Η αλλαγή της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις στο δέρμα

O Δρ. Κουτσόφτας Κυριάκος – Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, το 2005 του απονεμήθηκε το δίπλωμα ιατρικής  από το Δεύτερο Ρωσσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής . Το 2009 του απονεμήθηκε το δίπλωμα ειδικού ιατρού στη Δερματολογία – Αφροδισιολογία απο το Δεύτερο Ρωσσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής . Το 2008 διεξήγαγε αναβάθμιση της ειδικότητας του με θέματα 1) αισθητική ιατρική (LASER, Botox, Fillers, Peels )      2) Επιλεκτικά ζητήματα ογκολογίας στο δέρμα. Από το 2010 είναι μέλος της EADV (European Academy of Dermatology). Aπό το 2017 είναι καθηγητής και λέκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κύπρου. Από την ζέστη στο κρύο λοιπόν, το κύριο θέμα συζήτησης μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Πώς αντιδρά το δέρμα μας στις αλλαγές της θερμοκρασίας και πώς μπορούμε να το προστατέψουμε ;

Είναι γεγονός ότι η αλλαγή θερμοκρασίας επηρεάζει το δέρμα μας  και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για το δέρμα. Η περιβαλλοντική υγρασία , η διαφορετική ενδυμασία , το ζεστό ή κρύο ντους και η ίδια η θερμοκρασία είναι οι παράγοντες που αλλάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα  τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα μειώνονται και μαζί μειώνεται και η ενυδάτωση του δέρματος μας , με αποτέλεσμα να έχουμε την εμφάνιση ξηροδερμίας  με επακόλουθο τον κνησμό ιδιαίτερα στα ατοπικά άτομα  (άτομα με ευαίσθητο δέρμα ).

Επίσης η αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως όταν μπαινοβγαίνουμε από το δρόμο σε χώρους με κλιματισμό και αντίστροφα. Αυτό προκαλεί απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μας με αποτέλεσμα την ταχεία συστολή και διαστολή των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων της επιδερμίδας ,με αποτέλεσμα αυτά να παθαίνουν ρήξη και έτσι να εμφανίζονται ευρυαγγείες και κοκκινίλες στο δέρμα κυρίως του προσώπου.

Ας μην ξεχνάμε φυσικά και την ηλιοφάνεια η οποία υπάρχει στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος μας , καθώς μας προκαλεί πρόωρη γήρανση ,προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες .

Σε αυτές τις αλλαγές πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα το δέρμα μας . Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται πιο «βαριά» προϊόντα , όπως κρέμες ,για το φθινόπωρο και το χειμώνα και πιο ελαφριά προϊόντα , όπως λοσιόν και ορούς , για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας ολόχρονα.

 

Θα ήταν υπερβολικό να χρησιμοποιούσαμε την έκφραση ότι το «δέρμα μιλά » για  ενδεχόμενες ασθένειες;

Αυτό που με ρωτάς είναι  ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο φυσικά δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα σε λίγες γραμμές.  Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε στο δέρμα είναι το χρώμα του. Όταν το χρώμα είναι ωχρό (χλωμό) πολύ πιθανό να υπάρχει αναιμία. Το κίτρινο χρώμα μας αποκαλύπτει ίκτερο που αυτό μπορεί να σημαίνει ηπατικές διαταραχές, αναιμία, χολολιθίαση, κακοήθειες κ.α. ¨Ένα πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα μπορεί να υποδηλώνει μια αύξηση στην παραγωγή βήτα καροτίνης στο αίμα που υπεύθυνος είναι ο θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός). Το μπλε-κυανό χρώμα του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή ή κυκλοφοριακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης το αίμα να μην οξυγονώνεται επαρκώς λόγο απόφραξης της αναπνευστικής οδού ,πνευμονοπάθειας ή αναιμίας . Μαύρο- μελανό χρώμα μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος όπως η νόσος Wilson (γίνεται κατακράτηση χαλκού) ή σε ορμονικό πρόβλημα όπως η νόσος Addison (ανεπάρκεια επινεφριδίων.Δεν παράγεται επαρκείς ποσότητα κορτιζόνης). Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν επίσης μελανοδερμία.

Εκτός από την αλλαγή του χρώματος έχουμε και άλλες εκδηλώσεις του δέρματος όπως διάφορα εξανθήματα ,απολέπιση δέρματος ,κνησμός, έλκη στο δέρμα και αλλά πολλά που μπορούν να οφείλονται σε διαφορά αυτοάνοσα, ρευματικά, μεταβολικά ενδοκρινικά νοσήματα.

Έτσι δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το δέρμα μας προειδοποιεί για τις διάφορες παθήσεις του σώματος μας .

 Ποια θα πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα του δέρματος;

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας . Είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας μας μέσο του ιδρώτα . Είναι το όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον  και μας προστατεύει από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες , καθώς και δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών. Επίσης μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου λόγο της μελανίνης που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα.

 

Για αυτούς τους λόγους πρέπει και εμείς να φροντίζουμε το δέρμα μας όσο περισσότερο μπορούμε, για να παραμένει καθαρό, υγιές ,λαμπερό και όσο ποιό νεανικό γίνεται. Παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, μολυσμένη ατμόσφαιρα, κακή διατροφή, κάπνισμα, άγχος, τρόπος ζωής και ο χρόνος επηρεάζουν αρνητικά  το δέρμα μας .

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος, του προσώπου ειδικά όπου είναι το δέρμα που δέχεται τους περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες , πρέπει να ξεκινάει με τον καθαρισμό του.

Της Νικολέτας Χρήστου