Δ. Συλλούρης: Ένταξη της Παιδοβουλής στην Παράλληλη Βουλή

Την υλοποίηση του θεσμού της «Παράλληλης Βουλής», αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενταχθεί και η Κυπριακή Παιδοβουλή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με στόχο όπως η Βουλή έρθει πιο κοντά και να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Απευθυνόμενος στους νέους παιδοβουλευτές κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Βουλή προωθεί επίσης τη δημιουργία του «Σπιτιού του Πολίτη».

Στη σύνοδο, ο κ. Συλλούρης αποχαιρέτισε τους παιδοβουλευτές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη δίχρονη θητεία τους και παράλληλα καλωσόρισε τους νέους.

Σημείωσε ότι οι απερχόμενοι παιδοβουλευτές εκπροσώπησαν επάξια το μαθητικό κόσμο μέσα από την εμπλοκή τους στις διεργασίες της Κυπριακής Παιδοβουλής όπου κατά τη διάρκεια της δίχρονης θητείας τους ωρίμασαν περισσότερο με τη συμμετοχή τους στα κοινά και έγιναν κοινωνοί των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Τους συνεχάρη για τους προβληματισμούς τους, το ζωηρό ενδιαφέρον και την εμπλοκή τους στις διεργασίες της 8ης κατά συνέχεια Κυπριακής Παιδοβουλής, καταθέτοντας και υπερασπιζόμενοι με ήθος και σθένος τις θέσεις και απόψεις σας σε πολλά σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, τον περασμένο Νοέμβριο, είπε, με κεντρικό θέμα «Τρόποι επικοινωνίας και ανατροφοδότησης μεταξύ Κυπριακής Παιδοβουλής και Βουλής των Αντιπροσώπων», η Βουλή αφουγκράστηκε αυτό το πάγιο αίτημά τους και καθιέρωσε μία μόνιμη και σταθερή γραμμή επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τον ορισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής συνδέσμου επικοινωνίας.

Επίσης, κρίθηκε σκόπιμο να εγγραφεί θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συζήτησης του οποίου, δύο φορές το χρόνο, θα εξετάζονται τα συμπεράσματα των συνόδων της ολομέλειας της Κυπριακής Παιδοβουλής, καθώς και ο βαθμός υλοποίησής τους από πλευράς όλων των αρμοδίων.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί το θετικό βήμα που έχει επιτευχθεί από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, με τη θεσμοθέτηση κάθε Νοέμβριο της «Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης με τα Παιδιά». Ειδικότερα, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, καθορίστηκε μία δομημένη δημόσια διαβούλευση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της Κυπριακής Παιδοβουλής, διαδικασία που θα συντονίζει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Απευθυνόμενος προς τους νέους παιδοβουλευτές, που λαμβάνουν σήμερα το χρίσμα του παιδοβουλευτή, τους καλωσόρισε και σημείωσε ότι «σίγουρα ο θεσμός αυτός θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε κριτική σκέψη και να αποκτήσετε έναν ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία».

Κατανοώ την κραυγή αγωνίας σας, μέσα από τις συνόδους σας εδώ στη Βουλή, για το γεγονός ότι δεν ακούγεστε και δε λαμβάνεστε υπόψη στο βαθμό που θα θέλατε και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε εδώ, για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας, είπε και ανακοίνωσε την υλοποίηση του θεσμού της «Παράλληλης Βουλής», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενταχθεί και η Κυπριακή Παιδοβουλή, αφού στόχος και επιδίωξη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να έρθει πιο κοντά και να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας των πολιτών. Περαιτέρω η Βουλή προωθεί τη δημιουργία του «Σπιτιού του Πολίτη», ενός χώρου τον οποίο τους κάλεσε να αξιοποιήσουν κατάλληλα.

Στον χαιρετισμό του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Παιδοβουλής, Παρασκευάς Χατζήκκος, εξέφρασε την ευχή η νέα Παιδοβουλή να συνεχίσει επάξια το πολυεπίπεδο έργο, σημειώνοντας τα επιτεύγματα των τελευταίων 18 χρόνων και αλμάτων προς όφελος των παιδιών, με γνώμονα την υπεράσπιση αιτημάτων τους.

Ανέφερε ότι τα παιδιά έχουν φωνή και άποψη και αυτή εκφράζεται από την Βουλή και θα πρέπει να γίνει ακουστή. Παράλληλα τους κάλεσε να διαφυλάξουν το θεσμό και επεσήμανε τα αμέτρητα, οφέλη. Τέλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους νέους παιδοβουλευτές.

Κατά τη σύνοδο, έγινε επίσης επίδοση διπλωμάτων στους αντιπροσώπους των επαρχιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ