Συνάντηση Δημάρχου Αθηένου και Προέδρου Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είχε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, με την οποία συζήτησαν το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «στη συνάντηση ο κ. Καρεκλάς ανέφερε στην Ελένη Θεοχάρους ότι ο Δήμος συμφωνεί με τις προτάσεις για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς, αλλά δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση συνένωση του ιστορικού Δήμου της Αθηένου με άλλο Δήμο της Επαρχίας για πολλούς λόγους».

Μεταξύ των λόγων σημείωσε είναι το γεγονός ότι «ο Δήμος Αθηένου είναι ολόκληρος στη νεκρή ζώνη. Οι κατεχόμενοι Δήμοι δεν θα συνενωθούν και ούτε ο Δήμος Αθηένου πρέπει να συνενωθεί σε άλλο Δήμο, για εθνικούς και ιστορικούς λόγους. Επίσης ο Δήμος Αθηένου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και δεν νοείται να ενσωματωθεί σε Δήμο μικρότερό του, ενώ η πληθυσμιακή μάζα δεν πρέπει να είναι το βαρύνον κριτήριο στις συνενώσεις».

Επίσης «η γεωγραφική θέση είναι τέτοια που δεν μπορεί να συνενωθεί ο Δήμος Αθηένου με άλλο Δήμο, αφού ο πιο κοντινός Δήμος είναι σε πολύ μακρινή απόσταση. Πρόκειται για ένα από τους πιο παλιούς Δήμους της Κύπρου από το 1926, σε αντίθεση με άλλους που έγιναν Δήμοι τα τελευταία χρόνια ή/και πολύ μεταγενέστερα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος Αθηένου δεν μπορεί να συνενωθεί με άλλο Δήμο είναι και το γεγονός ότι «τμήμα της Μεσαορίας είναι σήμερα ελεύθερο, λόγω του Δήμου Αθηένου και συνένωσή του σε άλλο Δήμο θα δώσει το μήνυμα απεμπόλησης του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μεσαορίας. Ακόμα πριν την τουρκική εισβολή η Αθηένου ανθούσε και ήταν το κέντρο των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ή/και ανοίγματος της διόδου Πυροΐου, η περιοχή θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει σημαντικά πληθυσμιακά, γι’ αυτό και δεν νοείται συνένωσή της σε άλλο Δήμο».

Ο Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε ακόμα στην κα. Θεοχάρους ότι «ο Δήμος Αθηένου είναι έτοιμος να συνενωθεί και να εξυπηρετήσει τις κοντινές του Κοινότητες, αν αποφασισθεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη «αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Αθηένου, προσθέτοντας πως για εθνικούς και ιστορικούς λόγους ο Δήμος Αθηένου θα πρέπει να παραμείνει Δήμος και δεν νοείται συνένωσή του με άλλο Δήμο. Επίσης ανέφερε ότι το Κίνημα θα βοηθήσει στην προσπάθεια παραμονής του Δήμου Αθηένου και μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ