Μεννόγεια: Χώρος φύλαξης αιτητών ασύλου και όχι επτάστερο ξενοδοχείο

Η Μεννόγεια βρίσκεται στην επαρχία της Λάρνακας, 2 χλμ δυτικά του χωριού Αγγλισίδες, πάνω στον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού. Ήταν ένα μικτό ελληνοτουρκικό και κυπριακό χωριό μέχρι το 1946. Μεταξύ 1960 και 1974 κατοικήθηκε αποκλειστικά από Τουρκοκύπριους. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, όλοι ήταν εκτοπισμένοι. Εκεί βρίσκεται χώρος όπου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 μετανάστες – αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κρατούνται μέχρι την απέλαση τους.  Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στους 75 μετανάστες. Ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται εκεί καθημερινά ανά βάρδια αριθμεί στους είκοσι.

Χώρος Κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια (ΧΩΚΑΜ)

Tον Φεβρουάριου του 2017 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης είχε σημειώσει την  σημασία της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι: «Αναμένει την αξιολόγηση της Επιτροπής αναφορικά με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις Κεντρικές Φυλακές, στον Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια (ΧΩΚΑΜ) και στα Αστυνομικά Κρατητήρια, αλλά και τις οποιεσδήποτε υποδείξεις της».

Ο ίδιος ο Υπουργός εισηγήθηκε να εξεταστούν και αξιολογηθούν οι αλλαγές που θα έχουν γίνουν, «γι ‘ αυτό τον λόγο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να αξιολογήσουν όλα τα θέματα, αναμένοντας με πολύ ενδιαφέρον τις δικές τους συστάσεις και αποτελέσματα».

Ποδοσφαιράκια, επιτραπέζιας αντισφαίρισης για τους μετανάστες

Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης, καθώς και τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων στο Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ) Μεννόγειας, η Αστυνομία πραγματοποίησε  τον Ιούνιο του 2017 τελετή παράδοσης των μέσων ψυχαγωγίας που αγοράστηκαν στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος, που εξασφάλισε η Αστυνομία από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στις 156,000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΕΕ&ΔΑΣ) Δημήτρης Δημητρίου, παρέδωσε στο Διοικητή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑ&Μ) Γλυκέριο Λεοντίου και στον Υπεύθυνο του Χώρου Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών Μεννόγειας, Σάββα Στεφανίδη, μέσα ψυχαγωγίας, τα οποία περιλαμβάνουν επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλες, μικρά όργανα γυμναστικής, είδη χειροτεχνίας, ποδοσφαιράκια, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, βιβλία, τέρματα ποδοσφαίρου, κ.λπ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, έχουν ήδη αγοραστεί και εγκατασταθεί σ’ όλες τις πτέρυγες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές για χρήση από τους κρατούμενους και έχουν μπογιατιστεί και οι τέσσερις πτέρυγες σε χρώμα φιλικό προς τους κρατούμενους. Ωστόσο,αγοράστηκαν και όργνανα γυμναστικής.

Επεισόδια με θύματα Αστυνομικούς

  • Με καυτό τσάι επιτέθηκε και τραυμάτισε ειδικό αστυφύλακα Αιγύπτιος, όταν αυτός ζήτησε από τον αστυνομικό να θέσει σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού. Ο Αιγύπτιος διαφώνησε με τη λειτουργία του κλιματιστικού και στην υποχώρηση του αστυνομικού έχυσε καυτό τσάι στην πλάτη του ειδικού αστυφύλακα και του πέταξε ένα κάλαθο σκουπιδιών στο κεφάλι. (29 Ιουνίου 2016). Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με εγκαύματα.
  • Γυναίκα Ειδική Αστυνομικός που υπηρετεί στο Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από γυναίκα κρατούμενη από το Καμερούν. (24.02.2018)
  • Δύο Αιγύπτιοι 22 και 25 χρόνων εξεγέρθηκαν και χτύπησαν τρεις Αστυνομικούς που προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη στο χώρο κράτησης αλλοδαπών στην Μεννόγεια. Οι δύο Αιγύπτιοι, που φέρονται σύμφωνα με την Αστυνομία να ξεκίνησαν τα επεισόδια ζητούσαν επιτακτικά να μάθουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον τους, αν δηλαδή θα απελαθούν και πότε. (18 Απριλίου 2018).
  • Κινέζα, συνελήφθη από την Αστυνομία και προσήχθη στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της επίθεσης κατά αστυνομικών, της πρόκλησης ανησυχίας και παράνομης παραμονής στην Κύπρο, όταν πριν λίγες μέρες (20.03.2014) είχε οδηγηθεί με τη συνοδεία δύο αστυνομικών σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Λάρνακας για απέλαση στην Κίνα.

Το περιστατικό που ταρακούνησε τον χώρο φύλαξης

Ένας μετανάστης μετά από δύο αποτυχημένες και συνεχόμενες απόπειρες αυτοκτονίας αρχές Γενάρη, γίνεται η «αιτία» όπως μας μετέφεραν πληροφορίες για την μετάθεση δύο αστυνομικών, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την ενέργεια αυτή.

Το γεγονός αν και έγινε αρχές Ιανουαρίου αποσιωπήθηκε και δεν είδε το φως της δημοσιότητας, πριν από μερικές μέρες όταν έφτασε κοντά μας η πληροφορία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, σε αποκλειστικές δηλώσεις του  μας ανέφερε πως: «Οι μεταθέσεις των Αστυνομικών γίνονται πάντοτε με γνώμονα την σωστή, αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομικής δύναμης», τονίζοντας ότι «μεταθέσεις γίνονται στη βάση κριτηρίων με την εφαρμογή της διεθνούς πρακτικής, σύμφωνα με την οποία εξυπηρετούνται οι ανάγκες της υπηρεσίας αλλά και το δημόσιο συμφέρον».

Της Νικολέτας Χρήστου