Ολοκληρώθηκε η εξέταση και αντεξέταση του Κ. Πύργου στην υπόθεση των πινακίδων στο Δ. Πάφου

Mε διαφωνίες και διαπληκτισμούς ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία των πινακίδων του Δήμου Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο. Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκ νέου εξέταση του εκπρόσωπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου στον μάρτυρα Κυριάκο Πύργο . Ο κ.  Πύργος εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός του Δ. Πάφου στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου του 1990.

Μήλο της έριδος αποτέλεσε το αίτημα της κατηγορούσας αρχής από τον μάρτυρα να προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα του μάρτυρα κατά την κυρίως εξέταση .Τα έγγραφα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηκύρου, τα είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης και αφορούσαν τις εγγυήσεις για την αντοχή των φωσφορούχων μεμβρανών.

Οι δικηγόροι Σάββας Μάτσας και Αλέξανδρος Αλεξάνδρου συνήγοροι υπεράσπισης των διευθυντών  των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστου Ιωάννου και Σωτήρη Αντωνιάδη αλλά και των εταιριών τους, αντίστοιχα,  έφεραν ένσταση για τον χρόνο της παρουσίασης στο Δικαστήριο των εγγράφων αφού, όπως ανέφεραν, έχει ολοκληρωθεί η αντεξέταση και των τριών συνηγόρων  υπεράσπισης. Ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε απαράδεκτη την  εισαγωγή μαρτυρίας με αυτό τον τρόπο και διερωτήθηκε πώς θα ασκήσουν αντεξέταση, αφού είπε, αυτή έχει ολοκληρωθεί και από τους τρεις συνηγόρους υπεράσπισης.

Την ένσταση του κ. Μάτσα υιοθέτησε και ο κ. Αλεξάνδρου ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια αποστέρησης από την υπεράσπιση.

Ο  εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου είπε πως το θέμα αυτό ηγέρθη από τον κ. Μάτσα και πως ο μάρτυρας είχε εξεύρει τα έγγραφα στο πλαίσιο της αντεξέτασης των δικηγόρων  αλλά ο κ. Μάτσας απέφυγε να τα δεί.

Ο κ. Χατζηκύρου ανέφερε πως οι Δικηγόροι Μάτσας και Αλεξάνδρου είχαν αποκαλέσει τον μάρτυρα ψεύτη και μη εμπειρογνώμονα και διερωτήθηκε γιατί να μην έχει δικαίωμα η κατηγορούσα αρχή να τα καταθέσει.

Το Δικαστήριο έκανε ολιγόλεπτη διακοπή για να ανακοινώσει την απόφαση της.Κατά την επανέναρξη της συνεδρίας η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως το θέμα ηγέρθη αρχικά με την αξιοπιστία του μάρτυρα. Ακολούθως ανακοίνωσε την απόφαση του και επέτρεψε την κατάθεση των τεκμηρίων . Πρόσθεσε δε, πως  στην περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθούν  ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Ο μάρτυρας προσκόμισε στην συνέχεια τιμολόγια που αφορούν την αγορά μεμβρανών 55 χιλιοστών από τον Δήμο Πάφου. Ο Δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου έφερε ένσταση εκ νέου για τον χρόνο της κατάθεσης του τιμολογίου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την κατάθεση των συγκεκριμένων τιμολογίων σημειώνοντας πως δεν έχει σχέση με την προηγούμενη απόφαση του που αφορούσε την αξιοπιστία του μάρτυρα.

Η κατηγορούσα αρχή είπε πως στη χθεσινή αντεξέταση του Δικηγόρου Κωστή Ευσταθίου συνήγορου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου, ο κ. Πύργος μίλησε για τιμολόγια που αναφέρονταν σε πινακίδες  stock και είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο. Ο κ. Χατζηκύρου ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έλεγχο. Το Δικαστήριο ωστόσο είπε πως η συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορεί να υποβληθεί και πως οι απαντήσεις του μάρτυρα είναι καταγεγραμμένες. Θεώρησε πως δεν τίθεται θέμα διευκρίνισης πόσα τιμολόγια αφορούσαν τις εταιρίες ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ .

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χατζηκύρου ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως όταν οι προσφορές ανοίξουν δεν μένουν κρυφές. Όπως εξήγησε ο κ. Πύργος  με το άνοιγμα των προσφορών το ποσό που προτάθηκε από τους διαγωνιζόμενους μπορεί να το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε.

Στην σημερινή δικαστική διαδικασία ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως ο υπάλληλος Σοφοκλής Σοφοκλέους υπάλληλος στο Τμήμα Προσφορών του Δήμου Πάφου αποχώρησε από τον Δήμο στις 19.7.2011.

Το Δικαστήριο στην συνέχεια επέτρεψε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στο πλαίσιο της αξιοπιστίας του μάρτυρα. Οι δικηγόροι χαρακτήρισαν ασαφή τον κατάλογο της εταιρίας που προμήθευε φωσφορούχες μεμβράνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πινακίδων και διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας Ιακωβίδη.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές  των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για  συνέχιση της διαδικασίας στις  28.3.20919 στις 09:00 το πρωί με την προσκόμιση νέου μάρτυρα  κατηγορίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ