Ερίζουν πάνω από το πτώμα του

Eδώ και μέρες η ατζέντα της πολιτικής ζωής του τόπου, των τηλεοπτικών πάνελ, των δελτίων ειδήσεων και των πρώτων σελίδων των εφημερίδων έχει ένα και μοναδικό θέμα: Τον Συνεργατισμό. Το 800 σελίδων πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που εξέτασε τους λόγους της διάλυσης ή διάσωσης έδωσε τροφή για συζητήσεις και διαξιφισμούς για εβδομάδες. Και καθώς έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές του Μαϊου προφανώς προσπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων θα είναι να κρατήσουν ζεστό στο προσκήνιο το θέμα αυτό, αφού θεωρούν ότι προσφέρεται ως εργαλείο για να φθείρουν το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποκομίσουν εκλογικά κέρδη.

Του Αντώνη Άσσου

Το μεγάλο θέμα, το Κυπριακό, που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, από το 1974 και εντεύθεν κυριαρχούσε στο προεκλογικό μενού, ούτε που αναφέρεται. Δευτερότριτο και ακόμα πιο κάτω έχει εξοβελισθεί. Ίσως να έχουν και δίκαιο τα κόμματα, αφού δεν έχουν τίποτε καινούργιο να πουν. Ίσως ακόμα και το ακροατήριο να έχει κουραστεί. Ό,τι και να συμβαίνει πάντως γεγονός είναι ότι εδώ και καιρό και δεν ξέρουμε πόσο ακόμα, το πρώτο, το μείζον, το άλλοτε εθνικό μας θέμα αγνοείται. Προέχουν για την ώρα άλλα θέματα που προσφέρονται για άσκηση πολιτικής, ή μήπως μικροπολιτικής; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς, από ποια οπτική και τι θέλει ή συμφέρει να δει μέσα από τον φακό που πάντοτε καταφέρνει να παραμορφώνει και να στρεβλώνει γεγονότα και καταστάσεις.

Προς το παρόν το θέμα του Συνεργατισμού προσφέρεται για άσκηση πολιτικής που ικανοποιεί την εκλογική πελατεία. Η τελευταία αρκείται να ακούει μόνο και δεν έχει καμιά διάθεση να αφήσει τον καναπέ, κάτι που φάνηκε και προχτές Τετάρτη όταν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας η προσέλευση ήταν πενιχρή. Πενιχρή αναλόγως με το εύρος των φορέων που την οργάνωσαν και αναλόγως του γδούπου που προκάλεσε η κατάρρευση του άλλοτε κραταιού οικοδομήματος. Έτσι έμειναν οι πολιτικές δυνάμεις να επιχειρηματολογούν και να επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν με την πώληση του Συνεργατισμού χάθηκε το μακρόβιο εκείνο πιστωτικό ίδρυμα ή αν με την εξέλιξη αυτή διασώθηκε. Γιατί με πάσα σοβαρότητα οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ έχουν μόνιμη απάντηση στις επικρίσεις των αντιπάλων τους ότι ο Συνεργατισμός διασώθηκε. Αφού οι καταθέτες δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ, σεντ λένε αλλά δεν έχει σημασία κι αφού δεν χάθηκε ούτε μια θέση εργασίας διάσωση υπήρξε κι όχι διάλυση ή κατάρρευση. Οι αντίπαλοι μιλούν για πολλά άλλα. Δισεκατομμύρια που φορτώθηκε ο φορολογούμενος, για κέρδη που αποκόμισαν κάποιοι, για το αποκούμπι που έχασε ο μέσος πολίτης.

Αυτά όλα συμβαίνουν πάνω από το πτώμα του Συνεργατισμού για τον οποίο όλοι εργάστηκαν για να τον φέρουν σε οριζόντια κατάσταση. Μπορεί να διαφέρει ο βαθμός ευθύνης, αλλά είναι γεγονός ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο όλοι έβαλαν το χεράκι τους και συνέβαλαν να βρεθεί στο χείλος του κρημνού και από εκεί να δεχθεί τη σπρωξιά από αυτούς που έψαχναν την ευκαιρία για να τον ξεκάνουν. Η αλήθεια είναι ότι ο Συνεργατισμός δεν είναι στην πολιτική φιλοσοφία των σημερινών κυβερνώντων και δεν θα άφηναν την ευκαιρία να τους ξεφύγει. Όπως το ίδιο επιδιώκουν και με όλους οργανισμούς κοινής ωφελείας όπως είναι η ΑΗΚ και η CYTA, κάτι εξάλλου που το κρύβουν.

Άτυπη δημοσκόπηση

Στη διαπάλη λοιπόν για τις ευθύνες υποκρύπτεται και ο πραγματικός στόχος που δεν είναι άλλος από τα εκλογικά κέρδη. Και προφανώς τα κόμματα και οι επικοινωνιολόγοι θέλουν να πιστεύουν ότι με όσα λένε πείθουν το εκλογικό σώμα. Αναμένουν όμως να δουν πόσο ακριβώς περνούν τα μηνύματα και οι θέσεις στο εκλογικό σώμα, μέσα από κάποια δημοσκόπηση. Δημοσκόπηση όμως είχαμε την περασμένη εβδομάδα έστω και ιδιότυπης μορφής. Ήταν οι εκλογές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που δίνουν κάποιες ενδείξεις για τις τάσεις στο εκλογικό σώμα.

Νικήτρια στις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδείχθηκε η ΦΠΚ Πρωτοπορία. Κατάφερε με ποσοστό 46.71% να κερδίσει τις 10 από τις 21 έδρες της Φοιτητικής Ένωσης. Μάλιστα η Πρωτοπορία κατάφερε να αυξήσει τις έδρες της κατά μία σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Τη δεύτερη θέση καταγράφοντας απώλεια 4,74% κατέλαβε η φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ Προοδευτική Κ.Φ. Αποτέλεσμα της πτώσης αυτής ήταν να χάσει η Προοδευτική δύο έδρες και από τις 8 που είχε την περσινή χρονιά, φέτος πήρε 6.

Σε αντίθεση με την Προοδευτική η ΔΗΠΑΚΦ Αναγέννηση κατάφερε να ανακάμψει κερδίζοντας την δεύτερα έδρα που έχασε κατά τις περσινές εκλογές του Πανεπιστημίου,καταγράφοντας μάλιστα αύξηση ποσοστών. Τα ποσοστά που πήραν οι παρατάξεις είναι τα ακόλουθα:
• ΦΠΚ Πρωτοπορία 1448 Ψήφους 46.71% (+1,32%) 10 έδρες
• Προοδευτική Κ.Φ. 974 Ψήφους 31,42% (-4,74%) 6 έδρες
• ΔΗΠΑΚΦ Αναγέννηση 255 Ψήφους 8.19% (+2.13%) 2 έδρες
• ΔΚΚΦ Αγώνας 96 Ψήφους 3.1% (-0,43%) 1 έδρα
• ΑνεξάρτητηΦοιτητική Έπαλξη 210 Ψήφους 6,77% (+2,05%) 1 έδρα
• ΦοιτητικόΜέτωπο ΕΛΑΜ 118 Ψήφους 3,81% (-0.33%) 1 έδρα

Για τους αμύητους να αναφέρουμε ότι η Πρωτοπορία πρόσκειται στον ΔΗΣΥ, η Προοδευτική στο ΑΚΕΛ, η Αναγέννηση στο ΔΗΚΟ και ο Αγώνας στην ΕΔΕΚ.

Και πάλι η αποχή

Πρέπει ακόμα να λεχθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους φοιτητές δεν προσήλθαν στις κάλπες κι αυτό είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτό σίγουρα είναι πρόβλημα και για τις πραγματικές εκλογές, καθώς η αποχή πονοκεφαλιάζει τα κόμματα και αποτελεί τον άγνωστο «Χ» σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια.Έτσι από τώρα τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε κρυφές και φανερές μάχες για να πείσουν το καθένα τους «δικούς» του ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Πόσο θα πείσουν και πόσο θα τα καταφέρουν, είναι άλλος ένας άγνωστος παράγοντας. Προς το παρόν ερίζουν μεταξύ τους. Κι έχει σημασία ότι στο παρόν στάδιο οι προεκλογικές μάχες διεξάγονται σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο έχουμε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να διαγκωνίζονται μεταξύ τους κυρίως για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα ποσοστά τους, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσουν τις δύο έδρες που κατέχουν στην Ευρωβουλή. Στο δεύτερο επίπεδο είναι όλοι οι άλλοι. Το ΔΗΚΟ θέλει να διατηρήσει τα ποσοστά του και τη στιβαρότητά του κυρίως έναντι της νεοπαγούς Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν και λιγότερο προς τα άλλα μικρά κόμματα. Πρόβλημα διατήρησης της έδρας δεν φαίνεται να έχει. Το πρόβλημα αυτό το έχει σύμφωνα με τις ενδείξεις η ΕΔΕΚ, παρόλο που ο πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωνε σίγουρος ότι δεν χάνεται η έδρα. Ωστόσο η ΕΔΕΚ άνοιξε διπλό μέτωπο, προς το ΕΛΑΜ και τη Συμμαχία Πολιτών που εποφθαλμιούν την έδρα που κατέχει στο Ευρωκοινοβούλιο. Δημοσκοπήσεις φέρουν το ΕΛΑΜ να έχει ανάλογα με εκείνα της ΕΔΕΚ ποσοστά, ενώ και η Συμμαχία Πολιτών σε συνεργασία με το Κίνημα των Οικολόγων θεωρεί ότι έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει μέχρι την έδρα.

Τέλος μπορεί να μιλούμε για Ευρωεκλογές, αλλά τίποτε δεν θυμίζει κάτι τέτοιο. Ενδοσκοπήσεις και ομφαλοσκοπήσεις παρατηρούμε και αγνοούμε μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα. Θα αναφέρουμε μόνο ένα που το έχουμε και στην αυλή μας, χωρίς όμως να το αγγίζουμε. Τη μετανάστευση σε όλες της τις μορφές. Μόλις πρόσφατα με κάθε επισημότητα μάθαμε ότι η Κύπρος δέχεται αναλογικά τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων-μεταναστών. Κανενός όμως δεν ιδρώνει το αυτί του.