεστίαση του Συνδέσμου Γιαλουσιτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αραδίππου ο κ. Φωτίου ευχήθηκε το «2019 να είναι η χρονιά που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας με μια λύση που θα μας απαλλάσσει οριστικά από την κατοχή και θα διασφαλίζει την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας. Μια λύση χωρίς τις όποιες εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας, λύση που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αφού ανέφερε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να αποδειχθούμε κατώτεροι εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας προασπίζοντας τα δίκαια μας» σημείωσε πως «ούτε και μπορούμε να αφήσουμε να παραγραφεί η πέραν των τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία μας, μέσα από την οποία σμιλεύτηκε η εθνική ταυτότητα μαζί με τις παραδόσεις μας. Η Γιαλούσα, όλη η Καρπασία και τα άλλα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας, είναι αγαπημένοι μας τόποι, τμήμα της μιας και αδιαίρετης στη σκέψη, το νου και την καρδιά μας πατρίδας, την οποία αγωνιζόμαστε να επανενώσουμε και να μετατρέψουμε σε τόπο ασφάλειας και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων της».

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι επιδιώκουμε μια λύση που «θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και μόνον των νομίμων κατοίκων του νησιού μας και κανενός άλλου. Μια λύση χωρίς τις εγγυήσεις και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς στρατούς κατοχής, αλλά και χωρίς νικητές ή ηττημένους, μια   λύση λειτουργική και βιώσιμη, με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, σύμφωνης με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως και με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γι’ αυτή τη λύση, συνέχισε «αγωνιζόμαστε, αναμένοντας από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή βούληση και ετοιμότητα για λήψη των αποφάσεων που της αναλογούν. Η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα πρέπει να τις αναλάβει» είπε και σημείωσε πως «οι εκβιαστικές τακτικές της, όπως και οι απειλές που εκτοξεύονται από εκπροσώπους της θα πρέπει να τερματιστούν, και με πραγματική καλή θέληση και βούληση να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία μέσω της συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των αντιπροσώπων του».

Όπως ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος «γι’ αυτή την προσπάθεια και το  στόχο, μια πρέπει να είναι η επιλογή όλων μας, αυτή της ενότητας, της σύνεσης και της υπευθυνότητας. Μόνο ενωμένοι και με την αναγκαία ομοψυχία και  σύμπνοια,  μπορούμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την απαλλαγή μας από τα στρατεύματα κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού μας».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο «βαρύ τίμημα» όπως το που πλήρωσε η Γιαλούσα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αφού 126 κάτοικοι της  συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προσπάθειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ενώ απέτισε “φόρο τιμής» στους ήρωες και μάρτυρες του χωριού που έπεσαν μαχόμενοι το 1955-59, το 1957, το 1966 και το 1973.

Αναφορά έκανε επίσης και στην τραγωδία του Μαρί, η οποία τον Ιούλιο του 2011 «στοίχισε τη ζωή σε 13 λεβέντες μας, με πρώτους τον Διοικητή Ναυτικού Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Αντιπλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, διοικητή τότε της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», οι οποίοι πρόταξαν την αγάπη τους για την πατρίδα σηκώνοντας τους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν».

Πηγή: ΚΥΠΕ