Χρηματοδότηση €150 εκατ. για υποδομές Φ.Α συζητούν Κυβέρνηση – ΕΤΕπ

Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για χρηματοδότηση ύψους €159 εκατ. για υποδομές έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, συζητούν Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Από την πλευρά του και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ο κ. Χόγιερ επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι σε διάλογο με την κυπριακή κυβέρνηση για το ζήτημα και παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό το έργο.

«Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε υπογράψει συνεργασίες χρηματοδότησης ύψους €1,5 δισεκατομμυρίου», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Το μισό από αυτό το χρηματοδοτικό ποσό αφορά τη χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των κυπριακών τραπεζών, ένα εργαλείο το οποίο έχει συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Έδωσε επίσης παραδείγματα κάποιων από των μεγαλύτερων έργων συνεργασίας με την ΕΤΕπ, όπως ήταν «η πολύ μεγάλη δημόσια επένδυση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής», καθώς και προγράμματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Μέσα από τη σημερινή μας συνάντηση, μέσα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε προηγηθεί, έχουμε συμφωνήσει, έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτή η ισχυρή και σημαντική συνεργασία θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το 2019 ως Υπουργείο Οικονομικών, ως Κυβέρνηση, είπε, «μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τα προγράμματα χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Αλλά, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «εξίσου μας ενδιαφέρει και η συνεργασία, η χρηματοδότηση, και για ένα έργο στρατηγικής σημασίας αυτό της χρηματοδότησης των υποδομών για την έλευση και τη χρήση του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Είναι ο διάλογος γι αυτό το μεγάλο, σημαντικό έργο σε εξέλιξη, είπε, προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει η χρηματοδότηση ύψους μέχρι €150 εκατ. και προσβλέπω και ελπίζω ότι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας θα έχουμε θετική κατάληξη».

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμη.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει παράλληλα εξασφαλίσει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, άρα μας ενδιαφέρει και η συζήτηση για χρηματοδότηση του υπόλοιπου από την ΕΤΕπ «ελπίζω ότι εντός του έτους θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι», σημείωσε.

Σε δική του απάντηση στην ερώτηση ο κ. Χόγιερ είπε ότι «μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο Υπουργός, ότι έχουμε συζητήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση». «Είμαι αρκετά αισιόδοξος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή την στιγμή αναπτύσσουμε και συζητούμε δημόσια τη νέα μας πολιτική για ενεργειακό δανεισμό, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής θα μπορέσουμε να λάβουμε μέρος σε αυτό το έργο».

Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο εν όψει της κλιματικής δράσης, αφού η αντικατάσταση υφιστάμενων καυσίμων με φυσικό αέριο θα αποτελεί μια βελτίωση για την Κύπρο και την ήπειρο.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις από πλευράς της τράπεζας €1,5 δισεκατ. τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτό «αντικατοπτρίζει το γεγονός πως όταν σημειώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση και πολλές τράπεζες έφυγαν από την χώρα, εμείς αυξήσαμε έντονα τις δραστηριότητες μας στην Κύπρο και δεν το έχουμε μετανιώσει».

«Οι Κύπριοι αντιμετώπισαν δύσκολα χρόνια αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πλέον παρελθόν», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα των Κυπρίων και τα επιτυχή μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μελλοντικά και η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να υποστηρίζει έργα που αξίζουν που μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη και την βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητες για την περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής οικονομικής κατάστασης».

€575 εκατ. για πάνω από 450 νέες επενδύσεις σε μικρομεσαίες από το 2014 στην Κύπρο

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της ΕΤΕπ Ανίτα Φέρσενμπεργκ ανέφερε ότι το 2018, η ΕΤΕπ παραχώρησε €140 εκατομμύρια για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο μέσω των κυπριακών τραπεζών.

Από το 2014, όταν άρχισε το πρόγραμμα αυτό η ΕΤΕπ έχει διαθέσει €780 εκατομμύρια στις εγχώριες τράπεζες, είπε.

«Συνολικά, €575 εκατ. έχουν διανεμηθεί κάτι που έχει υποστηρίξει πάνω από 450 νέες επενδύσεις από κυπριακές εταιρείες», σημείωσε. Σημαντικό ποσοστό αυτού του ποσού διοχετεύθηκε στον τομέα του τουρισμού, πρόσθεσε.

Η αξιωματούχος της ΕΤΕπ ανέφερε επίσης ότι το 2018 υπογράφηκε επίσης νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους €60 εκατομμυρίων για την υποστήριξη επενδύσεων για έργα δημόσιων υποδομών.

Εξήγησε ότι τα αρμόδια Υπουργεία μπορούν να συνδυάσουν την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ μαζί με ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που βελτιώνει την απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ και διευκολύνει την υλοποίηση έργων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένων της επεξεργασίας αποβλήτων, την παροχή νερού, τις μεταφορές, την αστική αναζωογόνηση, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι η ΕΤΕπ συμφώνησε να παρέχει €10 εκατ. για την αγορά από νεοσυσταθείσα ναυτιλιακή εταιρεία τριών πλοίων τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Για το 2019, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει σε υγιή και βιώσιμα έργα, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ, όπως έργα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και που βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αναφέρθηκε επίσης σε πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν για τη στέγαση νεαρών ζευγαριών και φοιτητών σε προσιτές τιμές.

Απολογισμός έργου ΕΤΕπ για 2018, ανεπιφύλακτη στήριξη από ΥΠΟΙΚ

Εξάλλου, ο κ. Χόγιερ έκανε έναν απολογισμό του έργου της ΕΤΕπ για το 2018 σημειώνοντας ότι ήταν η χρονιά κατά την οποία η τράπεζα είχε την 60η της επέτειο, και παρείχε πάνω από €64 δισεκατ. χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας έτσι πάνω από €230 δισεκατ. σε συνολικές επενδύσεις.

«Υπογράψαμε 854 έργα, που δείχνει την αυξανόμενη υποστήριξή μας σε μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων έργων», είπε, προσθέτοντας επίσης ότι το 56% των πελατών της τράπεζας είναι νέοι πελάτες.

Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της ΕΤΕπ λέγοντας ότι έχει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη στην μηχανική, τις φυσικές επιστήμες και την τεχνική πλευρά έργων. Αυτό, είπε, είναι πολύ χρήσιμο γιατί όταν η ΕΤΕπ φτάσει σε θετικό συμπέρασμα για ένα έργο γιατί το θεωρεί οικονομικά βιώσιμο τότε φυσιολογικά υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους, προσθέτοντας ότι η τράπεζα δεν δίνει ποτέ πάνω του ενός τρίτου του κόστους ενός έργου.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τώρα η τράπεζα θα πρέπει να «επιτεθεί» όπως είπε στις δομικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των βιομηχανιών της κάτι που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό των επόμενων δεκαετιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης «τις προσπάθειες της ΕΤΕπ για αναπλήρωση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι ένα κράτος μέλος με συμμετοχή σε ποσοστό 16% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕπ».

«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ΕΤΕπ πρέπει να συνεχίσει να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό», σημείωσε. Θεωρούμε την ΕΤΕπ, είπε, «ως ένα από τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών θεσμών που συνδυάζει την στοχευμένη πολιτική κατεύθυνση, την αναπτυξιακή με μηχανισμούς της αγοράς».

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη «είναι αυτός ο συνδυασμός που δούλεψε στην περίπτωση της Κύπρου. Τέτοιους θεσμούς χρειαζόμαστε στην Ευρώπη τις ευρωπαϊκές οικονομίες». Συνεπώς, ανέφερε, «θέλω τα τονίσω πως η υποστήριξή μας εντός των οργάνων της ΕΤΕπ είναι ξεκάθαρη και είναι ανεπιφύλακτη».

Πηγή: ΚΥΠΕ