Συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου συνάντησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα, με τη συμμετοχή ηγετών και αρχηγών κρατών 49 χωρών των δύο Διεθνών Οργανισμών.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γάιτ, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυ-επίπεδες και να εδράζονται σε διττή προσέγγιση: από τη μια στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κλπ) και από την άλλη στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα αραβικά κράτη. Συζητήθηκε και η κρίση στη Συρία, που προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις, με μία από αυτές, τις προσφυγικές ροές. Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε επίσης το Παλαιστινιακό και η κατάσταση στη Λιβύη.

Ακολούθησε, αργότερα το μεσημέρι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Λιβάνιο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι, τον οποίον, αφού συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε μια ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή με πολλά προβλήματα.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίρι εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση επενδύσεων στο Λίβανο από ελληνικές εταιρείες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου, η οποία θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, κατά την προσεχή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και επιχειρηματικές συναντήσεις.

O Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Πηγή:ΚΥΠΕ