«Είναι απαράδεκτο να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θεωρίες συνωμοσίας»

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν χάθηκε, αυτό που χάθηκε «είναι ένα επιχείρημα ανύπαρκτο», δήλωσε τη Δευτέρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού για να προσθέσει ότι “αντί να δεχθούμε ότι τόσο καιρό λέγαμε πράγματα ανυπόστατα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θεωρίες συνωμοσίας“.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Εμείς τονίζαμε ανέκαθεν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ήταν το πλαίσιο που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά κάποιοι άλλοι επέμεναν ότι υπήρχε πλαίσιο της 4ης του Ιούλη, αποδεικνύεται όμως από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή συζήτηση.

Ανέφερε ότι η συζήτηση για την ύπαρξη ή όχι πρακτικών κατά τη σύσκεψη της 4ης Ιουλίου 2017 «προσβάλλει πρώτα και κύρια τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και το λέω υπό την έννοια ότι εάν κάποιοι συνεργάτες του, έχουν εξαφανίσει το έγγραφο, όπως διατείνονται κάποιοι, αργά ή γρήγορα θα λάμβανε γνώση ο κ. Γκουτέρες».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Κυπριανού, «είτε το έκαναν αυτοί οι συνεργάτες με άδεια από τον κ. Γκουτέρες ή τον έχουν ξεγελάσει και θα διατάξει ποινική, ενδεχομένως, ή πειθαρχική έρευνα εναντίον τους, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει».

«Και επαναλαμβάνω : Αντί να δεχθούμε ότι τόσο καιρό λέγαμε πράγματα ανυπόστατα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θεωρίες συνωμοσίας, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Ας το αφήσουμε αυτό στο παρελθόν και ας κοιτάξουμε μπροστά» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες μας δίνει πάρα πολλά όπλα και οι συζητήσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντανά είμαι βέβαιος ότι μας δίνουν ακόμα περισσότερα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις αρχών πάνω στις οποίες στεκόμαστε οπόταν θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει, είναι αντιπαραγωγική και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα συμφέροντα της Κύπρου».

Επανέλαβε ότι «είναι πολύ αντιπαραγωγική η συνέχιση αυτής της συζήτησης, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχει το πλαίσιο της 30ης του Ιουνίου όπως είπε κατ΄ επανάληψη ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις του και πάνω σε αυτό να κτίσουμε καθώς και στα όσα είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις διάφορες συναντήσεις στο Κρανς Μοντανά».

Ερωτηθείς για τον τρόπο αντίδρασης της πλευράς μας στη δήλωση του Τ/κ ηγέτη σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι προϋπόθεση για συζήτηση των κεφαλαίων ασφάλειας και εγγυήσεων είναι πρώτα η συμφωνία επί της πολιτικής ισότητας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι σε αυτή την τοποθέτηση απαντούμε με «την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, με την πακετοποίηση δηλαδή των έξι κεφαλαίων» που δεν επιτρέπει σε κανένα να προτάξει οτιδήποτε.

Πρόσθεσε ότι «και τα έξι κεφάλαια (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια) θα συζητηθούν ταυτόχρονα και ως εκ τούτου ούτε η πολιτική ισότητα θα προταχθεί ούτε τίποτα άλλο».

Εξήγησε ότι «στο ένα τραπέζι θα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο άλλο τραπέζι τα θέματα της εσωτερικής πτυχής επομένως ούτε ο κ. Ακιντζί νομιμοποιείται να προτάξει το θέμα της πολιτικής ισότητας ούτε ο οποιοσδήποτε μπορεί να προτάξει το οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο νοουμένου βεβαίως ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «από τη στιγμή που από το 1974 ξεκαθαρίσαμε όλοι μας – και δεν το αμφισβητεί κανένας μας – ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και, αν πραγματικά θέλουμε να το λύσουμε, τότε πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Πηγή: ΚΥΠΕ