Τοπίο στην ομίχλη το κυπριακό

Όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, το τοπίο γύρω από το κυπριακό και την πορεία, οι πρόσφατες συνδυασμένες κινήσεις εντός, αλλά και εκτός Κύπρου, αλλά αντίθετα δημιούργησαν περισσότερη σύγχυση, προκαλώντας απογοήτευση στις μάζες του λαού που επιθυμούν να δουν το πρόβλημα να οδηγείται σε λύση.


Του Χαράλαμπου Αντωνιάδη

Η επίσκεψη στην Λευκωσία απεσταλμένης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η τρίτη σε σειρά Κ.Τζειν Χόλ Λούτ δεν απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα και οι προσδοκίες για κάτι καλό εξανεμίστηκαν όπως τα φθινοπωρινά φύλλα που τα παρασέρνει το αεράκι.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για τα αποτελέσματα της συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέξης Τσίπρας με του Τούρκο Πρόεδρος Ταγιπ Ερτογάν.

Πέραν από δηλώσεις με ασαφές νόημα και αμφίσημες αναγνώσεις, καθώς και ευχολόγια, του κυπριακού ενδιαφέροντος μέρος των συνομιλίων των δύο ανδρών, τίποτε το απτό δεν απέφερε. Και μπορεί να εντυπωσιάζει η χρονική έκταση της συνάντηση, κράτησε πέραν των τριών ωρών από τα 60 λεπτά που είχε προγραμματιστεί , αλλά επί της ουσίας τίποτε το ανάλογο. Αντίθετα οι δηλώσεις αμφότερων ότι χρειάζεται καλή προπαρασκευή για την επανέναρξη του διαλόγου, δείχνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε στην έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου.

Ίσως το πιο θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι το όσα δεν άφησαν να διαρρεύσει ελληνικές διπλωματικές πηγές, ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για λύση στην Κύπρο με όρους ενός κράτους, αποφεύγονται να αναφερθεί είτε σε διχοτόμηση είτε σε δύο κράτη. Αλλά επί της ουσία η προσέγγιση αυτή δεν λέει και πολλά πράγματα, όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει τόσο η Άγκυρα όσο και ο Μουσταφά Ακινζί κάνουν να φαντάζει το ενδεχόμενο μιας λύσης όνειρο θερινής νυχτός. Η εμμονή σε πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο μιας λύσης, όπως τόσο ξεκάθαρα το έθεσε ο Ταγίπ Ερτογάν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Από την άλλη για ακόμα μια φορά η τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επίπεδο, εκείνο του απόλυτου κυριαρχούν του πολιτικού σκηνικού στην Άγκυρα, δηλαδή τον Ταγιπ Ερτογάν, απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς στο θέμα του κατοχικού στρατού των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο παραπέμποντας τα θέματα αυτά σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες, μεταξύ των
εγγυητριών δυνάμεων.

Εξάλλου, το κάλεσμα του Ταγίπ Ερτογάν προς του Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να καθορίζουν το όραμα τους και να χαράζουν οδικό χάρτη που να οδηγεί τα επόμενα βήματα τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά δημιουργία ομίχλης που καλύπτει τα πάντα και δεν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να φτάσουν σε ξέφωτο που να δημιουργεί ελπίδες για λύση.

Εξάλλου, το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν συμφώνησαν στον χρόνο έναρξης των προπαρασκευαστικών συναντήσεων κι ούτε σε ποιο επίπεδο θα διεξαχθούν μαρτυρεί τους αργούς ρυθμούς που κινούνται οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες κάτι που συμβάλει στην
παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής.

Δυστυχώς το τοπίο στην ομίχλη δεν διέλυσε ούτε η απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζειν Χολ Λουτ. Η διήμερη παραμονή της στην Λευκωσία (την περασμένη Δευτέρα Τρίτη) δεν βοήθησε να ξεκαθαρίσουν θέσει και απόψεις των δύο πλευρών. Μπορεί η κ. Λουτ να πραγματοποίησε εκτός προγράμματος και δεύτερη συνάντηση με ένα εκ των ηγετών στην Κύπρο (το είχαμε προβλέψει με δημοσίευμα μας στην περασμένη έκδοση), αλλά η έκταση αυτή των επαφών της δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα. Αντίθετα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι καρποί των συναντήσεων της με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακινζί ήταν σημαντικά λιγότεροι από το αναμενόμενο. Είχε πριν την έλευση της απεσταλμένης του ΟΗΕ και μάλιστα από κυβερνητικούς κύκλους στη Λευκωσία ότι θα μετέφερε και θα έδινε κάποια έγγραφα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Όπως δεν κατέστη
δυνατό η σύνταξη των περιβόητων όρων αναφοράς, που τόσο δικαίως τουλάχιστον η δική μας πλευρά, επιθυμούσε για να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη του διαλόγου.

Αντί των όρων αναφοράς, ακούσαμε τον Προέδρο Αναστασιάδη (συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ) να αναφέρει ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες. Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Αναστασιάδης απαντώντας στην ερώτηση εάν κινείται μεταξύ Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας απάντησε ότι δεν έχει σημασία η ονοματολογία αλλά το περιεχόμενο χωρίς να δηλώσει ξεκάθαρη θέση ότι διαπραγματεύεται το πρώτο μοντέλο λύσης.

Η απάντηση αυτή οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του κ. Αναστασιάδη κατηγορώντας και πάλι ότι με την στάση του στην ουσία οδηγεί τα πράγματα έξω από το πλαίσιο της συμφωνημένης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Την επισήμανση ότι ο Πρόεδρος απέφυγε στην συγκεκριμένη συνέντευξη και στην συγκεκριμένη ερώτηση να αναφερθεί στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία έκανε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Μαρκουλή. Σε δηλώσεις της στο Κρατικό ραδιόφωνο την Τετάρτη το πρωί η κ.Μαρκουλή επεσήμανε
τον κίνδυνο διχοτόμησης σε περίπτωση εγκατάλειψης της ΔΔΟ.

Ανησυχίες ως προς το περιεχόμενο των δηλώσεων Αναστασιάδη στον ΑΝΤ1, εξέφρασε άλλο ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του κυπριακού κ. Τουμάζος Τσελεπής.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσελεπής μιλούσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην τηλεόραση του Άλφα εξέφρασε στην έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου όταν και οι δύο πλευρές θέτουν εκ των
προτέρων προϋποθέσεις.

Είναι γεγονός ότι με αφορμή την επίσκεψη Λουτ στην Κύπρο και οι δύο πλευρές, Αναστασιάδη και Ακκιντζί, με έμφαση και έντονα όσο ποτέ προηγουμένως έθεσαν όρους
και προϋποθέσεις.

Θέλουμε να γνωρίζουμε και μάλιστα γραπτώς τις θέσεις του κ.Ακκιντζί στα θέματα
ασφάλειας και εγγυήσεων ήταν η επωδός του κ. Αναστασιάδη.

Η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι εκ των ουκ άνευ , τόνιζε τις τελευταίες μέρες σε κάθε ευκαιρία ο κ. Ακκιντζί.

Παρά τις τοποθετήσεις τους αυτές και οι δύο ηγέτες τόνιζαν ότι ήταν έτοιμοι να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Τελικά το ραντεβού κλείστηκε προχθές Τετάρτη και το ανακοίνωσε της προσφιλούς πλέον οδού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Προδρόμος Προδρόμου: ύστερα από τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Μουσταφά Ακκιντζί, συμφωνήθηκε να συναντηθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Στην συνάντηση αυτή, που ασφαλώς μέχρι την πραγματοποίηση της έχουν πολλά να διευκρινιστούν (που θα γίνει, ατζέντα, ποιοι θα μετέχουν, θα κρατηθούν πρακτικά, θα βγάλουν φωτογραφίες είναι και αυτό ένα θέμα που συζητήθηκε στο παρελθόν θα ζητηθεί η παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ, θα βαφτιστεί επίσημη ή άτυπη συνάντηση ) επενδύονται αρκετά. Κυρίως θα διαπιστωθεί αν και οι δύο παλαι ποτέ φίλοι θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο δεκαοκτάμηνο και να διαγράφουν τις…φιλοφρονήσεις που αντάλαξαν πρόσφατα περί μνήμης και τι έγινε στο Κραν Μοντάνα.

Πάντως, ότι και να γίνει στη συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακκιντζί δεν προβλέπεται
να έχει άμεσες επιδράσεις στο θέμα της επανέναρξης του διαλόγου.