Δήμος Λεμεσού: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ανακοίνωση ΕΤΕΚ

Ο Δήμος έχει ήδη αποδείξει με τα έργα του ότι στηρίζει πλήρως την βιώσιμη κινητικότητα και τα αναφερόμενα σε ανακοίνωση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, ημερομηνίας 8 Μαρτίου, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δηλώνει ο Δήμος Λεμεσού.

Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού κάνει λόγο για “μία τάση παραπληροφόρησης και προσπάθειας δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων”, απαντώντας στη διαφωνία που εξέφρασε το ΕΤΕΚ στην πρόθεση για επέκταση των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Αντρέα Θεμιστοκλέους, την οποίαν θεωρεί αντίθετη στις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι αποτέλεσμα μιας ελλιπούς και μη αντικειμενικής πληροφόρησης των αξιωματούχων του ΕΤΕΚ“, αναφέρει ο Δήμος και σημειώνει ότι κανένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου δεν αποτάθηκε επίσημα στο Δήμο ώστε να ενημερωθεί για τις σκέψεις, τα πλάνα και τις πιθανές δράσεις προς την κατεύθυνση της εφαρμογής δράσεων και πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Δήμος Λεμεσού τονίζει πως υποστηρίζει πλήρως τη δημιουργία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού, μία μελέτη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 3 μήνες και διαμηνύει πως η στήριξη αυτή είναι έμπρακτη καθώς ο Δήμος συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της μελέτης, αλλά και σε αρκετές επίσημες συναντήσεις, τόσο με τους συντελεστές της μελέτης όσο και με τους αρμόδιους για τη μελέτη, από πλευράς του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Μέσα από αυτήν την συμμετοχή μας, προσθέτει, έχει δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να θέσουμε τις εισηγήσεις μας όσον αφορά τις διάφορες πρόνοιες και πολιτικές που αναμένεται να προκύψουν από το Σχέδιο.

Σημειώνει ακόμη πως το ΣΒΑΚ αποτελείται από μια σειρά μέτρων και πολιτικών και δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα σημείο, “στο οποίο ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν υποστηρίζει την εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων και προνοιών που θα προκύψουν από το Σχέδιο”.

Στην ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού υπογραμμίζει ότι έχει ήδη αποδείξει με τα έργα του ότι στηρίζει πλήρως την βιώσιμη κινητικότητα, υποδεικνύοντας ότι όλα τα νέα οδικά έργα στο Δήμο είναι σχεδιασμένα με βάση την βιώσιμη κινητικότητα και σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις αναπλάσεις αστικών χώρων εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές.

Όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, “ένας χώρος ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του κέντρου της πόλης, τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα”, προστίθεται.

Σημειώνεται πως πρόθεση του Δήμου είναι η βελτιστοποίηση του χώρου, “όχι η επέκταση του και πολύ περισσότερο ούτε και η αποκοπή έστω και ενός δέντρου”, αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία σοβαρή κατασκευαστική επέμβαση η οποία θα αναστατώσει την περιοχή.

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως έχει συμφωνήσει όπως στο χώρο λειτουργήσει η κεντρική στάση του αναβαθμισμένου συστήματος Δημοσίων Μεταφορών ενώ κάνει λόγο για “πέραν από ορατή ανάγκη για κάποιες άμεσες αλλά ταυτόχρονα ανατρέψιμες λύσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης και ομαλή λειτουργία των Δημοσίων Μεταφορών αλλά και των άλλων μέτρων βιώσιμης κινητικότητας τα οποία θα προκύψουν από το ΣΒΑΚ”.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πόλης, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς και η προσπάθεια για προσέλκυση μόνιμων κατοίκων στις κεντρικές περιοχές, “επιβάλλουν τη λήψη κάποιων προσωρινών μέτρων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ένα από τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται ο Δήμος, προσθέτει, είναι και η βελτιστοποίηση της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης ώστε να αυξηθούν, προσωρινά έστω, οι δυνατότητες του.

Διαμηνύει δε ότι “οι οποιεσδήποτε πιθανές επεμβάσεις προβλεφθούν θα είναι προσωρινές και σίγουρα αναστρέψιμες, ώστε όταν οι πρόνοιες του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας εφαρμοστούν πλήρως, τότε και ο χώρος αυτός να μπορέσει να αποτελέσει ένα βασικό κρίκο στην αλυσίδα των βιώσιμων μεταφορών”.

Ο Δήμος Λεμεσού δηλώνει πως δεν είναι πρόθεση του η αντιπαράθεση με οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο, “πόσο μάλλον με το ΕΤΕΚ το οποίο αποτελεί και τον επιστημονικό – τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους”.

Αντίθετα, προσθέτει, εκείνο που επιδιώκει είναι η συνεργασία και η συμπόρευση στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα και μέσα στα πλαίσια, εκφράζει την επιθυμία του για τακτικές επαφές και την σωστή ενημέρωση με το ΕΤΕΚ.

Μέσα στα πλαίσια αυτά θα ήταν χρήσιμο, στο μέλλον, πριν την έκδοση ανακοινώσεων επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν το Δήμο μας να προηγούνται επαφές με τους αρμόδιους λειτουργούς του Δήμου ή και με τον ίδιο τον Δήμαρχο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ