Πρόεδρος ΚΟΑ: «Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα»

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού μέσω του Οργανισμού παρέχει και στηρίζει ότι χρειάζονται όλες οι βαθμίδες του αθλητικού οικοδομήματος, από τον μαζικό αθλητισμό μέχρι τις διεθνείς συμμετοχές των επαγγελματιών αθλητών και σωματείων μας, είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Μιλώντας, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» και η οποία ξεκίνησε με ένα βίντεο ανασκόπησης του έργου του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι επειδή «όλοι εμείς που υπηρετούμε τον αθλητισμό δεν είμαστε αγνώμονες, σήμερα κάνοντας τον απολογισμό της θητείας μας χρωστούμε τις ευχαριστίες μας προς την Κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη στην προσπάθεια να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω».

«Ιδιαίτερες ευχαριστίες μεταφέρω εκ μέρους του ΔΣ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την ευκαιρία που μας έδωσε να υπηρετήσουμε αυτό που αγαπάμε: Τον αθλητισμό, και να βάλουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι για τη δημιουργία μια ιδεατής αθλητικής κοινωνίας. Δεν ξέρω αν το έργο της θητείας μας ήταν επιτυχής αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Προσπαθήσαμε να τιμήσουμε την επιλογή του Πρόεδρου. Ταυτόχρονα προσπάθησα και εγώ, όπως όλοι μας, να τιμήσω την οικογένεια μου που μου δίδαξε ότι «η ανιδιοτελής προσφορά είναι η πεμπτουσία της ευτυχίας του ανθρώπου». Υπερβήκαμε εαυτόν και αφιερώσαμε ατελείωτες ώρες και ουσία για το καλό του αθλητισμού. Ουδέποτε επιζητήσαμε την επευφημία αλλά υπηρετήσαμε με εντιμότητα, επιδιώκοντας να γίνουμε χρήσιμοι και να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην δημιουργία μιας ιδεατής αθλητικής κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Αποχωρούν, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, με ψηλά το κεφάλι και ικανοποιημένοι γι’ αυτό το λίγο που πρόσφεραν.

«Ευχαριστούμε όλους και όλες για την παραγωγική και εποικοδομητική μεταξύ μας συνεργασία. Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να φτιάξουμε μια μεγάλη οικογένεια, την οποία θα έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Αποχωρούμε από την Ανώτατη Αθλητική Αρχή, αλλά όχι από τον όμορφο κόσμο του αθλητισμού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού αθλητισμού. Στο πρόσωπο μας θα βρίσκετε πάντοτε ένα φίλο, ένα συμπαραστάτη, ένα συνοδοιπόρο», σημείωσε.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του Δ.Σ. του Οργανισμού, είπε ότι ο ΚΟΑ λειτουργεί ως Υφυπουργείο Αθλητισμού στα πρότυπα άλλων χωρών «και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται στις επαφές μας με ξένες χώρες».

«Στο εσωτερικό όμως ο Οργανισμός είναι εγκλωβισμένος τόσο της πεπαλαιωμένης αθλητικής νομοθεσίας όσο και των διαδικασιών αλλά και πολλές φορές της νοοτροπίας. Μετά από επεξεργασία πέραν των δύο ετών ετοιμάσαμε προσχέδιο νέας αθλητικής νομοθεσίας, στα πρότυπα άλλων χωρών, και ο οποίος θα επιτρέπει στον ΚΟΑ να λειτουργεί ως πραγματικά Ανώτατη Αθλητική Αρχή του τόπου. Επειδή όμως σε λίγες μέρες λήγει η θητεία του παρόντος Δ.Σ., θεωρήσαμε σωστό ότι την εισήγηση θα πρέπει να τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο Δ.Σ. Ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι η Χρηστή Διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του σύγχρονου αθλητισμού, ο ΚΟΑ έχει ετοιμάσει τον Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης με οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν οι Ομοσπονδίες», πρόσθεσε.

Ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό, συνέχισε ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, αποτέλεσε η υπογραφή των συμβολαίων για την ανέγερση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου Λεμεσού.

«Μια μέρα, την οποία περιμέναμε για δύο και πλέον δεκαετίες, για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των Λεμεσιανών φιλάθλων και όχι μόνο. Με την υπογραφή των συμβολαίων αποδείχθηκε ότι, όταν υπάρχει καλή θέληση και συνεργασία όλα μπορούμε να τα πετύχουμε. Ήταν ένα τεράστιο στοίχημα αφού θεωρείτο αδύνατο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν. Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες, ξεκίνησε η πραγματοποίηση του ονείρου των Λεμεσιανών», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όσον αφορά την υπόλοιπη αθλητική υποδομή, βαρύτητα δόθηκε στα έργα κοινωνικού αθλητισμού με στόχο ο αθλητισμός να καταστεί εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία και υγιή ενασχόληση των πολιτών.

«Την περίοδο 2016-2018 ολοκληρώθηκαν 31 έργα υποδομής κοινωνικού και αγωνιστικού αθλητισμού. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και σήμερα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης άλλα 25 έργα. Όσον αφορά τις 19 ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτές αποτελούν σημαντική συνεισφορά του ΚΟΑ στον αθλητισμό με κόστος διαχείρισης πέραν των €4 εκ το χρόνο. Όμως το πιο σημαντικό για εμάς δεν είναι το κτίριο αλλά οι άνθρωποι που το γεμίζουν. Αποσκοπώντας στην ασφαλή πρόσβαση στα γήπεδα και Βάσει του Περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος του 2008 – 2014, ο ΚΟΑ έχει θέσει σε εφαρμογή το Μητρώο φιλάθλου. Περαιτέρω ο Οργανισμός κάλυψε το οικονομικό κόστος για την εκπαίδευση των Υπεύθυνων Ασφάλειας Σταδίων, η οποία έγινε σε πρώτο στάδιο σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι ιδιαίτερη ικανοποίηση νιώθουν που εντός του 2018 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος Σχεδιασμός Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΣΕΑ).

«Ένα πάγιο αίτημα των αθλητών κορυφής υλοποιείται για διασφάλισή τους με το πέρας της αθλητικής τους καριέρας, έτσι ώστε απρόσκοπτα να παραμένουν συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις, τους αγώνες και τις επιδόσεις τους. Ο αθλητισμός κορυφής αποτελεί σημαντικό πυλώνα του Οργανισμού. Ο ΚΟΑ παραμένει ο σημαντικότερος οικονομικός αιμοδότης των αθλητών υψηλής επίδοσης. Παρόλη τη μείωση του προϋπολογισμού την τελευταία πενταετία κατά 40% τα ποσά των σχεδιασμών αυτών όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν. Την τελευταία τριετία χορηγήθηκαν πέραν των €70εκ σε αθλητές και αθλητικούς φορείς. Ενδεικτικά οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία και οι αθλητές το 2018 έχουν επιχορηγηθεί από όλους τους σχεδιασμούς του Οργανισμού περίπου €12εκ.», πρόσθεσε

Ο Σχεδιασμός Υψηλής Επίδοσης, συνέχισε, έχει στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυνατή σε αριθμό εκπροσώπηση και διάκριση της Κύπρου σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

«Απόδειξη της επιτυχίας του στόχου, είναι η αυξημένη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του «ΡΙΟ 2016», αλλά και οι πρόσφατες επιτυχίες που είχαν οι αθλητές μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα, Μεσογειακούς, Κοινοπολιτειακούς και Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ). Για περαιτέρω στήριξη των σωματείων και Ομοσπονδιών, ο Οργανισμός επιχορηγεί 47 Σχολικές Εφορείες κάθε χρόνο με το ποσό των €245.000 ευρώ για χρήση των Σχολικών αιθουσών κατά τις απογευματινές ώρες ενώ διαθέτει σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης 834 αθλητών Εθνικών Ομάδων ενταγμένων στους Σχεδιασμούς Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών και Υψηλής Επίδοσης», σημείωσε.

Όπως είπε, με στόχο τη διατήρηση των στρατευμένων αθλητών σε ψηλά αγωνιστικά επίπεδα, ο Οργανισμός σε συνεργασία με το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ προχώρησε, στην αναθεώρηση του Σχεδιασμού διευκόλυνσης Στρατευμένων Αθλητών.

«Πέραν του αγωνιστικού αθλητισμού ο Οργανισμός θεωρεί θετική τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών σχολών γυμναστικής τα τελευταία χρόνια εφόσον αυτή συμβάλλει στην ενασχόληση του πολίτη με την άσκηση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια του κοινού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες γυμναστικής ή εκμάθησης αθλημάτων. Ο Οργανισμός προχώρησε στην επεξεργασία τροποποιητικών κανονισμών οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις της αθλητικής βιομηχανίας και αναμένεται εντός του 2019 να τεθούν σε εφαρμογή», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των εκπαιδευτών γυμναστικής και προχωράμε στη δημιουργία πρότυπων προσόντων και πιστοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

«Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών προσόντων προπονητών για την νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή κάθε αθλήματος», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους συνεχίζει να αποτελεί την κορωνίδα των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού του ΚΟΑ με πέραν των 16.000 μελών ετησίως.

«Τα προγράμματα του ΑΓΟ διευκολύνουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στον αθλητισμό, ενώ στοχεύουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως ΑμεΑ, τρίτη ηλικία, μικρά παιδιά και φυλακισμένους. Ενδυναμώθηκαν οι διατομεακές συνεργασίες μέσω της συμμετοχής των προγραμμάτων του ΑΓΟ σε πληθώρα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών άλλων φορέων. Εισήχθηκε νέα προσέγγιση στη λειτουργία των προγραμμάτων ΑΓΟ με αξιοποίηση ανοικτών χώρων, όπως πάρκων, παραλιών, πλατειών. Ο ΚΟΑ στηρίζει την άθληση ατόμων με αναπηρίες. Έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ειδικούς Σχεδιασμούς για αυτούς, τις θρησκευτικές ομάδες, άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και για την αντιμετώπιση της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να διαθέσει τα έσοδα από το Μητρώο Κατόχων Κάρτας Φιλάθλου για οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών σωματείων, απέδειξε εμπράκτως πως ο ΚΟΑ, νοιάζεται και στηρίζει τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Όσον αφορά τον τομέα του αθλητικού τουρισμού και τον στόχο για ανάδειξη της Κύπρου ως εκ των κορυφαίων προορισμών αθλητικού τουρισμού, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ είπε ότι συμμετείχαν στη Δημόσια Διαβούλευση για την μελέτη διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για την περίοδο 2017-2030, συνδιοργάνωσαν με τον ΚΟΤ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το πρώτο συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού, ολοκλήρωσαν το ηλεκτρονικό καλεντάρι αθλητικών διοργανώσεων ενώ έχουμε ολοκληρώσει τις συναντήσεις κοινής Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού ΚΟΑ – ΚΟΤ με όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για ανταλλαγή απόψεων με θέμα: «Ανάπτυξη Αθλητικού Τουρισμού κατά άθλημα βασικές ανάγκες» και ετοιμάζεται η κοινή έκθεση με το Υφυπουργείο Τουρισμού όπου θα καταγράφονται οι προτεραιότητες, οι ανάγκες υποδομής και σχετικές εισηγήσεις για επίτευξη του στόχου.

Όπως είπε, η συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μέσω της υπογραφής πρωτοκόλλων, μνημονίων συναντίληψης, διακηρύξεων και άλλων συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και πιο αναπτυγμένων αθλητικά χωρών θεωρείται πάρα πολύ σημαντική.

«Για να πάρουμε τον Αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω, κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε στο αύριο και καθορίζουμε από σήμερα τις προτεραιότητες. Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε αλλά τροχιοδρομήσαμε την επικαιροποίηση της Δομής Λειτουργίας του Οργανισμού, τον στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2024, την επαναξιολόγηση όλων των κριτηρίων επιχορηγήσεων, την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις Ομοσπονδίες που περιλαμβάνει κεντρικό λογιστήριο, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, δημιουργία ιστοσελίδας και ετοιμασία εγχειριδίου για τη δημιουργία Στρατηγικού Σχεδιασμού», σημείωσε.

Βραβεύσεις βετεράνων αθλητών

Ο ΚΟΑ, σε σεμνή τελετή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, τίμησε τρεις βετεράνους αθλητές: Τον Χάρη Δημητρίου, τον Σίμο Λοϊζίδη και τον Ανδρέα Παμπακά, οι οποίοι αποτελούν φαεινό παράδειγμα και υπόδειγμα για την περιλάλητη διά βίου άθληση.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο αθλητισμός, είναι η ίδια τους η ζωή. Ο Χάρης Δημητρίου 77 χρόνων, ο Σίμος Λοϊζίδης 99 χρόνων και ο Ανδρέας Παμπακάς 82 χρόνων, είναι φάροι και πρότυπα για τη διά βίου άθληση για τους νεότερους.

Τελετή επίδοσης των Χαριστικών Παροχών στους αθλητές από τον ΚΟΑ

Ο ΚΟΑ τίμησε σήμερα και επιβράβευσε αυτούς που ξεχώρισαν και πρόβαλαν την Κύπρο στον διεθνή αθλητικό χώρο.

Κατά την τελετή επίδοσης των Χαριστικών Παροχών για το 2018 στους αθλητές και στους προπονητές τους για τις διεθνείς επιτυχίες τους, ο ΚΟΑ συνεχάρη τόσο τους αθλητές, όσο και όλους όσους περιβάλλουν και στηρίζουν τους αθλητές, που δεν είναι άλλοι από τους Προπονητές, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τους γονείς τους.

Οι χαριστικές παροχές επιδόθηκαν στους ακόλουθους 18 αθλητές – πρωταθλητές: Παύλο Κοντίδη από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ΚΙΟ), Άντρη Χριστοφόρου από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ), Απόστολο Παρέλλη και Ελένη Αρτυματά από την Ομοσπονδία του Στίβου (ΚΟΕΑΣ), Μάριο Γεωργίου και Διαμάντω Ευριπίδου, Βικτώρια Σκιττίδη και Ελένη Έλληνα από την Ομοσπονδία Γυμναστικής, Γιώργο Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Παναγιώτα Ανδρέου, Κωνσταντία Νικολάου από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία (ΣΚΟΚ), Αλέξανδρο Κασουλίδη από την Ομοσπονδία Πάλης (ΚΟΠΑΛ), Καρολίνα Πελενδρίτου και Αντώνη Αρέστη από την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ).

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, είναι €548.480 ευρώ. Οι €430.800 σε 18 αθλητές και οι €117.680 σε 16 προπονητές.

Σχέδιο Υποτροφιών

Στο μεταξύ, στην ίδια τελετή επιδόθηκαν και τα χρηματικά ποσά για το Σχέδιο Υποτροφιών, που αφορά την παροχή υποτροφίας σε αθλητές/φοιτητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης του ΚΟΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017- 2018.

Οι δικαιούχοι, είναι οι ακόλουθοι: 1.Παύλος Κοντίδης, 2.Κωσταντίνα Νικολάου, 3.Καρολίνα Πελενδρίτου, 4. Νεκταρία Παναγή, 5. Άντρη Χριστοφόρου, 6. Δέσποινα Πηλαβάκη, 7. Μαριώτα Αγγελοπούλου, 8. Θωμάς Τσιοπάνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ