Επικίνδυνα Ταξίδια στη Μεσόγειο

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο, είναι η Μεσόγειος θάλασσα, μετά τους περιορισμούς στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Desperate Journeys» (Επικίνδυνα Ταξίδια), που δημοσίευσε στις 30 Ιανουαρίου 2019 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέσα στο 2018, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, καθώς έξι ανθρώπινες ζωές χάνονταν την ημέρα, κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι 2.275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων στις ακτές της Ευρώπης. Συνολικά, 139.300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ετών.

«Η διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα δεν είναι επιλογή, ούτε πολιτικό ζήτημα, αλλά διαχρονική υποχρέωση», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στις τραγωδίες αυτές εάν επιδείξουμε το κουράγιο και το όραμα που χρειάζεται για να δούμε πιο μακριά από την επόμενη βάρκα και εάν υιοθετήσουμε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση που θα βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία, με βασικό πυρήνα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια». Η έκθεση περιγράφει πώς οι αλλαγές στις πολιτικές που χάραξαν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, οδήγησαν σε πολλά περιστατικά όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων παρέμειναν εγκαταλελειμμένοι εν πλω για μέρες, περιμένοντας έγκριση να αποβιβαστούν. Πλοία των ΜΚΟ με τα πληρώματά τους αντιμετώπισαν όλο και περισσότερους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Στη θαλάσσια διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για κάθε 14 ανθρώπους που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη – κάτι που συνιστά μεγάλη αύξηση, σε σχέση με τα επίπεδα του 2017. Χιλιάδες περισσότεροι επεστράφησαν στη Λιβύη, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες μέσα στα κέντρα κράτησης.

Φώτο: Η Fatima, με τον γιο της Daniel στο κατάστρωμα του πλοίου που τη διέσωσε, στη Μεσόγειο, όταν έφυγε από την πατρίδα της Σιέρρα Λεόνε με το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.