Πρόταση νόμου Περδίκη για πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι την Παρασκευή θα καταθέσει πρόταση νόμου που τροποποιεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας κατά τρόπο που να καθίσταται υποχρεωτικό για τις τράπεζες το σχέδιο που καταρτίζει συμβούλους αφερεγγυότητας για τους ευάλωτους δανειολήπτες και άλλες τροπολογίες που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη για ευάλωτους και αφερέγγυους δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι το Κίνημα θεωρεί ότι είναι ανύπαρκτα τα περιθώρια της Βουλής για τροποποίηση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη “το μεγάλο έγκλημα που πάει να γίνει” γι αυτό καταθέτει την πρόταση νόμου για αυτούς τους οποίους δεν καλύπτει και δεν εξασφαλίζει το ΕΣΤΙΑ.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι η ίδια η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι μια ασφαλιστική δικλείδα για όσους δεν θα καλύψει το ΕΣΤΙΑ, θα είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο δεν έχει όμως λειτουργήσει επειδή ήταν αναποτελεσματικό και τρύπιο από την αρχή και γιατί οι τράπεζες δεν το εφάρμοσαν.

“Με τις δικές μας τροπολογίες, που ελπίζουμε να εμπλουτιστούν και από τροπολογίες άλλων κομμάτων, θα καταστήσουμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας πιο αποτελεσματικό, ώστε να είναι πραγματικό δίκτυ προστασίας για ευάλωτους, αφερέγγυους δανειολήπτες, για την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη”, πρόσθεσε.

“Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τα κόμματα”, συμπλήρωσε.

ΓεΣΥ

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος των Οικολόγων αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το ΓεΣΥ, λέγοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών εκτιμά ως θετικές τις εξελίξεις μετά τις δυο συναντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον ΠΙΣ.

«Βέβαια περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σε σχέση με το είδος των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν με τον ΠΙΣ και ελπίζουμε αυτές οι συγκλίσεις να μην επηρεάζουν τη μορφή και τη δομή του ΓεΣΥ, συνέχισε ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε, ούτε θεωρούμε ότι είναι σοφό να προσφύγουν στα Δικαστήρια οι γιατροί εναντίον του ΓεΣΥ, γιατί η επιμονή τους να εξασκούν ιδιωτική ιατρική μέσα στο ΓεΣΥ, ουσιαστικά είναι μια ευθεία βολή εναντίον του».

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως οφείλει να ζητήσει την υποστήριξη των κομμάτων σε αυτή τη θέση, να ενημερώσει τα κόμματα για τις συγκλίσεις με τον ΠΙΣ και να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, είπε αναφέροντας ακόμα ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι η υποχρέωση της Κυβέρνησης να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, “κάτι που δυστυχώς αυτές τις δύσκολες ώρες δεν έχει υλοποιηθεί’’.

Πηγή: ΚΥΠΕ