Δικαιοσύνη με ρυθμούς «χελώνας» – Οι απαρχαιωμένες τακτικές ενός συστήματος 

“Με ρυθμούς χελώνας” εξελίσσεται μια απόφαση δικαστηρίου στην Κύπρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, πιστοποιώντας έτσι ότι το δικαστικό μας σύστημα έχει κολλήσει σε μια εποχή με απαρχαιωμένες πολιτικές τακτικές. Υποθέσεις «σκουριασμένες» σε ντουλάπια των δικαστηρίων, διαδικασίες επί διαδικασιών που ουσιαστικά «μετράμε» κόστος σε χρήμα και χρόνο. Ποιοι επωφελούνται και γιατί; Mια άλλη ιστορία και μάλλον πονεμένη και αυτή.

Τη χειρότερη επίδοση στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης η Κύπρος επιβεβαίωσε με έκθεση της Κομισιόν, η οποία μετά από έρευνα επιχείρησε να περιγράφει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των δικαστικών συστημάτων. Για την χώρα μας οι υποθέσεις κρίνονται κατά μέσο όρο σε 1085 μέρες. Την ίδια ώρα ο χρόνος έκδοσης διοικητικών αποφάσεων στην ΕΕ, ανέρχεται σε 75 μέρες, το αργότερο.

Και όμως αυτή είναι η πραγματική εικόνα της δικαιοσύνης στην χώρα μας. Και αν θέλουμε να το εξελίξουμε και να μιλήσουμε ξεκάθαρα με αριθμούς η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο αποτελεί μια παρωδία, αφού το 2016 σε σύνολο 189 χωρών η Κύπρος κατέλαβε την 143η.

Αφορμή για την έρευνα μας το περιστατικό με τον οπαδό της Μπέρμιγχαμ  ο οποίος τιμωρήθηκε με φυλάκιση 3.5 μηνών (14 εβδομάδες), για την εισβολή του στο γήπεδο και το χτύπημα στον Τζακ Γκρίλις της Άστον Βίλα, στη διάρκεια αγώνα της Championship στις 11 Μαρτίου 2019 ημέρα Κυριακή.

Ο 27χρονος, Πολ Μίτσελ, πρώην υπάλληλος παμπ, παραδέχθηκε την ενοχή του στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ, την επόμενη μέρα, δηλαδή Δευτέρα και κατηγορήθηκε για την επίθεση στον παίκτη.

«Η ποινή πρέπει να λειτουργεί ως τιμωρία και να είναι αποτρεπτική για τους άλλους προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στο κοινό και στους οπαδούς, αλλά και στους παίκτες όπως ο Γκρίλις, που πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», δήλωσε κατά την ανάγνωση της ποινής ο δικαστής, Άλισον Φίσερ. Στον Μίτσελ απαγορεύτηκε επίσης για 10 χρόνια η είσοδος σε οποιονδήποτε αγώνα του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Παρόμοια περιστατικά στην Κύπρο

  • Στην Κύπρο το δικαστήριο επιβάλει ποινή φυλάκισης σε οπαδό της Ανόρθωσης ο οποίος συμμετείχε στα επεισόδια στο ΑΕΚ Arena το βράδυ της 23ης Αυγούστου 2016.  Η απόφαση για τον οπαδό λήφθηκε από το δικαστήριο στις 24.10.17, σχεδόν 15 μήνες μετά.
  • Διάταγμα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στις 7 Μαρτίου του 2018 εναντίον 27χρονου κατοίκου Λάρνακας, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης, πρόκλησης οχλαγωγίας και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Ο 27χρονος κατηγορήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Αφού αρνήθηκε ενοχή, το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για ακρόαση στις 14 Μαΐου 2018.
  • Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, παρουσιάστηκε στις 8 Ιουνίου, 2018, 47χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί στις 17 Μαρτίου, 2018 πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΟΜΟΝΟΙΑΣ –ΑΕΚ, που διεξήχθη στο Στάδιο ΓΣΠ, για το αδίκημα της επίθεσης εναντίον προσώπου.

Της Νικολέτας Χρήστου