Οζερσάι, Τατάρ και Αρικλί απορρίπτουν τα περί συναίνεσης στη «βουλή»

Για λάθος εντύπωση από την δήλωση περί συναίνεσης κατά την χθεσινή συζήτηση στην «βουλή» για το Κυπριακό, έκανε λόγο σήμερα ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για 4 κόμματα και μεγάλο αριθμό από τους 50 «βουλευτές» που συμφωνούν ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με τους Τ/κ την διοίκηση και τον πλούτο, δεν έχει αφομοιώσει την πολιτική ισότητα και γι’ αυτό θεωρούν ότι «ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός δεν είναι και πολύ ρεαλιστικός».

Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι δύο πολιτικά κόμματα και μια ομάδα «βουλευτών» υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. «Και οι δύο αυτοί βασικοί άξονες δεν θεωρούν ο ένας ρεαλιστική την επιχειρηματολογία του άλλου».

Από την άλλη, συνέχισε, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπάρχει συναίνεση όσον αφορά την διαπίστωση από όλα τα κόμματα πως ο Ε/κ ηγέτης προσπαθεί να παίξει με τον χρόνο για να επιτύχει την συνέχιση του στάτους κβο. «Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις και των έξι πολιτικών κομμάτων». Εν κατακλείδι, είπε, στην χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων στην συζήτηση για το τί είδους συνεταιρισμός μπορεί να γίνει και την βάση της λύσης.

Στο μεταξύ σε δική του δήλωση ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η θέση του δικού του κόμματος στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και δεν τίθεται θέμα συναίνεσης με τις απόψεις του Τ/κ ηγέτη.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι υπέρ του να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών εναλλακτικά μοντέλα λύσης όπως η συνομοσπονδία, το βελούδινο διαζύγιο και τα δύο χωριστά κράτη κάτω από την ΕΕ. Αντιθέτως, είπε, ο κ. Ακιντζί αποφεύγει κάτι τέτοιο γι’ αυτό και το ΚΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει την πολιτική του Τ/κ ηγέτη.

Οι δηλώσεις περί συναίνεσης, συνέχισε, που έγιναν χθες μετά την ολομέλεια της «βουλής» δημιούργησαν την εντύπωση ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ του κόμματός του και του Μουσταφά Ακιντζί κάτι που δεν είναι σωστό. Επανέλαβε δε την θέση του ΚΕΕ ότι είναι υπέρ της συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας και επειδή κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο ο κ. Ακιντζί πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπογράψουν ως στρατηγική συμφωνία, το ΚΕΕ δεν το στηρίζει. Ούτε πρόκειται να πούμε ναι στην κατάθεση από τον κ. Ακιντζί χάρτη που περιλαμβάνει σημαντικές εδαφικές υποχωρήσεις, συνέχισε ο κ. Τατάρ.

Κατά το ΚΕΕ, πρόσθεσε, η αποτελεσματική συμμετοχή, η χωριστή εκλογή και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν την διζωνικότητα, η λύση στο εδαφικό και το περιουσιακό πρέπει να βασίζεται στις σημερινές πραγματικότητες, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων, η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και όλα αυτά «θα πρέπει σίγουρα να αποτελούν στοιχεία μιας συμφωνίας».

Οι δηλώσεις περί συναίνεσης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα ήταν και η γραπτή δήλωση του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί. Δεν έχουν, ανέφερε, αμφιβολία για την καλή πρόθεση και την ειλικρίνεια του Τ/κ ηγέτη αλλά “και ο ίδιος πρέπει να καταλάβει ότι με τον τρόπο που διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου”. Και χθες στη “βουλή”, όπως και προηγουμένως δημοσίως, συνέχισε, άσκησαν κριτική και μετέφεραν τις απόψεις τους στον Τ/κ ηγέτη κατά την συζήτηση στην ολομέλεια.

Τις δηλώσεις Οζερσάι, Τατάρ και Αρικλί ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση από το “γραφείο Τύπου” της “βουλής”, η οποία διευκρινίζει ότι ο “πρόεδρος” του σώματος, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσο στην συζήτηση στην ολομέλεια μετά την ενημερώση από τον Τ/κ ηγέτη υπήρξε συναίνεση ή όχι. Ο κ. Ουλουτσάι, προσθέτει η ανακοίνωση, απάντησε ότι υπήρξε συναίνεση (consencus) των πολιτικών κομμάτων όσον αφορά τα θέματα της πολιτικής ισότητας, των επικεντρωμένων στο αποτέλεσμα συνομιλιών και το να είναι οι συνομιλίες αυτές με χρονοδιάγραμμα και όχι ανοικτού τέλους, προσθέτοντας ότι αυτά περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του ΟΗΕ.

Σημειώνεται δε ότι όλες οι δηλώσεις Ουλουτσάι βρίσκονται στην ιστοσελίδα και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της “βουλής” όπου το κοινό μπορεί να τις διαβάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ