Στο χαμηλότερο σημείο 5ετίας οι διελεύσεις μεταναστών σύμφωνα με έκθεση Frontex

Το 2018, ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων διέλευσης των συνόρων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του σε πέντε χρόνια, αλλά η μεταναστευτική πίεση παρέμεινε σχετικά υψηλή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση  ανάλυσης κινδύνων της Frontex που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο συνολικός αριθμός μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 150 114 και ήταν 92% κάτω από την κρίση του 2015. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραματική πτώση του αριθμού των μεταναστών στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, όπου ο αριθμός των ανιχνεύσεων έπεσε κατά 80% στα 23.485.

Η Δυτική Μεσόγειος έγινε η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή στην Ευρώπη. Η πίεση στην Ισπανία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των ανιχνεύσεων το 2018 έφτασε τις 57 034, διπλασιάζοντας τον αριθμό από το 2017. Ο αριθμός των αναχωρήσεων από το Μαρόκο αυξήθηκε πέντε φορές. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που πήραν αυτή τη διαδρομή το προηγούμενο έτος προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας χώρας, αλλά ο αριθμός των Μαροκινών υπηκόων αυξήθηκε επίσης σημαντικά.

Στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρήθηκαν ελάχιστα λιγότερες ανιχνεύσεις από τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου. Με 56 561 παράνομες διελεύσεις των συνόρων, η πίεση ήταν 34% υψηλότερη από ό, τι το προηγούμενο έτος λόγω της αύξησης των χερσαίων διελεύσεων  από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Παράνομοι μετανάστες συνέχισαν να διέρχονται και από τα Δυτικά Βαλκάνια. Δύο κύριες διαδρομές μέσω της περιοχής ξεχώρισαν το 2018 με μετατόπιση της πίεσης μεταξύ τους, καθώς οι δραστηριότητες ελέγχου των συνόρων ενισχύθηκαν και ενισχύθηκαν σε ορισμένες περιοχές. Οι μετανάστες ταξίδεψαν μέσω της κεντρικής διαδρομής μέσω της Σερβίας και της διαδρομής που προέρχεται από το ελληνοαλβανικό τμήμα των συνόρων, κατά μήκος του διαδρόμου της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας και, σε μικρότερο βαθμό, στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Πέρυσι, η Frontex άρχισε να συλλέγει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικία των παράνομων μεταναστών. Σχεδόν ένας στους πέντε από τους ανιχνευθέντες μετανάστες πέρυσι ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω από την ηλικία 18. Οι ανατολικές, δυτικές και κεντρικές μεσογειακές διαδρομές αντιπροσώπευαν τα κύρια σημεία εισόδου για παιδιά. Αυτή η νέα εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την καλύτερη παρακολούθηση και κατανόηση των εισερχόμενων μεταναστευτικών ρευμάτων αλλά και για την αποτελεσματική αναγνώριση των ευάλωτων ομάδων, αναφέρει η Frontex.

Η ανάλυση κινδύνων για το 2019 παρουσιάζει επίσης διάφορους δείκτες που σχετίζονται με τα εξωτερικά σύνορα και τη μετανάστευση της ΕΕ το 2018. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

190 930 αρνήσεις εισόδου (αύξηση 4%)
148 121 αποτελεσματικές αποδόσεις ανά κράτος μέλος (μείωση 5%)
13 728 επιστροφές συντονισμένες ή οργανωμένες από την Frontex (μείωση  3%)
10 642 ανιχνεύσεις λαθρεμπόρων / διευκολυντών (αύξηση 4%)

Πηγή: ΚΥΠΕ