PAEK: Μείωση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φέρει ο ανταγωνισμός

Πρωταρχική έγνοια και η υποχρέωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) είναι να παρέχεται η ηλεκτρική ενέργεια στον τελικό καταναλωτή στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί με την εισαγωγή ανταγωνισμού στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Πουλλικκάς.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρώτο ιδιωτικό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, “Power Energy Cyprus”, ο κ. Πουλλικκάς ανέφερε πως αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους της ΡΑΕΚ, έτσι ώστε να μπορέσει η Κύπρο να μεταβεί από τη σημερινή μονοπωλιακή κατάσταση, σε κατάσταση πλήρους ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Κατά το τελευταίο διάστημα, πρόσθεσε, η ΡΑΕΚ έλαβε σειρά αποφάσεων που στοχεύουν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της Κύπρου σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, στην προστασία του καταναλωτή και στην ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, συνέχισε, η ΡΑΕΚ έλαβε διάφορες σημαντικές αποφάσεις, στοχεύοντας στην εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ, στη βάση των προνοιών της Ενεργειακής Ένωσης.

Σήμερα, είπε ο κ. Πουλλικκάς, η συνολική αδειοδοτημένη από τη ΡΑΕΚ συμβατική ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να καλύψει, μέχρι το 2024, περίπου 620 μεγαβάτ, ικανή να επιλύσει το πρόβλημα επάρκειας ισχύος που δημιουργείται στη χώρα μας μεταξύ των ετών 2022-2024.

Πιο συγκεκριμένα, υπέδειξε, οι αδειοδοτημένοι ανεξάρτητοι συμβατικοί παραγωγοί από τη ΡΑΕΚ έχουν ισχύ περίπου 460 μεγαβάτ, με την ΑΗΚ να έχει αδειοθοτηθεί μόνο για 160 μεγαβάτ και σημείωσε πως «για πρώτη φορά στην Κύπρο, η ΑΗΚ που σήμερα κατέχει τη δεσπόζουσα θέση στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή με μέρισμα 100%, αναμένεται ότι μέχρι το 2022 θα απωλέσει μερίδιο συμβατικής ισχύος περίπου 15% και μέχρι το έτος 2024 μερίδιο ισχύος περίπου 35%».

Ανέφερε δε ότι έχουν εφαρμοστεί νέες ρυθμιζόμενες διατιμήσεις της ΑΗΚ, οι οποίες δημοσιεύονται έτσι ώστε με πλήρη διαφάνεια να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ανεξάρτητοι παραγωγοί τη διατίμηση χονδρικής και οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές τις διατιμήσεις λιανικής της ΑΗΚ, για να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, προς όφελος πάντα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ, παρά την μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, η οποία αφορά κυρίως στη δημιουργία δυο λογισμικών προγραμμάτων που προαπαιτούνται, η Αρχή προσβλέπει την εισαγωγή ενός υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου το τέλος του 2020.

Για σημαντική μείωση στην τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε επίσης λόγο ο Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχός, ο οποίος ανέφερε πως το κάθε νοικοκυριό θα αισθανθεί την άμεση εξοικονόμηση στα μηνιαία έξοδα του, ενώ θα μειωθεί και το κόστος των επιχειρήσεων, με συνεπακόλουθα την ώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχό, ο πρώτος ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, το κόστος του οποίου θα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει δυναμικότητα 260 μεγαβάτ και θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και το 1/3 των σημερινών αναγκών του τόπου μας.

Ο σταθμός θα λειτουργεί με καινούργια τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, με δυο αεριοστρόβιλους, που θα καίνε φυσικό αέριο και με έναν ατμοστρόβιλο, στον οποίο θα μεταφέρονται τα καυσαέρια των αεριοστρόβιλων – αντί να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα – για παραγωγή ατμού και χρήση του για επιπλέον παραγωγή ηλεκτρισμού.

Από τη στιγμή που οι απώλειες ελαχιστοποιούνται, υπέδειξε ο κ.Χρυσοχός, η απόδοση του σταθμού θα είναι αρκετά ψηλότερη σε σύγκριση με την υφιστάμενη, κάτι που προδιαγράφει σημαντική μείωση του κόστους του ρεύματος, αφού η υψηλή απόδοση απαιτεί λιγότερα καύσιμα για την παραγωγή μιας κιλοβατώρας (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικό επίσης, πρόσθεσε, είναι πως οι εκπομπές του σταθμού θα πληρούν τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2020, που περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων, ενώ η αναμενόμενη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, υπολογίζεται να είναι 50% χαμηλότερη από τη μέση σημερινή εκπομπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος του σταθμού θα διατίθεται μέσω του δικτύου της Αρχής Ηλεκτρισμού, ενώ η διαχείριση του δικτύου θα γίνεται πλέον από ανεξάρτητη Αρχή, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Το δε ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στον σταθμό θα διοχετεύεται απευθείας στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν την επιλογή να συνδέονται και να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τον προμηθευτή της επιλογής τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ