Γεν.Ελεγκτής: Έτοιμος να αποταθεί στον Γεν.Εισαγγελέα για την υπόθεση Άθου Αντωνιάδη

Έτοιμος να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση που προέκυψε με την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Άθου Αντωνιάδη από την εφημερίδα «Πολίτης» και τον τρόπο που ενήργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, εμφανίστηκε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής.

Μιλώντας σε debate με μαθητές που διοργάνωσαν σήμερα ο οργανισμός Reaction, η Τράπεζα Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αντιπαρέβαλε τη συγκεκριμένη υπόθεση με την υπόθεση του πληροφοριοδότη που του είχε μεταβιβάσει στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ “προέβαινε σε ξέπλυμα χρήματος”, και ανέφερε πως στη δεύτερη περίπτωση η Επίτροπος καταχράστηκε τη θέση της και πως ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος για τη στάση του να μην αποκαλύψει στην Επίτροπο το όνομα του πληροφοριοδότη του.

«Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ισχυρή δικαίωση της θέσης που είχα εξαρχής πάρει», είπε ο Γενικός Ελεγκτής, αναφερόμενος στην υπόθεση της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων του Άθου Αντωνιάδη από την εφημερίδα «Πολίτης», ύστερα και από τη δημοσίευση της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Εφεδρεία.

«Άρα τίθεται το θέμα, όταν κάποιος πολίτης που ήρθε σε μένα που είμαι μια αρμόδια αρχή να καταγγείλει έναν -κατ΄εκείνον- φαινόμενο διαφθοράς, η Επίτροπος έκρινε ότι έπρεπε να απαιτήσει από μένα να της δώσω το όνομα του πληροφοριοδότη, τώρα που κάποιος από το Υπουργείο Άμυνας έδωσε στον Πολίτη αυτές τις πληροφορίες -που επρόκειτο για κουτσομπολιό- και έβγαλε τα προσωπικά δεδομένα του στελέχους του ΔΗΚΟ Άθου Αντωνιάδη, δεν πρέπει η Επίτροπος -αν θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό της- να πάει στον Πολίτη και να απαιτήσει να της δώσουν το όνομα του πληροφοριοδότη;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Αν δεν το κάνει σημαίνει ότι δεν τηρεί ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι δύο μέτρα, δύο σταθμά. Αυτό δεν είναι συμβατό με την ιδιότητα της. Εάν δεν το πράξει, αν αμελήσει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο που ενήργησε στη δική μου περίπτωση, θα διαβιβάσω την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί πιστεύω ότι θα είναι ακόμα ένα ενισχυτικό στοιχείο ότι ουσιαστικά στην περίπτωσή μου καταχράστηκε τη θέση της για να αποσπάσει το όνομα ενός προσώπου, κάτι το οποίο τον μόνο που θα εξυπηρετούσε θα ήταν τον ΟΠΑΠ», σημείωσε.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι στην πράξη αποδείχτηκε ότι όλα τα στοιχεία, τα οποία του είχε μεταβιβάσει ο πληροφοριοδότης ήταν αληθή σε αντίθεση με τον πληροφοριοδότη, που πήγε στην εφημερίδα «Πολίτης», μια μη αρμόδια Αρχή, όπως επεσήμανε, να δώσει στοιχεία για τον Άθω Αντωνιάδη, τα οποία δεν αφορούσαν φαινόμενο διαφθοράς αλλά κουτσομπολιά.

Υπογράμμισε καταλήγοντας ότι είναι μεγάλη η υποχρέωση της Επιτρόπου -αν θέλει να είναι έστω και λίγο συνεπής με τον εαυτό της- να απαιτήσει από την εφημερίδα Πολίτης να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό το πρόσωπο.

Την ίδια ώρα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι η Αστυνομία ξεκινά εκ νέου τις ποινικές έρευνες για τις υποθέσεις του ΤΕΠΑΚ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «η άλλη πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία είναι πολύ πίσω όσον αφορά ποινικές έρευνες και τώρα τελευταία έχει ξαναξεκινήσει είναι οι υποθέσεις του ΤΕΠΑΚ, οι οποίες αφορούσαν ένα αριθμό περίπου 25 συμβάσεων για ενοικιάσεις ή αγορές κτιρίων, οι οποίες κατ΄ εμάς έγιναν με σκανδαλώδη τρόπο. Ήταν εκεί για πολλά χρόνια, υπήρχαν κάποιες παρατηρήσεις από την Υπηρεσία μας γενικές και αόριστες, μετά μπήκαμε σε βάθος και πρόσφατα, μετά από δική μας πίεση, η Αστυνομία ξεκίνησε εκ νέου την προσπάθεια να ολοκληρώσει τις ποινικές έρευνες και ελπίζουμε αν υπάρχουν ευθύνες αυτές να πάρουν συγκεκριμένη μορφή και να οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων».

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής, ερωτηθείς για τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο φαγοπότι» που υπήρχε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέχρι το 2013, στα 200 περίπου συνεργατικά και στην κεντρική συνεργατική, αναφέροντας πως «όλοι έτρωγαν από ένα μεγάλο μπαούλο με πολλά λεφτά που θεωρούσαν ότι ήταν ανεξάντλητα».

«Η άποψή μου είναι ότι ο λόγος που οδήγησε την Τράπεζα στο κλείσιμο μετά το 2013 ήταν ο συνδυασμός ανικανότητας, έλλειψης ενδιαφέροντος, ύπαρξης λανθασμένων προτεραιοτήτων. Αντί η έγνοια κάποιων να είναι πώς θα πάει καλά η τράπεζα, η έγνοια τους ήταν πώς θα βολέψουν φίλους και συγγενείς, πώς θα κάνουν χατίρια σε αυτή την Τράπεζα, πώς θα εξυπηρετούν φίλους και γνωστούς και άλλους ευνοούμενους, σε συνδυασμό με την ανικανότητα να γίνουν αντιληπτοί οι τεράστιοι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούσαν την Τράπεζα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη», είπε και παρέπεμψε στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που αναμένεται να εκδοθεί σε 10 περίπου μέρες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης για την εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά και εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας, είτε από τον ίδιο είτε από τον Υπουργό Άμυνας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως κανένας δεν παραβίασε τη νομοθεσία και πως η Ελεγκτική Υπηρεσία αφαίρεσε από την έκθεση οτιδήποτε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελούσε εμπιστευτική πληροφορία. Έκανε λόγο, επίσης, για «ανόητα» δημοσιεύματα από εφημερίδες.

«Το δημοσιοποιήσαμε γιατί δεν υπήρχε τίποτε εμπιστευτικό, γιατί η νομοθεσία λέει ότι αρμόδιος για να κρίνει αν μια πληροφορία είναι εμπιστευτική είναι αυτός που εκδίδει την πληροφορία, άρα εμείς, αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε θέμα παραβίασης νόμου, εξ ου και η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε επίσημα, αφού πρώτα δυο συγκεκριμένες εφημερίδες έβγαζαν δημοσιεύματα, τα οποία θα χαρακτήριζα ανόητα», ανέφερε.

Ο Γενικός Ελεγκτής τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των οικονομικών της Εκκλησίας από το ίδιο το πλήρωμα. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος δεν θα θεωρούσε ορθό να σπάσει μια παράδοση κι ένα προνόμιο το οποίο υπήρχε και επί τουρκοκρατίας και επί αγγλοκρατίας, να μη φορολογείται η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. «Αυτό που λέω δεν αναιρεί την ανάγκη που υπάρχει για έλεγχο των οικονομικών της Εκκλησίας. Αυτός ο έλεγχος όμως δεν αφορά το κράτος, αφορά το πλήρωμα της Εκκλησίας», είπε και πρόσθεσε ότι «θεωρητικά τα οικονομικά της Εκκλησίας πρέπει να ελέγχονται από τα μέλη της, το πλήρωμα».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι για να καταπολεμηθεί η διαφθορά θα πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να υπάρχει αξιοκρατία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας Μάριο Σκανδάλη, η Κύπρος, με βάση τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς που εκδίδει η Διεθνής Διαφάνεια σε ετήσια βάση, συγκαταλέγεται μέσα στο 25% των χωρών με τη μεγαλύτερη αντίληψη της διαφθοράς. «Η Κύπρος έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια βελτίωση στο δείκτη της, κι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων είδε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί διάφοροι θεσμοί όπως ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας, δήμαρχοι, βουλευτές», είπε.

Ο κ. Σκανδάλης είπε ωστόσο ότι υπάρχει τεράστιος χώρος βελτίωσης και ότι «αυτό είναι το ξύσιμο της κορυφής του παγόβουνο».

«Η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα, επηρεάζει και το παρόν όμως περισσότερο το μέλλον, αγγίζει όλα τα μήκη και πλάτη του πού ζούμε σήμερα, κοινωνία, πολιτεία και επιχειρήσεις, έχει ευρεία παρουσία σε όλους τους τομείς» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας.

«Αγγίζει περισσότερο το μέλλον, και το μέλλον ανήκει σε εσάς, εάν εσείς αντιληφθείτε το μεγάλο κακό που προκαλεί η διαφθορά στην κοινωνία τότε είμαι σίγουρος θα κάνετε τα πάντα για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον», είπε, απευθυνόμενος στους μαθητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ