Οι καταγγέλλοντες κινδυνεύουν να καταλήξουν γραφικοί και οι καταγγελλόμενοι επιβραβεύονται!

Της Αλεξίας Καφετζή

Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στη κοινωνία μας είναι τόσα πολλά και καθημερινά που δεν εκπλήσσουν κανένα πλέον στο βαθμό που θα έπρεπε. Έχει συνηθίσει ο Κύπριος πολίτης να τα ακούει με απάθεια. Προτού καταλαγιάσει ο θόρυβος από ένα σκάνδαλο, την επόμενη ημέρα ανακοινώνεται ένα καινούργιο. Και μιας και δεν τιμωρείται κανένας και δεν υπάρχει καμία συνέχεια, καμία διερεύνηση και καμία τιμωρία των ενόχων ο ρυθμός αυτός συνεχίζεται αμείωτος και αυξανόμενος με γεωμετρική πρόοδο. Θα έλεγε κανείς ότι τα αυτιά των συμπατριωτών μας έφτασαν στο σημείο να ενοχλούνται μάλλον από τις καταγγελίες αυτές και από αυτούς, που σαν νέοι Δονκιχώτες πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία και καταγγέλλουν τα ολοφάνερα και έκδηλα φαινόμενα διαφθοράς.

Οι καταγγέλλοντες κινδυνεύουν να καταλήξουν γραφικοί και οι καταγγελλόμενοι επιβραβεύονται! Οι Συβαρίτες έσφαξαν τους πετεινούς για να μην τους ξυπνάνε το πρωί και να τους διαταράσσουν την ησυχία τους. Στο ίδιο κατάντημα κινδυνεύει να φτάσει και η ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Ενοχλούν περισσότερο οι καταγγέλλοντες και οι καταγγελλόμενοι απολαμβάνουν κάποιας μορφής ασυλία.

Όταν δε τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται στα πανεπιστήμια μας, που αποτελούν τα ανώτερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας τότε η κατάσταση είναι φανερό ότι έχει φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Όταν εμπλέκονται σε σκάνδαλα οι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί ταγοί της χώρας, τι να περιμένει κανείς να συμβεί σε άλλες υπηρεσίες;

Πρόσφατα έσκασε μύτη το νέο σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ όπου τα χρήματα που χορηγούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη προώθηση της πανεπιστημιακής έρευνας κατέληγαν στα χέρια κάποιων αετονύχηδων. Εδώ να τονίσουμε ότι όλο το φταίξιμο ρίχθηκε σε μια υπάλληλο και δεν ακούστηκε κουβέντα για τον πανεπιστημιακό που με δικές του ενέργειες και με δική του αίτηση και τεκμηρίωση ήλθαν τα χρήματα αυτά από την Ευρώπη και χωρίς την υπογραφή του οποίου δεν μπορούσε να ξοδευτεί ούτε ένα σεντ. Δηλαδή να συμπεράνουμε ότι ο κύριος καθηγητής ήταν θύμα εκβιασμού από τη συγκεκριμένη υπάλληλο ή μήπως έπαιρνε κι αυτός μερίδιο ή μήπως έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος; Και γιατί παρακαλώ ενώ το σκάνδαλο αυτό έχει καταγγελθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πανεπιστημίου το 2008, πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια να δημοσιοποιηθεί και να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης; Μήπως οι πρώην συνέταιροι στη συγκεκριμένη απάτη διαφώνησαν μεταξύ τους και αλληλοεξοντώθηκαν;

Κατά καιρούς έχουν δει το φώς της δημοσιότητας ανάλογες περιπτώσεις και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όταν ο πρώην κύριος Πρύτανης κοκορευόταν από την τηλεόραση και προκαλούσε τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να πάει όποτε θέλει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να κάνει όποια έρευνα θέλει, ήταν βέβαιο ότι το εννοούσε; Εμείς λέμε ότι μπλόφαρε. Και λέμε ότι μπλόφαρε γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι είναι ενήμερος για τέτοιες περιπτώσεις σκανδάλων και απάτης στο ίδρυμα στο οποίο προΐστατο και τις κάλυπτε. Τόχει καημό φαίνεται που το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, παρότι είναι 10 χρόνια νεότερο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται 100 θέσεις πιο πάνω στην Ευρωπαϊκή κατάταξη των Πανεπιστημίων. Του το έχουμε ξαναγράψει. Στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου όπως και σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια τα σάπια μήλα τα αποβάλλουν, τα διώχνουν. Τα σκάνδαλα δεν τα συγκαλύπτουν αλλά τα διερευνούν και βοηθούν την δικαιοσύνη στο έργο της. Δεν κάνουν παρεμβάσεις στην νομική υπηρεσία ή στην αστυνομία για να καταπνίξουν έρευνες που γίνονται εναντίον των πανεπιστημιακών. Και βάζουν σε διαθεσιμότητα τα μέλη τους, το όνομα των οποίων έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και δεν τους καλύπτουν στις όποιες ανομίες τους αποδίδονται.

Είπαμε αυτά γίνονται στα σοβαρά πανεπιστήμια. Στα δικά μας γίνεται το αντίθετο. Μπορεί να θριαμβολογούσε ο κύριος Πρύτανης που φαίνεται ότι είχε καταφέρει να αποκαταστήσει τον κύριο Ζαχαρίου στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Έτσι για να συνεχίσει το έργο του από εκεί που το άφησε το 2014, όταν από το βάρος του σκανδάλου της ‘αρπακτής’ των 500.000 ευρώ που πήρε για επιτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί μετάκλησης ειδικών ιατρών στα κρατικά νοσοκομεία, υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από το Μακάρειο Νοσοκομείο αλλά στη συνέχεια και από τη Θέση του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαισθάνομαι ότι θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου…