Με ειλικρίνεια θέλει να τα πει ο Ακιντζί με τον Αναστασιάδη

Έτοιμος να ακούσει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, καθώς και άλλες ιδέες και να τις συζητήσει με ειλικρίνεια, δηλώνει ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας, ότι σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας με ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η πολιτική ισότητα αλλά και η εκ περιτροπής προεδρία.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο. Για τα ενεργειακά ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν η ε/κ πλευρά δεν επιδείξει μία συμπεριφορά συνεταιρισμού και συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, πριν την άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αύριο στις 26 Φεβρουαρίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η προσδοκία του από την αυριανή συνάντηση είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των πολιτειών, προσθέτοντας ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του ανέφερε γι’ αυτή την προσδοκία και ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος για τη συνάντηση.

“Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την άποψή του γι αυτό το θέμα και τις προτάσεις του όσο και άλλες ιδέες αν υπάρχουν, να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η συνάντηση που θα έχουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. “Ήταν ανέκαθεν θέση της τ/κ πλευράς ένα μοντέλο ομοσπονδίας το οποίο να επικεντρώνεται στις αρμοδιότητες των δύο πολιτειών. Η προσπάθεια για περισσότερες αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνησης αντί στις συνιστώσες πολιτείες ήταν παραδοσιακή στάση της ε/κ πλευράς. Αν τώρα έρθουν σε μια θέση που είναι πιο κοντά σε αυτό που εμείς θέλουμε, εμείς δεν τίθεται θέμα να είμαστε κλειστοί σε αυτό”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι εάν στη συνάντηση η στάση του κ. Αναστασιάδη είναι καθαρή, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να βοηθήσει για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Λουτ ερευνά εάν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

“Η Λουτ συνεχίζει την εργασία για τη δημιουργία όρων αναφοράς ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων σε κοινό επίπεδο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τί αποτέλεσμα θα προκύψει από αυτή την εργασία και δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει ένα τέτοιο κοινό έγγραφο λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο. Επειδή υπάρχουν κάποιες εκλογές που δεν έχουν σχέση με μας. Για παράδειγμα τον Μάιο είναι οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν γενικές εκλογές που πιθανότατα να ενωθούν με αυτές τις εκλογές, στην Τουρκία υπάρχουν δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Εάν η εργασία της κ. Λουτ για αναζήτηση κοινού εδάφους καταλήξει θετικά, εκτιμούμε εάν διασφαλιστεί συμφωνία για ένα κοινό κείμενο ως σημείο έναρξης, η πιο κοντινή ημερομηνία είναι ο Ιούνιος”, επεσήμανε.

Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε πως για να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει πρόθεση. “Εμείς ως τ/κ πλευρά ξέρουμε τί θέλουμε. Ο Ε/κ ηγέτης στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα σε διάφορες πλευρές προκαλεί σύγχυση. Γι αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κοινό έγγραφο. Η ε/κ πλευρά τί λύση θέλει να δει στην Κύπρο;” διερωτήθηκε

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως όποια και να είναι η λύση που θα βρεθεί στην Κύπρο, για τους Τ/κ η πολιτική ισότητα είναι αναπόφευκτη. “Εάν δούμε τις δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη που βγαίνουν πότε πότε στον τύπο, στην περίπτωση που γίνονται σκέψεις η ε/κ πλευρά να ασκεί μόνη της την εξουσία του κράτους λαμβάνοντας τις αποφάσεις με πλειοψηφία στους κοινούς θεσμούς που θα εκπροσωπούνται και οι Τ/κ, αυτό ονομάζεται ενιαίο κράτος και προβλέπει δικαιώματα μειονότητας για τους Τ/κ”, ανέφερε.

|Αυτό δεν τίθεται λόγος να το αποδεχτεί οποιοσδήποτε Τ/κ ηγέτης. Εάν προτιμούν μια δομή στην οποία θα είναι πολύ περιορισμένες οι κεντρικές αρμοδιότητες σε σημείο που να μην χρειάζεται οι δύο πλευρές να λαμβάνουν μαζί αποφάσεις, και εάν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιλογή του Ε/κ ηγέτη, μπορεί να εκτιμηθεί ότι αυτό είναι διαφορετική θέση από την ομοσπονδία, έχει την έννοια της συνομοσπονδίας ή των δύο ξεχωριστών κρατών. Το αίτημα του ‘ε/κ λαού’ είναι προς αυτή την κατεύθυνση; Ο Ε/κ ηγέτης αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσει. Εάν όχι, και εάν κάποιες αρμοδιότητες ακόμη θα μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες και θα μείνουν  περιορισμένες αρμοδιότητες στο κέντρο, τότε για τις κοινές αρμοδιότητες που θα μείνουν στο κέντρο οι Τ/κ οπωσδήποτε θα έχουν πολιτική ισότητα, δικαίωμα λόγου και ψήφου στις αποφάσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε  ότι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με πιο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία, και πως βασικές αρχές είναι και η διαβίωση μέσα σε καθεστώς ελευθερίας καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας.  “Η αρχή ότι η ανάγκη για ασφάλεια της μίας πλευράς δεν αποτελεί απειλή για την άλλη πλευρά είναι στοιχεία που τα έχουμε τονίσει από την αρχή”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι είναι πλέον αποδεκτό και από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους οι διαπραγματεύσεις, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι παρόμοιες θέσεις υπάρχουν και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αποκλείσει την Τουρκία και τους Τ/κ από την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια λεκάνη συνεργασίας αντί σε πεδίο διαμάχης θα είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

«Η ε/κ πλευρά αντί να συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειας για να καρπωθεί μόνη της το φυσικό αέριο, θα πρέπει να επιδείξει μία συμπεριφορά συνεταιρισμού και συνεργασίας. Δεν πρόκειται να περιμένουμε με τα χέρια δεμένα ενώ δεν ανταποκρίνεται θετικά στις εκκλήσεις μας. Κι εμείς προβαίνουμε και θα προβαίνουμε στα απαραίτητα βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με την υποστήριξη και του δεύτερου γεωτρύπανου που αγόρασε, από τη μια στις περιοχές δικής της αρμοδιότητας στη Μεσόγειο, και από την άλλη στις περιοχές τις οποίες η ‘τδβκ’ έχει αδειοδοτήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Επιθυμία μας είναι αντί η ε/κ πλευρά να επιμένει να ακολουθεί αυτόν το λάθος δρόμο, αποδεχόμενη και τα δικά μας δικαιώματα για τον πλούτο της Κύπρου, να ακολουθήσει το δρόμο της κοινής λογικής, με τον οποίο θα επωφεληθούν όλες οι πλευρές», σημείωσε.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ)