Ν. Παπαδόπουλος: Έτοιμο να στηρίξει το Ν/Σ για το Ταμείο Υδρογονανθράκων το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων και να εξετάσει οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις φέρει η Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και θα τεθεί ενώπιον της ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο που εκκρεμεί από το 2016 για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφού θα πρέπει να νομοθετηθεί η διαχείριση των όποιων εσόδων από τους υδρογονάνθρακες από αυτό το στάδιο γιατί σίγουρα ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Το ΔΗΚΟ, είπε, ευνοεί την υιοθέτηση του νορβηγικού μοντέλου για την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, δηλαδή να αξιοποιούνται μόνο τα κέρδη από τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά τα κέρδη θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αφού με αυτό τον τρόπο γίνεται επένδυση στις μελλοντικές γενιές.

Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για την αντίδραση της τ/κ πλευρά όσον αφορά την προώθηση αυτής της νομοθεσίας και ανέφερε ότι αυτές οι επικρίσεις δεν είναι καλοπροαίρετες. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί αυτό το Ταμείο με τις όποιες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που είναι μόνο τα κέρδη που θα επενδύονται στη βάση μιας καθορισμένη πρακτικής, σημαίνει ότι σημαντικό μερίδιο των εσόδων, η «μάνα» αυτού του Ταμείου θα παραμένουν εκεί, διασφαλισμένα για όλες τις μελλοντικές γενιές και τους πολίτες του κράτους.

ΓεΣΥ

Σε σχέση με το ΓεΣΥ είπε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΟΕΒ, το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση για αναστολή των εισφορών, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήδη διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.

«Εμείς επιμένουμε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αντιμετωπίσουμε στην πορεία, αν είναι, τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύπτουν από την υλοποίηση της πιο πολύπλοκης μεταρρύθμισης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα θα υπάρχουν προβλήματα και το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης για να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί, ώστε να αντιμετωπιστούν.

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει παράλληλα και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ότι θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα σε σχέση και με τις δύο αυτές προϋποθέσεις.

Έκανε έκκληση να βρεθεί ο τρόπος να συμμετέχουν οι γιατροί σε αυτό το σχέδιο και επέμεινε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Δικαιοσύνη

Σε σχέση με τη δικαιοσύνη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δημοσιοποιήσει κώδικα δεοντολογίας για τον τρόπο που θα λειτουργούν οι δικαστές στα πλαίσια της απονομής της δικαιοσύνης.

Το ΔΗΚΟ, είπε, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τον κώδικα δεοντολογίας και θα επανέλθει με δικές του εισηγήσεις, και με προώθηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ότι νομοθετικά θα απαγορεύεται η εκδίκαση οποιασδήποτε υπόθεσης με δικηγόρο με τον οποίο ο δικαστής έχει είτε άμεση είτε έμμεση σχέση.

Πηγή: ΚΥΠΕ