Αβέρωφ Νεοφύτου: “Οι Κύπριοι διακατέχονται πάντα από την αρετή της δημιουργικότητας”

Τη θέση ότι η ενίσχυση της Ελλάδας αποτελεί εχέγγυο τόσο για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όσο και για την επίτευξη ευρύτερων εθνικών στόχων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Δείπνου του ΔΗΣΥ Ελλάδας και των Βραβείων προς Κυπρίους διαπρέποντες στο εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, το Σάββατο 16 Μαρτίου.

«Ισχυρή Ελλάδα για μας σημαίνει ισχυρότερη Κύπρος», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου, εκφράζοντας την ευχή «τώρα που και η Ελλάδα εξήλθε του μνημονίου να προχωρήσει μπροστά και να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που υπάρχουν. Για να ενισχύσει πρωτίστως την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή, και στην Ευρώπη ευρύτερα».

Ευχαριστώντας για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον ‘Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζιδάκη, καθώς και τους παριστάμενους Έλληνες βουλευτές, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέχει πάντοτε για τους Κυπρίους μια ξεχωριστή θέση, ως διαχρονικό στήριγμα της χώρας και των ανθρώπων της.

Ως προς τη διαπρεπή δραστηριότητα Κυπρίων στο εξωτερικό, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «η δύναμη της χώρας μας μετριέται στους ανθρώπους της και στην όρεξη τους για δημιουργία». «Οι Κύπριοι διακατέχονταν πάντοτε από την αρετή της δημιουργικότητας. Το Κυπριακό επιχειρείν σε όλες τους τις εκφάνσεις και τομείς διέπρεψε και διαπρέπει από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Από Αμερική σε Αυστραλία. Όπου υπάρχουν Κύπριοι και Ελληνισμός», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Αναφερόμενος στους έντεκα τιμώμενους Κυπρίους της βραδιάς, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι αποτελούν «λαμπρό παράδειγμα της καλύτερης Κύπρου. Ένα δείγμα της Κύπρου τού αύριο που μπορεί και διαπρέπει και εκτός των μικρών φυσικών ορίων της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Αυτής της καλύτερης Κύπρου που μέσα από τη δύναμη των έργων, τον επαγγελματισμό και το επιχειρείν, μας δείχνει το λαμπρό δρόμο για το αύριο της ανάπτυξης και της ευημερίας», όπως είπε.

«Σε τομείς δύσκολους όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η ναυτιλία, τα οικονομικά, οι υπηρεσίες, η μουσική, η ιατρική, η ακαδημία και η ιεραποστολική μορφή της εκκλησίας, έχετε καταφέρει, όχι μόνο να καταξιωθείτε, αλλά να διαπρέψετε και να ξεχωρίσετε», είπε ο κ. Νεοφύτου, απευθυνόμενος στους βραβευθέντες Κυπρίους, χαρακτηρίζοντας τη βράβευσή τους ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες, όπως υποστήριξε ο ίδιος, διασφάλισαν την αξιοπιστία της Κύπρου και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, η οποία «διανύει περίοδο οικονομικής ανάπτυξης με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον».

«Πετύχαμε να σώσουμε την Κύπρο από την χρεοκοπία. Και να έχουμε σήμερα την Κύπρο της σταθερότητας και της ανάπτυξης με πολιτικές που εδράζονται στη μείωση δαπανών, μείωση φορολογιών και με την ταυτόχρονη παροχή των αναγκαίων κινήτρων προς την επιχειρηματική κοινότητα. Για να έχουμε σήμερα πλεονάσματα και ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%, ένα από τους υψηλότερους στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Από την πλευρά της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε ότι οι έντεκα διακεκριμένοι Κύπριοι που βραβεύθηκαν στην εκδήλωση κάνουν την Κύπρο αλλά και τον ελληνισμό περήφανους σε ολόκληρο τον κόσμο. “Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν αναγκαιότητα, οφείλουμε να επιβραβεύουμε το έργο των αρίστων”, σημείωσε η κ. Αναστασιάδου, υπογραμμίζοντας ότι τα βραβεία αριστείας αποτελούν την ελάχιστη αναγνώριση για το έργο και τις επιτυχίες τους.

Παράλληλα, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  υποστήριξε ότι η Κύπρος κατάφερε, μέσα από ρεαλιστικές και στοχευμένες αποφάσεις να ανακάμψει μετά από μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο και σήμερα να έχει οδηγηθεί στο σημείο της ανάπτυξης. “Χρειάστηκε να αριστεύσουμε. Να επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σκληρής δουλειάς. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η διασφάλιση ενός ισχυρού οικονομικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι συνεχώς στο επίκεντρο των προσπαθειών μας”, ανέφερε η ίδια.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει επανειλημμένως την ετοιμότητά του για επανέναρξη του διαλόγου και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια διάθεση, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τα σημαντικά και γοργά βήματα προόδου που πραγματοποιεί η Κύπρος. “Οι δύο χώρες, σφιχταγκαλιασμένες να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, με κυριότερο αυτό του πολιτικού προβλήματος του Κυπριακού”, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η σημαντική παρουσία των Κυπρίων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων αποτελεί κοινή κατάκτηση για όλο τον ελληνισμό.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι έντεκα βραβευθέντες αποτελούν παραδείγματα επιτυχίας, τα οποία πρέπει να τιμώνται, καθώς οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά μόνο με την επιβράβευση των καλύτερων. “Έχεις την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μια μεγάλη χώρα, αν παρατηρήσεις πόσοι πολλοί Κύπριοι διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
“Χαίρομαι επίσης γιατί οι Ελληνοκύπριοι βάζετε σε μας τους Ελλαδίτες, καθημερινά τα γυαλιά. Δείχνετε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε που είναι ο δρόμος της κοινής λογικής”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταστεί διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, ένα παράδειγμα το οποίο, όπως είπε, πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Οι έντεκα βραβευθέντες, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη διαπρεπή πορεία τους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΔΗΣΥ Ελλάδας, είναι οι Πόλυς Χατζηιωάννου, Κυριάκος Ριρής, Ελένη Μουζάλα, Ντίνος Σιακόλας, Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, Αντώνης Πολυδώρου, Μακάριος Τηλλυρίδης, Τάκης Κληρίδης, Πόλυ Γιώτη, Κλέλια Χατζηιωάννου και Χριστίνα Αντωνίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ