Τα Σκόπια αλλάζουν τις πινακίδες στα σύνορά τους

Σήμερα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε χθεσινή του συνέντευξη.

Από σήμερα θα ξεκινήσει και η αλλαγή των πινακίδων στη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι πινακίδες που θα αναγράφουν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, οι πρώτες πινακίδες που θα αλλάξουν είναι στον μεθοριακό σταθμό της Γευγελής, ήτοι το μεγαλύτερο σημείο διέλευσης με την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος, από αυτή τη βδομάδα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: cnn.gr