Φωτίου: Σε περίοδο ανασύνταξης η Παιδεία με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση

Διανύουμε μια περίοδο «που το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση η Παιδεία μας ανασυντάσσεται με στόχο να επιτύχει την ποιοτική της αναβάθμιση και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και πιέσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα ο τομέας της εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο», είπε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στη χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιούνται με υπευθυνότητα και τίθενται πλέον σε εφαρμογή, αποσκοπώντας πρωτίστως στο καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών», είπε.

Η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας μας είναι όμως και κοινός στόχος με τους γονείς, η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη για να υπάρξει η αναγκαία ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο όλο εκπαιδευτικό μας σύστημα, σημείωσε.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, οφείλουν να συμβάλουν στο μέγιστο στην προσπάθεια αυτή για να εφοδιαστούν τα παιδιά με τις γνώσεις και δεξιότητες του σύγχρονου κόσμου, αλλά και με το ήθος και τις αξίες της ιστορίας και των παραδόσεών μας. Εξέφρασε τη χαρά του καθώς αυτό αναγνωρίζεται από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου, ως ευθύνη και χρέος προς τα παιδιά και την κοινωνία για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, καλλιέργειας ικανοτήτων και κριτικής σκέψης ώστε να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, βασικό μέλημα της Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι μαθητές την εθνική τους κληρονομιά και να συνειδητοποιήσουν την εθνική τους ταυτότητα: την ελληνική γλώσσα, την ελληνορθόδοξη θρησκεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

«Ταυτόχρονα, όμως, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης της εκπαίδευσης μας έναντι των πολυπολιτισμικών τάσεων που αναπτύσσονται στον σύγχρονο κόσμο με την παγκοσμιοποίηση, βοηθούμε τα παιδιά να αποκτήσουν διαπολιτισμική συνείδηση με την καλλιέργεια στάσεων αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας των μελών των άλλων εθνικών ομάδων».

Βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια, είπε, είναι η αρμονική συνύπαρξη όλων των μαθητών ενός σχολείου, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εθνικές ή άλλες καταβολές του καθενός. «Και όλα αυτά, γνωρίζοντας επίσης πως μέλημα της Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι τα παιδιά να αποκτήσουν από πολύ νωρίς επίγνωση και της ταυτότητάς τους ως πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές και οι αξίες της οποίας αποτελούν θεμέλιο για την πορεία μας μέσα στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου είπε ότι η ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη των παιδιών είναι στόχος και προτεραιότητα όλων μας ανεξαιρέτως.

Πηγή: ΚΥΠΕ