Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε το γκρέμισμα παραγκούπολης μεταναστών στην Καλαβρία

Περίπου 900 μετανάστες απομακρύνθηκαν την Τετάρτη το πρωί χωρίς επεισόδια από το Σαν Φερντινάντο, στην Καλαβρία (νοτιοδυτική Iταλία), και ο πρόχειρος καταυλισμός τους ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Όπως είχαμε υποσχεθεί (…) περάσαμε από τα λόγια στα έργα», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των μεταναστών αυτών, πολλοί από τους οποίους είχαν βρει εποχική εργασία, μερικές φορές “μαύρη”, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Ο Σαλβίνι υποσχέθηκε ότι θα μετεγκατασταθούν σε κέντρα υποδοχής, ωστόσο πολλοί μετανάστες, που ρωτήθηκαν από τα ιταλικά ΜΜΕ, είπαν πως εξακολουθούν να μην ξέρουν πού θα οδηγηθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παραγκούπολη του Σαν Φερντινάντο εκκενώνεται με αυτό τον τρόπο χωρίς το πρόβλημα να επιλύεται πραγματικά και με κίνδυνο να αυξηθεί η επισφάλεια αυτών των μεταναστών, καταγγέλλουν οι οργανώσεις αρωγής.

Τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τυχαίες πυρκαγιές ή από εμπρησμούς εδώ και έναν χρόνο, καταγγέλλει επίσης η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο θάνατος ενός Σενεγαλέζου, του 29χρονου Μουσά Μπα, είχε οδηγήσει τις ιταλικές αρχές να δώσουν και πάλι εντολή για την κατεδάφιση της παραγκούπολης αυτής.

Όμως, υπενθυμίζει η οργάνωση αυτή που είναι παρούσα στο σημείο εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή η «πολλοστή» επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε «χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη ούτε τα ατομικά δικαιώματα αυτών των μεταναστών εργατών ούτε οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν τοπικοί και περιφερειακοί θεσμοί και ενώσεις υπέρ ενεργειών που αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στην κοινωνική ένταξή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ