Η «Αλ Αχράμ» για την 1η τριμερή Σύνοδο Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου

Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί σήμερα η αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοση της μεγάλης σε κυκλοφορία αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ», αναφερόμενη στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των Προέδρων των κοινοβουλευτικών σωμάτων των τριών χωρών, που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Το ρεπορτάζ με μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση των τριών Προέδρων των Κοινοβουλίων, Δημήτρη Συλλούρη, Νίκου Βούτση και Δρ Άλι Άμπντελ Άαλ, αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της αιγυπτιακής Βουλής, ο οποίος εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις «σχέσεις μεταξύ των τριών μεσογειακών χωρών, που ενδυναμώνονται ραγδαία».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «οι Πρόεδροι δήλωσαν ότι η συνάντησή τους στην Κύπρο τη Δευτέρα αποσκοπούσε στη στήριξη της δημιουργίας ενός περιφερειακού μπλοκ ικανού να αντιμετωπίσει τις απειλές στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η εφημερίδα.

«Όπως βλέπετε, η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μας δεν περιορίζεται πλέον στις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στο να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό περιφερειακό μπλοκ που να μπορεί να καταπολεμήσει τις δυνάμεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση των χωρών μας», δήλωσε ο Προέδρος της αιγυπτιακής Βουλής, όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι «η συνάντηση των τριών Προέδρων επικεντρώθηκε σε τρεις σημαντικούς τομείς: την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας, ο κ. Άμπντελ Άαλ δήλωσε ότι «στον τομέα της ενέργειας, όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος γνώρισε τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του αιγυπτιακού πεδίου Zohr, το οποίο έχει αποθεματικά αρχικά εκτιμώμενα σε 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στη σύνδεση των ηλεκτρικών τους δικτύων και έχει υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου (Egypt`s Holding Company for Electricity) και την Κυπριακή Εταιρεία «Euro-Africa Interconnector Company» για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα πρώτο στάδιο και στη συνέχεια με την Ελλάδα, μέσω της Κρήτης, σε ένα δεύτερο στάδιο», προσθέτοντας ο Πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής ότι «η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στις τρεις χώρες και στην εξασφάλιση των ενεργειακών τους αναγκών για πολλά χρόνια».

Για τον τουρισμό, ο κ. Άαλ δήλωσε ότι «κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε «η αναγκαιότητα λειτουργίας θαλάσσιων περιηγήσεων μεταξύ των τριών χωρών, η ενθάρρυνση του ιατρικού τουρισμού και η ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών μας».

Επίσης, «εξετάστηκε και η δυνατότητα διδασκαλίας Αραβικών σε κυπριακά σχολεία», καταλήγει η «Αλ Αχράμ».

Πηγή: ΚΥΠΕ