Μπουρτζιού για έκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ: «Η ατέρμονη διαδικασία έχει λήξει»

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα, Μπαρίς Μπουρτζιού, εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την ανεπίσημη έκθεση που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι στην έκθεση σημειώνεται ότι η ατέρμονη διαδικασία που δεν προσανατολίζεται σε λύση, έχει τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται εντός ενός ορίζοντα και ότι όλα αυτά συμβαδίζουν με τα όσα πιστεύει και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι από την έκθεση διαφαίνεται ότι η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ανανεωθεί για ακόμη έξι μήνες και είπε ότι όπως δήλωσε παλαιότερα ο κ. Ακιντζί δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτό το στάδιο να τερματιστεί η θητεία της Δύναμης. Είπε, ωστόσο, ότι δεν είναι βιώσιμο να συνεχίσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον ίδιο τρόπο όπως έπραττε εδώ και 55 χρόνια.

Είπε ακόμη ότι όπως αναφέρεται και στην έκθεση Brahimi, όλες οι πλευρές της διένεξης πρέπει να εγκρίνουν την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ανέφερε ότι τα αιτήματα της τ/κ πλευράς δεν αναφέρονται στην έκθεση κάτι που είναι σημαντική παράλειψη.

Υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι τους έξι τελευταίους μήνες ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της Δύναμης δόθηκε από την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά.

Ανέφερε ακόμη ότι το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με το θέμα της κινητής τηλεφωνίας με GSM δεν εφαρμόστηκε και ότι αν και αυτό αναφέρεται στην έκθεση, εντούτοις δεν σημειώνεται ο λόγος, ότι δηλαδή ήταν λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς, όπως είπε.

“Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” συμπλήρωσε ο κ. Μπουρτζιού.

Είπε ακόμη ότι τα δικαιώματα των Τ/κ επί του φυσικού αερίου αναφέρονται στην έκθεση και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πώς αυτά τα δικαιώματα θα χρησιμοποιηθούν. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, πρέπει να τερματίσει τις μονομερείς προσπάθειες και να υιοθετήσει μια νέα και εποικοδομητική προσέγγιση για να δοθεί ευκαιρία για μια συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Μπουρτζιού είπε ακόμη ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά στις διαδηλώσεις κατά του ανοίγματος οδοφραγμάτων αλλά δεν σημειώνεται από ποια πλευρά έγιναν αυτές, κάτι που είπε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί. Ανέφερε ότι από πλευράς Τουρκοκυπρίων δεν υπήρξε διαμαρτυρία για Δερύνεια και Απλίκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ