Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να στηρίξει την Κυβέρνηση Μαδούρο

Καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της χώρας, όπως το πετρέλαιο και άλλων πολύτιμων φυσικών πόρων είπε σε ομιλία του στην εκδήλωση καταδίκης της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο ΓΓ του Συμβουλίου Φανής Χριστοδούλου.

Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδούλου κάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μη συνταχθεί στη γραμμή των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, ως παράνομο αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο και να στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολά Μαδούρο.

Ως κυπριακός λαός που βιώσαμε τις ανεπανόρθωτες συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974 θα πρέπει να αντιταχθούμε στο επιχειρούμενο σχέδιο πραξικοπήματος και παρέμβασης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Να σταθούμε δίπλα στη Βενεζουέλα και σε εκείνες τις δυνάμεις εντός της χώρας που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας. Να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα στα αδίστακτα ιμπεριαλιστικά γεράκια «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα», συνέχισε.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου οι ΗΠΑ μέσω του Προέδρου τους, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνουν από το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα και μάλιστα καλούν ανοιχτά το στρατό της Βενεζουέλας να ανατρέψει τον Νικολά Μαδούρο με πραξικόπημα.

Βρισκόμαστε εδώ για να σταθούμε στο πλευρό του Βενεζουελάνικου λαού και κάθε λαού, που αγωνίζεται για το αυτονόητο δικαίωμα του να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του, συνέχισε παρατηρώντας ότι η τεχνητή κρίση που επικρατεί στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, μέσω της στρατηγικής αποσταθεροποίησης και της επιβολής εμπάργκο και κυρώσεων, δεν δίνει το δικαίωμα ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην ΕΕ ούτε σε κανέναν εξωτερικό παράγοντα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της και να παραβιάζει την κυριαρχία της.

Ο κυρίαρχος λαός της Βενεζουέλας, όπως και κάθε λαός, έχει την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζει από μόνος του την κυβέρνησή του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις είπε ο ΓΓ του ΠΣΕ προσθέτοντας πως η Βενεζουέλα είναι μια χώρα όπου το 95% του ΑΕΠ της εξαρτάται από την πώληση του πετρελαίου.

Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση στη χώρα το έχουν οι ΗΠΑ, λόγω της επιβολής εμπάργκο στα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου και της επιβολής κυρώσεων γύρω στα 6 δις δολάρια. Πρόσθεσε πως οι ελλείψεις στα φάρμακα, στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σχετίζονται άμεσα με τις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς η Βενεζουέλα πολύ συχνά έχει έτοιμα κεφάλαια, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες συναλλαγές στη διεθνή αγορά.

Είπε επίσης ότι ξεκάθαρα οι ΗΠΑ επιχειρούν ένα «οικονομικό πραξικόπημα» για να στραγγαλίσουν τη χώρα μέσω υπερπληθωρισμού και πολιτικών αναταράξεων, προκειμένου να τερματιστεί η Βολιβαριανή διαδικασία.

Βάσει των εκθέσεων του ΟΗΕ υπενθυμίζεται πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει η λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση». Στόχος των ΗΠΑ και της αντιπολίτευσης από αυτή την προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι να χαρακτηριστεί η Βενεζουέλα ως χώρα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, ελπίζοντας έτσι, πως θα ενεργοποιήσουν ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου, όπως η λεγόμενη «ευθύνη προστασίας» με την οποία «νομιμοποιείται» η εισβολή ξένων δυνάμεων με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ