Αλγερία: Μαθητικές διαδηλώσεις κατά της παράτασης της θητείας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

Περίπου χίλιοι εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδηλώνουν από κοινού σήμερα στο κέντρο του Αλγερίου εναντίον της παράτασης επ΄ αόριστον την τέταρτης θητείας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και για «ένα καλύτερο μέλλον», μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να διαδηλώνουν στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας το πρωί προτού ενωθούν μαζί τους σταδιακά πολλοί μαθητές, εξήγησε ένας εκπαιδευτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ξαναβρεθήκαμε τυχαία», εκπαιδευτικοί και μαθητές λυκείου, εξηγεί με ένα χαμόγελο η Ντρις, μια σαραντάχρονη καθηγήτρια σε ένα λύκειο του Αλγερίου, έπειτα από μια σέλφi με μερικούς μαθητές της.

«Είναι σημαντικό για εμάς τους καθηγητές να κινητοποιηθούμε» κατά της παράτασης της θητείας του αρχηγού του κράτους. «Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας», εξήγησε στο AFP.

Μεταξύ των μαθητών βρίσκονται πολλοί μαθητές λυκείου, αλλά και μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας που θα μπορούσαν να είναι φοιτητές. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας υπολειτουργούν εδώ και τέσσερις ημέρες στο Αλγέρι.

«Όχι στην παράταση της τέταρτης θητείας», «ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», γράφουν πανό που κρατούν εκπαιδευτικοί.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει, είμαστε η εξουσία, είστε η απελπισία. Ξεκουμπιστείτε!», έγραφε ένα άλλο πανό που κρατούσε ένας μαθητής.

Το κίνημα αμφισβήτησης δεν έχει εξασθενίσει μετά την ανακοίνωση, προχθές Δευτέρα βράδυ, από τον Μπουτεφλίκα ότι δεν θα διεκδικήσει πέμπτη θητεία και ότι αναβάλλει τις προεδρικές εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Απριλίου, παρατείνοντας εκ των πραγμάτων επ’ αόριστον την παρούσα θητεία του μέχρι να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές ως συνέχεια μιας εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση ενός σχεδίου για νέο Σύνταγμα μέχρι το τέλος του 2019, σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κινήματος αμφισβήτησης χωρίς προηγούμενο μετά την εκλογή του ως αρχηγός του κράτους πριν από 20 χρόνια το οποίο συνεχίζεται χωρίς διακοπή εδώ και τρεις εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr