Αναστάλθηκε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζυ»

Αναστάλθηκε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, με βάση απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Λάρνακας, η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζυ».

Οι διαχειριστές του «Κτήματος Μακένζυ» προσέφυγαν δια του δικηγόρου τους, μονομερώς στο Διοικητικό Δικαστήριο Λάρνακας και με χθεσινή απόφαση του το Σώμα «διατάσσει όπως η ισχύς και/η εκτέλεση της αίτησης του Δήμου Λάρνακας ημερομηνίας 14/2/2019 με την οποία χορήγησε στον Υπουργό Εσωτερικών, ως κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, την άδεια κατεδάφισης του Κτήματος Μακένζυ και όλων των υποστατικών και/ή εγκαταστάσεων που έχουν αναγείρει οι αιτητές, επί του τεμαχίου γης στην τοποθεσία Κουζάρη, στην ενορία Σκάλα της επαρχίας Λάρνακας, ανασταλεί και δια του παρόντος αναστέλλεται μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 09.00 το πρωί».

Περαιτέρω στην απόφαση του το Δικαστήριο διέταξε όπως ο Δήμος Λάρνακας και ο Υπουργός Εσωτερικών εμφανιστούν ενώπιον του Σώματος στις 09:00 το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου για να εξηγήσουν τους λόγους γιατί το συγκεκριμένο διάταγμα να μην παραμείνει σε ισχύ.

Σύμφωνα με λειτουργό του Δήμου Λάρνακας, το αρμόδιο Τμήμα εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης του «Κτήματος Μακένζυ» ως όφειλε και αφού έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος θα παρουσιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου όπως έχει διαταχθεί να πράξει, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εξέδωσε την σχετική άδεια κατεδάφισης του υποστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και εξήγησε γιατί δεν έγινε μέχρι τότε, πλήρης συμμόρφωση με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Σώμα ημερομηνίας 21/1/2016 που αφορούσε την εκκένωση και παράδοση ελεύθερου κατοχής, του μισού τεμαχίου γης στο οποίο υπάρχει η αίθουσα δεξιώσεων με την επωνυμία «Κτήμα Μακένζυ».

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι στις 17/1/2019 έγινε ανάκτηση του τεμαχίου γης και από τότε ο χώρος φυλάσσεται από την Αστυνομία, προσθέτοντας ωστόσο πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θεωρήθηκε από το Δικαστήριο ως πλήρη συμμόρφωση με το διάταγμα του.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να παραδώσει το υποστατικό ελεύθερου κατοχής και είπε πως ο Δήμος Λάρνακας με ημερομηνία 14/2/2019, εξέδωσε άδεια κατεδάφισης του υποστατικού, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για εξεύρεση εταιρείας που θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου και εξασφαλίστηκε αποθήκη στην οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη τα αντικείμενα που υπάρχουν στην αίθουσα δεξιώσεων.

Το Δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019 προκειμένου το Υπουργείο Εσωτερικών να συμμορφωθεί πλήρως με το διάταγμα του Σώματος με την κατεδάφιση του υποστατικού και απομάκρυνση των υλικών από το χώρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ