Η Λέγκα του Σαλβίνι θριάμβευσε εις βάρος των Πεντάστερων σε κρίσιμες τοπικές εκλογές

Η επικράτηση των ακροδεξιών στην περιφέρεια του Αμπρούτσο έφερε στο φως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίνημα 5 Αστέρων, που από πρώτο στις περσινές βουλευτικές εκλογές, είδε την απήχησή του στο εκλογικό σώμα να συρρικνώνεται αφότου αποφάσισε να συγκροτήσει κυβερνητική συμμαχία με την Λέγκα.Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών εξασφάλισε ποσοστό 28% στο Αμπρούτσο, έναντι 19% των Πεντάστερων, ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία υπό την Λέγκα που περιλάμβανε και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνιαπέσπασε συνολικά κάτι περισσότερο από το 48%.

Για την υποψήφια περιφερειάρχη του M5s το χθεσινό αποτέλεσμα δεν αποτελεί ήττα για το κόμμα της «αλλά για τη δημοκρατία».

Εκλογές το καλοκαίρι;

Ενδεχόμενη επιτυχία της Λέγκα στις ευρωεκλογές αναμένεται να ενισχύσει τονΜατέο Σαλβίνι στο αίτημά του για νέες εκλογές το καλοκαίρι καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ένα ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού με αφορμή τις διαφωνίες των δύο εταίρων αναφορικά με τα δημόσια έργα και τις επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, αλλά και σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και την καταστροφή των απορριμμάτων. Σημείο τριβής αποτελούν και οι διαφορές τους για «εισόδημα του πολίτη» που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα πρέπει να βοηθήσει άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Λέγκα λέει ξεκάθαρα ότι το μέτρο δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο αρχηγός του M5s Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί ότι «με τον τρόπο αυτό καταργείται η απόλυτη φτώχεια», κάτι που αμφισβητούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι.

Η κυβερνητική συμμαχία των δύο λαϊκιστών εταίρων δεν αποκλείεται να διαλυθεί μέχρι το καλοκαίρι αν «περάσει» το αίτημα του Σαλβίνι για πρόωρες κάλπες. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το M5s ταχθεί στη γερουσία υπέρ της παραπομπής σε δίκη του υπουργού Εσωτερικών, που κατηγορείται ότι στέρησε τον περασμένο Αύγουστο την ελευθερία σε μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο Diciotti. Αν η Γερουσία στείλει τον Σαλβίνι στα δικαστήρια, δεν αποκλείεται να ρίξει αμέσως την κυβέρνηση, ή να δημιουργήσει με την πρώτη ευκαιρία μια πολιτική κρίση.

Πηγή: iefimerida.gr