Σιζόπουλος: “Απογοητευτικό να απαξιώνει ο κόσμος τους θεσμούς απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο”

Ιδιαίτερα απογοητευτικό χαρακτήρισε  το γεγονός ότι ο κόσμος έχει απαξιώσει τους θεσμούς απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των εγκαινίων των νέων Επαρχιακών Γραφείων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως αυτό διαφαίνεται μέσα από την καθημερινότητα  αλλά και μέσα από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως δεν είναι τυχαίο αυτό που νιώθουν οι πολίτες δεδομένου ότι σήμερα δυστυχώς, μεγάλα σκάνδαλα τα οποία ταλάνισαν την κυπριακή κοινωνία θυματοποίησαν μεγάλο αριθμό πολιτών, δεν έχουν εξιχνιαστεί και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Ο κ. Σιζόπουλος ως παραδείγματα αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας αλλά και πληθώρα άλλων μικρότερων σκανδάλων τα οποία παρά την επιβεβαίωση που έτυχαν αυτοί που είχαν την ευθύνη ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και ποτέ δεν αποκαταστάθηκε το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Μέχρι στιγμής είπε “γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε αποκαλύψει σωρεία σκανδάλων επιβεβαιωμένων τα οποία παρέμειναν στα ντουλάπια με αδιαφάνεια και χωρίς οποιαδήποτε ολοκλήρωση” .

Παρόλα αυτά σημείωσε, “ εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί ακριβώς η διαφάνεια, η εξυγίανση και πάνω από όλα η λειτουργία των θεσμών κατά τρόπο χρηστής διοίκησης , δικαιοσύνης και κυρίως ισοπολιτείας των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος ενός σοσιαλιστικού κόμματος όπως είναι η ΕΔΕΚ”, συμπλήρωσε.

“Kυπριακό”

Στην εκτίμηση ότι πρέπει  επιτέλους η κυπριακή κυβέρνηση , ο ΠτΔ , αλλά και κάποιες πολιτικές δυνάμεις  να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πάνω σε μια αποτυχημένη διαδικασία νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξεύρουμε δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική λύση στο κυπριακό , προέβη ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Oι τελευταίες δηλώσεις αλλά και ενέργειες Τούρκων αξιωματούχων και εκπροσώπων του κατοχικού  καθεστώτος  είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία μέσα από την αργοπορία την καθυστέρηση και την παρεμπόδιση της διαδικασίας επανέναρξης συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού σταδιακά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του τουρκικού καθεστώτος και στην υποβάθμιση της ΚΔ, έτσι ώστε να μπορεί μέσα από νόμιμα θεσμικά όργανα να προχωρεί στην αξιοποίηση του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως να ενισχύσει τον πολιτικό και όχι μόνο ρόλο της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου .

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης να συνεχίζουμε εμείς οι ίδιοι να το αντιμετωπίζουμε ως μια διακοινοτική διαμάχη και να εμπλεκόμαστε, όπως είπε, σε διαδικασίες οι οποίες το 2004 οδήγησαν σε ένα επικίνδυνο σχέδιο Ανάν το οποίο ο λαός με υπευθυνότητα απέρριψε  και το 2017 σε μια αποτυχημένη διάσκεψη στην Ελβετία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως για αυτό από την πλευρά της ΕΔΕΚ επιμένουμε και προτρέπουμε το ΠτΔ ,  πως είναι η ευκαιρία τώρα όσον αφορά την νέα προσπάθεια για διερεύνηση δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών να ασκήσει τις πιέσεις για μετακίνηση προς  μια πιο θετική διαδικασία και κυρίως μια πιο θετική βάση.

Σ’ ότι αφορά την διαδικασία, είπε πως είναι η Διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα συζητήσει κατά προτεραιότητα την διεθνή πτυχή του προβλήματος.

Δηλαδή εξήγησε, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων , τον επαναπατρισμό των εποίκων , την επιστροφή των προσφύγων , Ε/κ και Τ/κ σε συνθήκες ασφάλειας στις κατοικίες τους και τέλος της κατάργησης των αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας.
Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι ευκαιρία τώρα γιατί υπάρχουν υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία , η Κίνα και η Γαλλία που επιθυμούν την ενεργή εμπλοκή τους σ’ αυτή την διαδικασία.

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να παρέρχεται ανεκμετάλλευτος  και κυρίως δεν πρέπει με την στάση την οποία ακολουθούμε να υποβοηθούμε την Τουρκία στην ολοκλήρωση και την υλοποίηση των επεκτατικών στόχων της σε βάρος της ΚΔ.

Εγκαίνια γραφείων

Αναφερόμενος στα εγκαίνια των καινούργιων γραφείων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Πάφου ο  Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως πρόκειται για ένα καινούργιο χώρο αρκετά λειτουργικό.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι ο νέος χώρος της ΕΔΕΚ Πάφου θα αποτελέσει το επίκεντρο πολιτικών δραστηριοτήτων με συγκεκριμένη στοχοθέτηση  όσον αφορά το κυπριακό, όσον αφορά την παραγωγή κοινωνικής πολιτικής η οποία να στοχεύει στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Κυρίως συνέχισε, εκείνων των συμπατριωτών μας που σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα .
Και τέλος  ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν πολιτικές οι οποίες να προωθήσουν σε επίλυση σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η πόλη και Επαρχία της Πάφου, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ