«Οφείλεται ισορροπία μεταξύ επιθυμίας επιστροφής ακινήτων πρώην ΣΚΤ και υπεύθυνης διαχείρισης»

Η Κυβέρνηση “οφείλει να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία να επιστραφούν ακίνητα της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην υπευθυνότητα να διαχειριστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να έρθουν στα ταμεία του κράτους χρήματα των φορολογούμενων που διατέθηκαν για τη συγχώνευση”, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τις έρευνες που γίνονται από τη Νομική Υπηρεσία για τυχόν αστικές ή ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, επικοινωνία εκτός και από αυτήν που αφορά στη σημερινή απόφαση» του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ωστόσο οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κάποια από τις εκατοντάδες ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού έχουν πωληθεί σε ιδιώτες, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Έγινε μια διαδήλωση από κάποιους συμπολίτες μας, χίλια ή δυο χιλιάδες άτομα. Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα, 50-70 χιλιάδες άνθρωποι, που είδαν τις καταθέσεις τους να διαφυλάσσονται. Να διαφυλάσσονται στη Συνεργατική Τράπεζα, κάτι που δεν ήταν δεδομένο από τη στιγμή που ήταν μια τράπεζα με 7 δις ΜΕΔ και 10 δις καταθέσεις», είπε ο κ. Προδρόμου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτές οι αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών διασώθηκαν με τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση και λέμε διασώθηκαν, διότι είναι γνωστό ποιο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Τραπεζική Ένωση για μια τράπεζα όπως η Συνεργατική».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «με την απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση, δαπανώντας πολλά χρήματα των φορολογούμενων, πολλά χρήματα, δισεκατομμύρια, διατέθηκαν, διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις και επίσης ήρθε στην κυριότητα του κράτους σχεδόν το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα ακίνητα αξίας 599,8 εκ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση με απόφαση στις 20 Φεβρουαρίου είχε διευκρινίσει ότι θα ξεκινήσει μια λεπτομερής αξιολόγηση αυτής της περιουσίας, με σκοπό μέρος της να διατεθεί είτε σε κοινότητες είτε να χρησιμοποιηθούν από δημόσιες υπηρεσίες είτε να διατεθούν για χρήση κοινής ωφελείας».

«Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπόψη τη βούληση της Κυβέρνησης να διατεθούν κάποια από αυτά τα ακίνητα για κοινωφελείς σκοπούς στις τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα και την ευθύνη της Κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και τα ακίνητα και τα ΜΕΔ και κάποιες εταιρικές συμμετοχές της ΣΚΤ που ήρθαν στην κυριότητα του κράτους, με υπεύθυνο τρόπο, ώστε να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεφάλαια που χρηματοδοτήθηκαν από τον φορολογούμενο πολίτη», είπε ο Εκπρόσωπος.

Είναι πλαστό το δίλημμα, συνέχισε, «αν η Κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει περισσότερα ή λιγότερα από αυτά τα ακίνητα, διότι αυτά είναι περιουσία του κυπριακού λαού».

Ως εκ τούτου, είπε ο Εκπρόσωπος, «με υπευθυνότητα, με φειδώ, με αίσθημα ευθύνης, ό,τι ακίνητα που μπορούν να εξυπηρετήσουν κοινωφελή σκοπό θα ήταν καλά να πάνε στις κοινότητες ή οργανωμένα σύνολα, θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι σε αυτή τη συζήτηση».

Ανέφερε ότι «η διεκδίκηση στο όνομα των παλιών ιδιοκτητών, δυστυχώς, δεν έχει έδαφος», διευκρινίζοντας ότι «παλαιοί ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού ήταν πρώτα από όλα οι δανειολήπτες και ενδεχομένως και οι δανειολήπτες που έχουν τα 7 δις ΜΕΔ».

«Αυτή η λογική δεν έχει πλέον καμιά νομική βάση από το 2013-14 όταν ο Συνεργατισμός μετατράπηκε με μνημονιακές αποφάσεις σε μια τράπεζα» είπε ο Εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία, ήδη έχουν υποβληθεί κάποια αιτήματα και στο μέτρο που είναι εφικτό και επιθυμητό θα διατεθούν ακίνητα σε κοινότητες, σε κάποια σύνολα».

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν υπάρχει «κάποια υποχρέωση της Κυβέρνησης όλα αυτά τα ακίνητα που είναι περιουσία των φορολογούμενων πολιτών να διατεθούν εξ ονόματος των πρώην δικαιούχων».

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι αυτονόητο ότι κάποια από αυτά τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν για να επιστραφούν χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που διατέθηκαν για την απόφαση της συγχώνευσης της Συνεργατικής Τράπεζας, παραμένει επίσης γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων – και τα δεδομένα μελετώνται στο Υπουργείο Οικονομικών – θα διατεθεί σε κοινότητες».

Πρόσθεσε ότι «το να απλοποιούμε, να σχηματοποιούμε και να φωνάζουμε συνθήματα δεν βοηθά διότι η συζήτηση αυτή είναι ευαίσθητη, διότι μιλούμε για περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου πολίτη κι αν κάποια εκποιηθούν είναι για να επιστρέψουν τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη».

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι προτεραιότητα δεν είναι να διασφαλίσουμε τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά για να διασφαλίσουμε τις επιθυμίες κάποιων μικρότερων ομάδων, αυτό είναι μια άποψη» είπε, καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ