Δικαιοσύνη για τη Deko

Δυναμική κινητοποίηση Σομαλών γυναικών προσφύγων στη Λευκωσία, για τον ρατσισμό και τη βία σε βάρος τους

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τον θεσμικό ρατσισμό, εγκλήματα μίσους και τη βία στη βάση του φύλου, σε βάρος τους, κατάγγειλαν οι Σομαλές πρόσφυγες στην Κύπρο, με μια δυναμική εκδήλωση έξω από τη Βουλή, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 – όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους Υπουργούς  Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας και προς το Τμήμα Μετανάστευσης και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας – και με πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και τα κεντρικά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη Λευκωσία. Στον χώρο της εκδήλωσης έξω από τη Βουλή προσήλθε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης προς τον οποίο απευθύνθηκε η επικεφαλής των Σομαλών γυναικών προσφύγων Nasiyo Mohamed Abdi, περιγράφοντας τα δεινά των συμπατριώτισσών της στο νησί και ζητώντας τη βοήθεια της κυπριακής Βουλής. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Deko Abdi, η νεαρή Σομαλή αιτήτρια ασύλου, θύμα κακομεταχείρισης από φρουρό ασφαλείας στο γραφείο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη Λάρνακα στις 6 Μαρτίου 2019, όπως αποκάλυψε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκλόνισε τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο, αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας σε ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Δήλωση-καταγγελία για την εξευτελιστική μεταχείριση που υφίστανται στην Κύπρο οι γυναίκες από τη Σομαλία, λόγω του χρώματος, της θρησκείας και του νομικού τους καθεστώτος ως αιτήτριες πολιτικού ασύλου, έκανε και η Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) Ανθούλα Παπαδοπούλου.

Περιμένοντας εξέταση για ενάμισι χρόνο

Σε σχέση με το περιστατικό σε βάρος της Deko Abdi, η ΚΙΣΑ είχε ανακοινώσει ότι «η παραπονούμενη έφθασε στην Κύπρο ως ασυνόδευτη ανήλικη και περιμένει εδώ και ενάμισι χρόνο την εξέταση της αίτησης της για διεθνή προστασία. Από το Νοέμβριο του 2018 δεν καταβλήθηκε το ενοίκιο της από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να την απειλεί με έξωση, ενώ το Φεβρουάριο του 2019 της δόθηκαν μόνο 150 ευρώ σε κουπόνια που μπορούσε να εξαργυρώσει με προϊόντα σε συγκεκριμένα καταστήματα,  χωρίς να της δοθεί το βοήθημα των 70 ευρώ για τα υπόλοιπα  της έξοδα (ρεύμα, νερό και προσωπικά έξοδα), ενώ για τον Μάρτιο δεν της καταβλήθηκε οτιδήποτε. Η γυναίκα – συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΙΣΑ – βρισκόταν σε αδιέξοδο, αφού είχε επίσης αρρωστήσει και καταβεβλημένη επισκέφθηκε  την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 το γραφείο των ΥΚΕ σε μια προσπάθεια να ζητήσει συνάντηση με τη λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση της για να τη βοηθήσει στην αδιέξοδη κατάσταση που οι ίδιες οι ΥΚΕ την έθεσαν». Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, η συνάντηση με τη συγκεκριμένη λειτουργό δεν έγινε ποτέ, γιατί δεν επιτράπηκε στην Deko Abdi να τη δει και μάλιστα της ζητήθηκε να φύγει από το γραφείο.

Οι Αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όταν η γυναίκα παραπονέθηκε, η λειτουργός υποδοχής κάλεσε το φρουρό ασφαλείας ο οποίος την πλησίασε και την άρπαξε δυνατά από το λαιμό για να την απομακρύνει. Η γυναίκα πόνεσε πολύ, λόγω και της ήδη βεβαρημένης κατάστασης του λαιμού της και ένιωσε να πνίγεται, με αποτέλεσμα να ρίξει το τσαντάκι που κρατούσε στο φρουρό. Τότε ο φρουρός της επιτέθηκε ξανά και κτυπώντας την, την πέταξε με τη βία έξω από το κτίριο. Πηγαίνοντας σπίτι, διαπίστωσε  ότι τα χείλη και το στόμα της αιμορραγούσαν και αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία». Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, η Deco επισκέφθηκε τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας, να υποβάλει καταγγελία, αλλά δεν της επιτράπηκε από την επί καθήκοντι αστυνομικό να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ την επόμενη μέρα, «πήγε στις Πρώτες Βοήθειες όπου την εξέτασε γιατρός και της έγραψε συγκεκριμένα φάρμακα για να αγοράσει από φαρμακείο, τα οποία όμως δεν μπορούσε να αγοράσει γιατί δεν είχε καθόλου λεφτά. Τελικά τα φάρμακα της αγοράστηκαν από την ΚΙΣΑ. Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τα πιο πάνω και καλεί τις αρμόδιες Αρχές για πλήρη διερεύνηση, τόσο της βίας κατά της συγκεκριμένης γυναίκας από τον εν λόγω φρουρό ασφαλείας και την ανοχή/συνενοχή  των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, όσο και την άρνηση της Αστυνομίας να δεχθεί την καταγγελία της. Καλεί δε το κράτος, όχι μόνο να κυρώνει διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, αλλά και να τις εφαρμόζει αποτελεσματικά».

Νεαρές αιτήτριες ασύλου με παιδιά

Να σημειώσουμε ότι σε ανοικτή επιστολή της στις 13 τρέχοντος προς τον νέο Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, Σταύρο Χριστοφή, η Επίτιμη Πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, ζητά μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από την Υπηρεσία, που αφορά άμεσα και τις Σομαλές πρόσφυγες. «Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για νεαρές μητέρες, ιδιαίτερα από αφρικανικές χώρες, οι οποίες ταλαιπωρούνται, ιδιαίτερα λόγω των βρεφών τους, σαν αιτήτριες ασύλου», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται: «Ξέρετε πολύ καλά ότι με 100 ευρώ τον μήνα που τους δίδεται για να βρουν σπίτι, ούτε δωμάτιο δεν βρίσκουν. Όσο για τα κουπόνια, είναι σε όλους γνωστή η ταλαιπωρία έως ότου τ’ αποκτήσουν. Αυτές οι νεαρές γυναίκες ανήκουν σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα και παρακαλώ θερμά όπως τους δοθεί προτεραιότητα για να αποκτήσουν ένα στάτους λιγότερο προβληματικό».

Η Deko Abdi μιλά στους δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

Τη στήριξη της ΚΙΣΑ στην κοινότητα των Σομαλών μεταναστριών και προσφύγων στην Κύπρο μετέφερε στην εκδήλωση η Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Ανθούλα Παπαδοπούλου.

Φώτο: Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χειραψία με την επικεφαλής των γυναικών από τη Σομαλ Nasiyo Mohamed Abdi έξω από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη.