Το κόκκινο κρασί βασική αιτία πρόκλησης ημικρανίας

Οχτώ στους δέκα ασθενείς με ημικρανία, ενοχοποιούν γι αυτή το κρασί-κυρίως το κόκκινο-, αναφέρει έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε στο European Journal of Neurology. Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2000 ασθενείς με ημικρανία, εκ των οποίων το 35,6% θεώρησε ότι το αλκοόλ αποτελεί προκλητικό παράγοντα για τα επεισόδια ημικρανίας.

Μεταξύ των διαφόρων αλκοολούχων ποτών, το κρασί (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί) θεωρήθηκε ότι προκαλεί συχνότερα ημικρανία (77,8%), ενώ αυτό που ενοχοποιήθηκε λιγότερο ήταν η βότκα (8,5%). Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το 8,8% των εθελοντών υποστήριξε ότι το κόκκινο κρασί πάντοτε προκαλούσε ένα επεισόδιο ημικρανίας.

«Οι ασθενείς με ημικρανία πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί ώστε να αποφύγουν ένα επεισόδιο ημικρανίας», είπε η Τζισέλα Τέργουιντ, μία από τους επικεφαλής της έρευνας. Στην έρευνα, το 1/3 από τους 2197 εθελοντές είπε ότι η ημικρανία εμφανίζεται τυπικά μέσα σε 3 ώρεςαπό την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σχεδόν το 90% είπε ότι θα έχει παρουσιαστεί ένα επεισόδιο ημικρανίας μέσα σε 10 ώρες, ανεξαρτήτως του είδους αλκοόλ που καταναλώθηκε.
«Λόγω της ταχείας εμφάνισης της ημικρανίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η τυπική κεφαλαλγία που συνοδεύει την κατανάλωση αλκοόλ, επομένως αποδίδεται σε διαφορετικό μηχανισμό», είπε η Τέργουιντ.

Πηγή:newpot.gr