Ισόβια στον δολοφόνο οικογένειας Έλληνα επιχειρηματία στις ΗΠΑ

Τέλειωσε η δίκη για ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα στην ιστορία της Ουάσιγκτον

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τέσσερις φορές σε ισόβια φυλάκιση χωρίς δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης, καταδικάστηκε την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 ο 37χρονος Daron Wint, για την άγρια δολοφονία – με κίνητρο τη ληστεία – του 46χρονου εκατομμυριούχου Έλληνα επιχειρηματία Σάββα Σαββόπουλου, της 47χρονης συζύγου του Amy, του 10χρονου γιου τους Philip και της 57χρονης οικιακής βοηθού τους  Veralicia Figueroa στις 14 Μαϊου 2015 που βρέθηκαν νεκροί με πολλαπλές μαχαιριές στο σώμα τους και απανθρακωμένοι στο σπίτι της οικογένειας σε αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Ο δολοφόνος είχε συλληφθεί μια βδομάδα μετά τον τετραπλό φόνο, στις 21 Μαϊου 2015, μετά που γενετικό υλικό του είχε ταυτοποιηθεί σε κομμάτι πίτσας που είχε παραγγελθεί τη νύχτα της 13ης Μαϊου 2015 στο σπίτι των θυμάτων, όπως και σε κάποια άλλα αντικείμενα στον χώρο του εγκλήματος. Αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που έτυχε τεράστιας δημοσιότητας στις ΗΠΑ και συγκλόνισε την Ελληνική Ομογένεια στη χώρα, ότι ο Daron Wint είχε κρατήσει τα τέσσερα θύματα του ομήρους για τουλάχιστον 18 ώρες και τους είχε υποβάλει σε φριχτά βασανιστήρια προσπαθώντας να αποσπάσει χρήματα. Είχε εξαναγκάσει τον Σάββα Σαββόπουλο να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα τη νύχτα της 13ης Μαϊου στον βοηθό του Jordan Wallace για να κάνει ανάληψη 40 χιλιάδων δολαρίων από την τράπεζα, το επόμενο πρωί, με δική του σχετική γραπτή εξουσιοδότηση και να αφήσει τα χρήματα σε αυτοκίνητο της οικογένειας στο γκαράζ του σπιτιού. Μόλις ο Wallace τοποθέτησε στο αυτοκίνητο τα χρήματα και έφυγε αφού ειδοποίησε γι’ αυτό, τον εργοδότη του, με μήνυμα στο κινητό του, χωρίς να γνωρίζει ότι μέσα στο σπίτι ήταν σε εξέλιξη απαγωγή και ομηρεία της οικογένειας, ο Daron Wint σκότωσε τους τέσσερις ομήρους του με πολλαπλές μαχαιριές, έβαλε φωτιά στο σπίτι για να καλύψει τα ίχνη του και έφυγε με το Porsche της Amy. Λίγες ώρες αργότερα περιέλουσε το αυτοκίνητο με βενζίνη και το έκαψε σε χώρο στάθμευσης σε περιοχή της γειτονικής Πολιτείας Maryland. Στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης του εγκλήματος, οι ανακριτές είχαν δηλώσει ότι ήταν πιθανό να εμπλέκονταν και άλλα άτομα, συνεργοί του δολοφόνου σε αυτή την πρωτοφανή υπόθεση, αλλά τελικά συνελήφθη και κατηγορήθηκε μόνο ο Wint, που ήταν σεσημασμένος κακοποιός, αφού βαρυνόταν και με άλλες καταγγελίες στο παρελθόν για κλοπή, επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση. Το ζεύγος Σαββόπουλου έχει άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά, την 22χρονη σήμερα  Abigail  και την 20χρονη Katerina, που το 2015 σπούδαζαν και έλειπαν από το σπίτι, αφού διέμεναν σε οικοτροφεία στα σχολεία τους.

Με ελληνική σκέψη και κουλτούρα

Ο δημόσιος κατήγορος είπε στη διάρκεια της δίκης ότι ο Wint έδρασε με αυτή την απίστευτη δολοφονική βαρβαρότητα, από απληστία και δίψα για εύκολα χρήματα και σημείωσε ότι δέκα χρόνια πριν το έγκλημα, είχε εργαστεί ως οξυγονοκολλητής στην εταιρία κατασκευής υλικών οικοδομής American Iron Works, που ανήκε στον Σάββα Σαββόπουλο. (Η εταιρία ειδικεύεται στον τομέα των μεγάλων μεταλλικών κατασκευών και ιδρύθηκε  το 1948 από τον Φίλιππο Σαββόπουλο, πατέρα του άτυχου Σάββα). Γράφτηκε σε ρεπορτάζ σε ελληνικές εφημερίδες των ΗΠΑ ότι η οικογένεια Σαββόπουλου, «αν και πολύ πλούσιοι, δεν έπαιρναν κανένα μέτρο ασφαλείας, δεν είχαν σωματοφύλακες ή φρουρούς και άνοιγαν σε οποιονδήποτε χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού τους. Αυτό έκαναν και στον δολοφόνο τους. Του άνοιξαν την πόρτα οι ίδιοι». Το τελευταίο στοιχείο αμφισβητήθηκε στη συνέχεια της δίκης, αφού θεωρήθηκε τελικά πιθανότερο ότι ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι μετά από διάρρηξη. Η οικογένεια Σαββόπουλου είχε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα  και ο Φίλιππος Σαββόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας, μιλά άπταιστα ελληνικά. Αν και ο μοναχογιός του Σάββας Σαββόπουλος δεν μιλούσε τα ελληνικά, ενέπνευσε την ελληνική κουλτούρα και σκέψη στα τρία παιδιά του και κάθε χρόνο επισκέπτονταν την Ελλάδα για τις διακοπές τους – η Μύκονος ήταν ο αγαπημένος τους προορισμός. Η οικογένεια Σαββόπουλου είχαν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, με ετήσιες δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, σε κοινωφελείς οργανισμούς τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα.

Η 19χρονη – το 2015 – Abigail (με τα μαύρα μαλλιά) και η 17χρονη Katerina τη μέρα της κηδείας των γονιών και του μικρού αδελφού τους στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον.

Φώτο: Αριστερά τα θύματα Σάββας Σαββόπουλος, η σύζυγος του Amy, ο 10χρονος γιος τους Philip και η οικιακή βοηθός τους  Veralicia Figueroa και δεξιά ο δολοφόνος  Daron Wint.