Τζένη Πατάλα: Η μουσική παραγωγός εξομολογείται…Η πορεία της στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ

Ίσως από τις πιο δύσκολες συνεντεύξεις είναι αυτές που πρέπει να ανακρίνεις την κολλητή σου φίλη…Δεν είναι μυστικό άλλωστε στον κόσμο των ΜΜΕ, ότι με την Τζένη Πατάλα μουσικό παραγωγό του ΡΙΚ μας συνδέει μια φιλία 15 σχεδόν χρόνων.

Στήνω το ρεπορτάζ και βάζω στο Y tube να ακούσω Φρανκ Σινάτρα…τον αγαπημένο της. Αρχίζω να χαμογελώ γιατί τα μουσικά μας ακούσματα εντελώς διαφορετικά. Σκέφτομαι γιατί δέσαμε και γιατί την ξεχώρισα από τους διαδρόμους του ΡΙΚ, όταν δουλεύαμε μαζί…

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το χαμόγελο της, ο τρόπος που κινείται, η χρεία της φωνή της όταν μιλά. Σταθερή σ’ αυτά που λέει, όλη η ζωή της ένα στοίχημα για το καλύτερο…Αυτό θέλει να γίνεται μέρα με την μέρα καλύτερος άνθρωπος…Μέσα από την δουλειά της, τις συναναστροφές με τους φίλους της, την αγάπη που έχει για τα ζώα.

Βράδυ Κυριακής, η ώρα 10 και είμαι σίγουρη ότι αυτή την ώρα απολαμβάνει ένα ζεστό ρόφημα ακούει μουσική με τον αγαπημένο της σκύλο «Δία». Δεν θα πάρει τηλέφωνο θα στείλει μήνυμα για ένα «Καλό βράδυ». Αυτή είναι η Τζένη ως φίλη. Που παράτησε τα πάντα Πρωτοχρονιά και έψαχνε μαζί μου να βρω το δικό μου σκυλί που είχα χάσει, που σε ένα «παράπονο»  θα είναι δίπλα μου σαν βράχος, όπως άλλωστε και σε όλους τους φίλους της.

Ραδιοφώνο μια απέραντη αγάπη

Από το πρώτο άκουσμα της φωνής της αντιλαμβάνεται κανείς  «τον αέρα»  που έχει αποκτήσει ως  ραδιοφωνικός παραγωγός. Ως ακροατής, τα μουσικά μου γούστα μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα με τα δικά της, αλλά πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να έχει γαντζωθεί στο ραδιόφωνο, ακούγοντας την.

Τελείωσε το λύκειο και πήγε για σπουδές στην Αθήνα στο τομέα του αρχιτεκτονικού σχεδίου και shoe design. Με το τέλος των σπουδών της εντελώς τυχαία θα βρεθεί να δουλεύει σε διάφορα πόστα στην τηλεόραση  και το ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Τελικά κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Ιανουάριο του 2000 έπιασε δουλειά στο Α’ πρόγραμμα του Ρικ  ως ραδιοφωνικός παράγωγος μουσικών προγραμμάτων. «Ένιωθα ένα περίεργο δέος», θα μου πει λίγο πριν παραδώσω τις ερωτήσεις:  «Ήμουν στο ΡΙΚ και μάλιστα στους ραδιοθαλάμους που έγραψαν ιστορία».

Λένε ότι το ραδιόφωνο είναι μαγεία…

Ναι, σίγουρα το ραδιόφωνο είναι μαγεία και  στο λέω και σαν ακροατής που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να ακούω τους εκφωνητές και να μαγεύομαι. Μάλιστα θυμάμαι έντονα την πρώτη μου επίσκεψη σε σταθμό στην Αθήνα, στην εκπομπή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου. Η επίσκεψη ήταν για προσωπικούς λόγους, αλλά όπως είπαμε όλα είναι “προγραμματισμένα”.  Εκεί θυμάμαι “μαγεύτηκα” από τις “σειρήνες”. Αυτό ήταν.. και ας μην  ήξερα τότε τι θα ακολουθούσε.

Πες μας λίγα λόγια για την εκπομπή που παρουσιάζεις.

Είμαι στο Α’  πρόγραμμα του ΡΙΚ  καθημερινά 14:30-16:00 με την εκπομπή “Μουσικό απομεσήμερο”.  Το Σάββατου στις 12-13.30 με την μουσική εκπομπή “Είναι Σάββατο και περνάμε καλά” και την Κυριακή το πρωί με “καλημέρα Κυριακή” στις 10 το πρωί.

Ένας μουσικός παραγωγός πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τα μουσικά δρώμενα;

Ένας μουσικός παράγωγος πρέπει να σέβεται τον ακροατή του και να παίζει μουσική που διαλέγει. Δυστυχώς έχει πολλά “must production” τραγούδια λόγω εμπορίου. Δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια …Ίσως και γι’ αυτό πολλοί από μας έχουν “κολλήσει” στα πιο παλιά ακούσματα.

 

Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις;

Από μικρή στο σπίτι θυμάμαι ακούγαμε πολλών ειδών μουσικής. Oποτε αυτό με βοήθησε να μην παίζω μόνο ένα είδος. Αλλά και στις προσωπικές μου στιγμές να ακούω διάφορα είδη μουσικής, το ξέρεις καλά αυτό. (γέλια).  Από καλλιτέχνες ξεχωρίζω από διαφορετικά είδη: Για παράδειγμα μου αρέσει ο Φρανκ Σινάτρα αλλά και η Μαρινέλλα, όπως ο Γιάννης Πάριος αλλά και ο Στράτος Διονυσίου. Ανάμεσα στους αγαπημένους μου είναι ο Γιώργος Περρης αλλα και η Adele, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Τάνια Τσανακλίδου, οι acdc αλλά και  o Julio Iglesias. Είναι και τόσοι άλλοι…

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να βρεθείς στο στούντιο με ένα καλλιτέχνη ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Είχα την τύχη να φιλοξενήσω αρκετούς καλλιτέχνες από τον ελληνικό χώρο που εκτιμώ όπως ο Γιώργος Περρής, Δάκης, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μιχάλη  Χατζήγιαννη. Όλοι αυτοί είναι αγαπημένοι και εύχομαι κάποια στιγμή να φιλοξενήσω και άλλους.

Έγινε κάποιο ευτράπελα κατά την διάρκεια της πορείας σου στο ραδιόφωνο που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;

Έλα τώρα…Αφού τα ξέρεις (γέλια). Θυμάμαι όταν έκανα πρωινή εκπομπή για ένα διάστημα Δευτέρα πρωί, λοιπόν, με το «καλημέρα σας» αντί να πω «Καλή βδομάδα» είπα: «καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο».

Τι εύχεσαι για το 2019;

Yγεία, αγάπη,  έρωτα και πολύ  καλή μουσική! Να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να περνούν οι ακροατές όμορφα με τις μουσικές μου  επιλογές μου.

Της Νικολέτας Χρήστου